כמעט 200 בנקים בארה"ב נמצאים בסכנת קריסה כמו זו של סיליקון ואלי בנק (SVB) - כך מזהיר מחקר אמריקני חדש. השבוע היה קשה במיוחד לשוק הפיננסי - ולבנקים בפרט. אחרי קריסת בנק ההייטק האמריקני, גם קרדיט סוויס השוויצרי איבד יציבות, ולקח יחד איתו את מניות הבנקים בעולם כולו. כעת, מתברר כי כ-200 בנקים אמריקניים עלולים לקרוס במצב של משיכת כספים המונית.

בסקירה שפרסם היום בית ההשקעות פסגות העריכו כי לפד האמריקני יש עוד "העלאת ריבית או שתיים בלבד בקנה", לקראת החלטת הריבית הצפויה ביום רביעי. לפי הערכת בית ההשקעות, הפד לא יהסס להעלות ריבית (מה שמפחית את יציבות הבנקים), מאחר שבמקביל יזרים כספים לבנקים, על מנת להגביר את הנזילות שלהם. "הפד נחוש להילחם באינפלציה והוא יוכל להמשיך לעשות את זה על ידי הזרמת נזילות למערכת הבנקאית במקביל להעלאת הריבית", כתבו בפסגות. לפי הערכות, הפד יעלה את הריבית בכרבע אחוז.

הבנקים האמריקניים דורשים תכנית ייצוב

מאז קריסת סיליקון ואלי בנק, נוטשים לקוחות אמריקניים את הבנקים הקטנים והבינוניים, עבור בנקים גדולים שלא נחשבים בסכנת קריסה. אמנם, מהלך זה בעצמו מערער את יציבותם של אותם בנקים - ועלול להביא לקריסתם.
המחקר, שפורסם בכתב העת סושיאל סיינס ריסרץ' נטוורק (SSRN), בדק את יציבותם הפיננסית של הבנקים האמריקניים. במסגרת המחקר נמצא כי בבנקים רבים הנכסים הושפעו לרעה מהעלאות הריבית של הבנק הפדרלי, כפי שקרה ב-SVB. בשורה התחתונה, שווי השוק של הבנקים השונים בארה"ב נמוך ב-2 טריליון דולרים ממה שנכתב בדוחות הכספיים הרשמיים של הבנקים.

סיליקון ואלי בנק SVB (צילום: Sundry Photography, shutterstock)
צילום: Sundry Photography, shutterstock

לכן, מסיקים החוקרים מאוניברסיטאות קולומביה, סטנפורד ונורת'ווסטרן כי 186 בנקים נמצאים בסכנת קריסה אם מחצית מלקוחותיהם יבקשו למשוך את פיקדונותיהם. במקרה כזה, מסבירים החוקרים, לרשויות האמריקניות לא יהיה הסכום הדרוש על מנת לחלץ את הבנקים. לכן, נדרשים צעדי מנע לייצוב המערכת הבנקאית כבר כעת. בסוף השבוע ביקשה קבוצה של בנקים בינוניים בארה"ב מהרגולטורים להרחיב את הביטוח לכל הפיקדונות למשך השנתיים הקרובות, על מנת למנוע בריחת פיקדונות.

ומה קורה באירופה

במקביל למשבר האמריקני, גם אירופה לא שקטה. בשבוע שעבר החליט הבנק המרכזי האירופי להעלות את הריבית ב-0.5% ל-3.5%. במקביל, מחקה מניית הבנק השוויצרי קרדיט סוויס יותר מ-20% מערכה. אחרי שורה של "אי סדרים" בדוחותיו הכספיים, נאלץ הבנק ללוות עשרות מיליארדים מהבנק המרכזי של שוויץ על מנת לייצב את עצמו, ועדיין לא חזר לשגרה.

"הזדמנות ייחודית". קרדיט סוויס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

כעת, השוויצרים מנסים לשכנע את הבנק UBS לחלץ את קרדיט סוויס, לאחר שזה נפגע ממשבר אמון בניסיון להחזיר את האמון בבנקים השוויצריים. לפי דיווח בבלומברג, העסקה נסגרה - ו-UBS ירכוש את קרדיט סוויס תמורת שני מיליארד דולר, אחרי שדחו הצעה ראשונית בסך מיליארד דולר. שווי השוק של הבנק שאיבד את אמון לקוחותיו אחרי אי סדרים, עמד ביום שישי על כך כ-7 מיליארד דולרים. העסקה נעשתה בתיווך שוויצרי ואמריקני, כששתי המדינות חששו מההשלכות האפשריות של קריסת הבנק.