המגזר העסקי נגד הממשלה: מנהלים בכירים של כמה חברות הייטק בישראל הודיעו לעובדיהם כי יאפשרו להם לשבות ולצאת להפגין ביום שלישי הקרוב נגד המהפכה המשפטית, כך פורסם (אמש) ב"חדשות סוף השבוע". "אנחנו כחברה נאפשר שביתה והפגנה של עובדים שירצו בכך – כל אחד ואחת על פי צו מצפונו ודעתו", נכתב בהודעה לעובדים.

בכירי הענף שלחו בשעות האחרונות את המכתב לעובדים וכתבו: "ביום שלישי הקרוב, בשעה 11:00, תתקיים שביתה או הפגנה של שעה במתחם שרונה של ארגונים וחברות, אליהם הצטרפו גם עובדים בחברות ההיי-טק. אנחנו כחברה נאפשר את שביתה והפגנה של עובדים שירצו בכך – כל אחד ואחת על פי צו מצפונו ודעתו".

חברות ההיי-טק שיאפשרו לעובדים לשבות ולהפגין: Hello heart, Wiz, cheq, אקטיב אימפלמנטס, אלגו סק, cheetah technologies, האניבוק, Meat. The End, Luminescent, piggy, Track160, Cyera ו-Dazz. 

בעקבות ההתקדמות המהירה בתהליך החקיקה של המהפכה המשפטית, ארגוני המחאה החליטו להחריף את צעדיהם. ביום שלישי תתקיים במתחם שרונה "השבתת אזהרה" לממשלה של למעלה 130 עסקים וחברות מכל רחבי הארץ, ובהם עובדי ההייטק, שתימשך מספר שעות. ביום חמישי ייערכו צעדות מחאה של סטודנטים ברחבי הארץ – שייכללו גם חסימות כבישים בערים תל אביב, חיפה ובאר שבע. במוצאי שבת מתוכננת הפגנה גדולה נוספת בתל אביב.

משרד היי-טק (צילום: getty images)
בכירים בהיי טק: "אנחנו כחברה נאפשר את שביתה/הפגנה של עובדים שירצו בכך" | צילום: getty images

פרופ' יעקב פרנקל, ששימש כנגיד בנק ישראל בשנות ה-90, הביע ביקורת חריפה בריאיון ל"תוכנית חיסכון" על המהפכה המשפטית והדגיש כי היא עלולה להוריד את דירוג האשראי של ישראל: "משחקים פה באש, המשק הישראלי תלוי מאוד בכלכלה העולמית ובמשקיעים מחו"ל. המשקיעים מסתכלים על דירוג האשראי של כל מדינה שבוחן אם קיימת במדינה מערכת איזונים נכונים, ביקורת שיפוטית מתאימה על הממשלה – והאם הדמוקרטיה תוססת".

"במהלך הדיונים על הצעדים המשפטיים לא היה דיון כלכלי רציני שבודק מה ההשלכות הכלכליות של המהלך", אמר פרופ' פרנקל. "ההייטקיסטים יודעים כמה הם תלויים במשקיעים בחוץ. הם יודעים שהמשקיעים לא סבלניים והם רוצים לדעת שאין אצלנו בלאגן".

"הדירוג זאת לא מדלייה על התנהגות הטובה, היא קובעת את הריבית שמדינת ישראל משלמת. אם הדירוג יורד, הריבית תהיה יותר גבוה - וכולם ישלמו זאת  - במשכנתאות ובכרטיסי האשראי. אחר כך יגידו: 'סך הכל רצינו לשפר את מערכת המשפט?'. אני לא מגזים. זה לא הזמן לזעזע את המערכת", הדגיש פרופ' פרנקל.

ההיי טק מצטרף למחאה

ניר זוהר, נשיא חברת "ויקס", פרסם בשבוע שעבר פוסט בפייסבוק ובו הכריז שישתתף במחאות נגד המהפכה המשפטית שמתכננת הממשלה: "אני הולך כי אני מוטרד ממש, זהו לא חשש ערטילאי משינוי, אלא פחד אמיתי ממהלך שישאיר את הממשלה בישראל ללא כל בקרה וביקורת", כתב זוהר והוסיף: "הרפורמה תפתח פתח לשינויים בזכויות אדם ואזרח, להחלטה מי יכול לבחור ומי יכול להיבחר, לשינוי שרירותי במשך התקופה שבה תכהן הכנסת והממשלה, או כל שינוי שרוב קואליציוני ירצה להעביר".

בחודש שעבר חתמו למעלה מ-100 אנשי הייטק, יזמים, מנכ"לים ואנשי הון סיכון על מכתב לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, שבו הם מתריעים בפניו שקידום חקיקה מפלה וערעור האמון במערכת המשפט ובדמוקרטיה יפגעו בתעשיית ההייטק המקומית וירחיקו מכאן משקיעים בין-לאומיים. הם קראו לראש הממשלה נתניהו "לעצור את כדור השלג ולשמור על הסטטוס קוו בין כל חלקי החברה הישראלית".

עם זאת, לא כל בכירי הענף שותפים לאותה תחושה. בריאיון שהעניק בחודש שעבר מנכ"ל מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע ל"תוכנית חיסכון", הוא הסביר למה החליט לא לחתום על מכתב ההייטקיסטים: "לא חתמתי כי אני לא חושב שמנכ"ל שמעסיק קרוב ל-4,000 עובדים נכון שיתבטא פוליטית. ישראל השכילה עשרות שנים לטפח את ההיי-טק, ולא לבנות חסמים רגולטוריים סביבו. יש חשש בעולם מהתיוג של ישראל כמדינה שאולי צריך להיזהר מלהשקיע בה, אני לא מאמין בחשש זה. אני אופטימי".