משרד הפנים פועל לתקן פרצה בחוק הדרכונים שאפשרה לאוליגרכים רוסים להסתובב בעולם עם דרכון ישראלי. שינוי שקידמה ישראל ביתנו ב-2017 מאפשר לכל מקבל אזרחות ישראלית לקבל מיד גם דרכון ישראלי – בעוד קודם לכן, נדרש להשתקע קודם כשנה בישראל. בשנים האחרונות, ניצלו את האפשרות אלפי "ישראלים חדשים", שעזבו מיד את הארץ ומסתובבים בעולם עם הדרכון הישראלי. לאחר התיקון והשינוי למצב הקודם - עולה שוב יצטרך להשתקע שנה בישראל, לפני שיזכה בדרכון הישראלי.

עד לתיקון בשנת 2017, מדיניות שר הפנים הייתה לא להעניק דרכון לעולה בשנת עלייתו הראשונה, אלא במקרים חריגים. המקור למדיניות הוא שבישראל, בניגוד למדינות אחרות בעולם, אין תהליך מפרך או הדרגתי לקבלת האזרחות – מי שזכאי לה, מקבל אותה מיד עם כניסתו לארץ. ניסו למנוע מצב בו זכאי שבות מגיעים לישראל אך ורק על מנת לקבל דרכון ישראלי, שיכול לפתוח להם דלתות שארצות המוצא שלהם סגרו בפניהם.

ב-2017, קידמה מפלגת ישראל ביתנו מדיניות חדשה – דרכון במעמד העלייה, ללא הוכחת כוונה להשתקע בישראל, בנימוק שמדובר בעול מיותר על העולים. עם זאת, מאז מנצלים זכאי שבות את המנגנון על מנת להתחמק מסנקציות בין לאומיות, בעיקר אוליגרכים רוסים.

בקרוב: הדרכון יספיק לביקור בארה"ב? (צילום: יונתן סינדל/פלאש 90)
דרכון ישראלי | צילום: יונתן סינדל/פלאש 90

גם גורמי הביטחון תומכים בביטול הפרצה

מאז החלה מלחמת רוסיה אוקראינה, הוכפל שיעור העולים מרוסיה מקרב העולים לישראל, ומספרם עומד כעת על כ-12 אלף בשנה, 40% מכלל העולים לישראל. לשם השוואה, מצרפת עלו בשנה החולפת כ-3,000 עולים בלבד. בהתאם, מאז יוני 2021 ועד יוני 2022, 4,084 עולים ביקשו דרכון תוך חודש ממועד עלייתם, ומתוכן 2,466 לא השתקעו בישראל – כ-60%. ההערכה היא שרוסים בעלי אמצעים, שזכאים לאזרחות ישראלית מכוח חוק השבות, מנצלים את הדרכון הישראלי על מנת להמשיך ולהסתובב בעולם למרות הסנקציות על המחזיקים בדרכון רוסי. 

בעדויות שהתקבלו מלשכות השטח של משרד העלייה והקליטה, אנו למדים על קבוצות שמגיעות בליווי עורך דין רק על מנת לטפל בנושאי סל הקליטה והדרכון - ואינם מעוניינים כלל לשמוע על החיים בישראל, על השתלבות הילדים במערכת החינוך וכו'.

גם עמדת גורמי הביטחון תומכת בביטול הפרצה, והתקבלה עדות לפיה זו עלולה להקל על ניצול לרעה של חוק השבות, למתן תיעוד ישראלי לגורמים שאינם זכאים לו, ולשם ביצוע פעולות הפוגעות בביטחון המדינה. כעת, יקדמו במשרד הפנים וברשות האוכלוסין וההגירה בחקיקה את החזרת המצב החוקי לזה של לפני 2017 – עולה יצטרך להשתקע שנה בישראל, לפני שיזכה בדרכון הישראלי.