המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר התייחס היום (שני) בכנס לשכת רואי החשבון השנתי למצב הכלכלי, ואמר כי ישראל "רחוקה ממיתון", אך כי "כלי הריבית עדין לא מוצה". בהתייחס לתחזית בנק ישראל לאינפלציה, אמר: "המשך העלאת הריבית יהיה תלוי במה שקורה בפועל. אם תהיה עלייה באינפלציה, או שהיא לא תרד כפי שאנחנו צופים שהיא תרד, נצטרך לחצות גם את רף ה-4% ריבית".

"אנחנו נכנסים לתקופה לא טובה במשק, אבל אנחנו לא נכנסים למיתון", הבהיר אביר. "ב-30 השנים האחרונות היה כאן רק מיתון אחד - ב-2002. אז היו שתי מכות למשק הישראלי: הפיצוץ של בועת הדוט קום, והאינתיפאדה. זה סדר הגודל של המכות שצריך כדי להכניס את המשק למיתון, ואנחנו לא צופים דבר כזה השנה".

אביר העריך כי גם הפעם השוק הישראלי יושפע פחות מהמגמות הבינלאומיות, גם אם שחקניות אחרות בשוק העולמי יקלעו למיתון. הסיבה - פעולות מהירות וחדות שננקטו בהקשר לריבית: "כשיש לך כאב שיניים ואתה מטפל בזה בהתחלה, זה מקסימום סתימה. אם תחכה - זה יכול להיות טיפול שורש כואב. אנחנו מטפלים באינפלציה כבר בהתחלה, וזה כואב, אבל בהמשך המחיר היה עלול להיות הרבה יותר גבוה".

המשנה לנגיד אנדרו אביר ונשיא לשכת רו״ח חן שרייבר (צילום: אלעד גוטמן)
המשנה לנגיד, אנדרו אביר, ונשיא לשכת רואי החשבון חן שרייבר | צילום: אלעד גוטמן

המשנה לנגיד התייחס גם לצעדים שבהם החלה לנקוט הממשלה החדשה. הוא הדגיש את חשיבותה של עצמאות המוסדות, וטען כי סוכנויות הדירוג והשחקנים השונים בשוק עשויים להגיב במהירות במקרה בו עצמאות זו תיפגע, וכמובן אם יחרגו מהמסגרת הפיסקאלית.

בכנס, נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, קרא לנגיד להפסיק את העלאות הריבית, ולחכות ולראות מה תהיה השפעת הצעדים שננקטו עד כה על המשק. כלפי הממשלה הפנה שרייבר דרישה לספוג את העלאת הריבית על המשכנתאות: "אני מצפה שתגבו את הרוכשים של 2022 ושהמדינה תשלם עבורם את הפער עד שהריבית תרד ב-2%. ההוצאה השוטפת של מאות אלפי זוגות צעירים עלתה בצורה ניכרת בחודשים האחרונים בעקבות עליית הריבית. אנחנו עשויים למצוא את עצמנו במצב שלא מעט משפחות מגיעות לחדלות פרעון ומשיבות את הנכס לבנק".

במושב שאירח את סמנכ"לי הכספים בחברות הביטוח באותו הכנס, התייחס אריק פרץ, סמנכ"ל כספים בהראל, להצעה לרכוש את ישראכרט שפורסמה אמש. פרץ טען כי עוד חברות ביטוח יפעלו בעקבותיה: "הראל זו קבוצה שנמצא היום בקופת המזומנים שלה 2 מיליארד שקלים, שנצברו על פני כמה שנים. הראל מחפשת, ותחפש, מקורות רווח נוספים. תחום האשראי זה תחום שדומה לעולם הפיננסי בו אנחנו חיים, וככזה אנחנו מנסים למצוא שם אפשרויות התפתחות. אפשר להבין את הרצון של כל חברות הביטוח להתפתח בתחומים הללו".