החברות המובילות בתעשיית ההייטק הודיעו כי יאפשרו לעובדיהן לשבות היום (שלישי) למשך שעה בין 11 בצוהריים ל-12. בזמן השביתה, תתקיים פעולת מחאה של "המטה למאבק ברפורמה המשפטית" במתחם שרונה בתל אביב, כך שעובדים שמשרדיהם נמצאים באזור יוכלו להצטרף לפעילויות המחאה למשך אותה שעה.

"זו רק שביתת אזהרה - זה ילך ויחריף", אמר ל-N12 ינון קוסטיקה, מייסד-שותף בחברת Wiz, החברה הישראלית שהפכה בתוך פרק הזמן הקצר ביותר מאז הקמתה לחד-קרן. "אנחנו מוקפים בהרבה מאוד חרדה, זו מבחינתנו נקיטת עמדה לפני שיהיה מאוחר מדי. נמשיך ונחריף את הצעדים עד שתהיה הידברות ורצון למתן".

ינון קוסטיקה, מייסד משותף וסמנכ"ל מוצר ב-Wiz (צילום: נתנאל טוביאס, יח"צ)
ינון קוסטיקה, מייסד משותף וסמנכ"ל מוצר ב-Wiz | צילום: נתנאל טוביאס, יח"צ

מבחינתו של קוסטיקה, למהפכה המשפטית יש השפעות ישירות על העסק שלו, ועל תעשיית ההייטק כולה. "הנזק הוא החרבה של מה שבנינו פה במשך עשורים, וכשאני מדבר על החרבה - 90% מהכסף בהייטק מגיע ממקורות חוץ. אם ה-90% האלה יעלמו, לכולנו יהיה פה רע מאוד. קשה מאוד לבנות אמון, קל מאוד לשבור. חוסר היציבות שהמהלך הזה מקדם זה דגל אדום למשקיעים בעולם".

"זה מחיר שהלקוחות שלנו מקבלים"

מדובר בעצם בשתי מחאות שצמחו במקביל. אחת, של ההייטקיסטים, שמתכננים לאפשר לעובדיהם לא לעבוד למשך שעה במהלך הצהריים. מחאה שנייה נוגעת יותר לעסקים קטנים ובינוניים, שאותה מוביל הפעיל החברתי תומר אביטל.

ליאור ותמר מסטודיו הקעקועים לב בתל אביב, הם דוגמה לעסק קטן שהחליט להפסיק את הפעילות לשעה מחר. "הסטודיו והחנות מכילים בתוכם מעצבים, 8 מקעקעים, ועוד המון אמנים שאנחנו מייצגים. עדכנו את כולם, ופרסמנו ברשתות החברתיות שלא נפעל", סיפר ליאור. "החלטנו לשבות גם בגלל הדברים הגדולים והמפחידים באמת, רמיסת העקרונות של הדמוקרטיה, וגם המיקרו - האיום על החיים שלנו. כל הרוח של האנשים שמובילים את הממשלה החדשה הזו - הם לא מקבלים שום דבר שהוא לא דמות מאוד ספציפית שהם מייצגים. זכויות להטב"ים, הזכות להגדרה עצמית, אלה דברים שחשובים לנו וללקוחות".

ליאור ותמר מסטודיו הקעקועים לב בתל אביב  (צילום: אור עדני)
ליאור ותמר מסטודיו הקעקועים לב בתל אביב | צילום: אור עדני

על מנת לשבות, הסטודיו היה צריך לתאם מחדש תורים עבור לקוחות, ולסגור את החנות. "זה מחיר שהלקוחות שלנו מבינים, גם אם יהיו הפסדים אנחנו מוכנים לספוג אותם. כרגע שעה זה יותר סמלי מאשר כלכלי ואני לא רואה סיבה שרוב העסקים אם לא כולם יצטרפו. רוב הלקוחות מקבלים את זה ומבינים את זה, וגם מאוד תומכים בדבר הזה".

"אל תחליטו לי שהמדינה נהרסת"

בהרבה מהחברות, חלק מהעובדים לא תומכים במאבק ברפורמה המשפטית, ולכן החברות לא החליטו על השבתה - אלא לאפשר לעובדים לשבות, אם ירצו. כך למשל מרב בהט, מייסדת ומנכ"לית Dazz, מספרת שהחברה תאפשר לעובדים לשבות. "אנחנו לא תעשייה שמתערבבת בפוליטיקה, הפעם אנחנו כן לוקחים פה עמדה מאחר שהנושא הוא באמת שמירה על הדמוקרטיה. תעשיית ההייטק תמיד הייתה בנויה על ייצוג של אוכלוסיות שונות ושכל אחד ירגיש בנוח להיות מי שהוא".

גם בהט מספרת שבשיחות עם המשקיעים הרפורמה המשפטית תופסת נדבך משמעותי: "שמים לב בעולם למה שקורה כאן, כל שיחה שלי עם לקוחות מתחילה במה קורה אצלכם ומה הם חושבים על זה. כמובן שגם משקיעים מאוד מאוד מתעניינים וחלקם לקחו גם עמדות. זו תעשייה שנבנתה לאורך 30 שנה, 10% מכוח העבודה שמייצרים רבע מההכנסות. חשוב שמשקיעים זרים ימשיכו להאמין שיש פה מערכת משפט שתגן על הזכויות שלה", היא מסכמת.

במובילאיי לדוגמה, אחד ממנהלי המוצר התבטא ברשומה בלינקדאין נגד השביתה: "לכל המוחים בשם כל עובדי ההייטק, לכל אלו שגייסו את כל חברות הטכנולוגיה להפגנה כנגד הרס המדינה ולכל הרוצים לרדת מהארץ כי הולך להיות כאן גיהנום. ובמיוחד לכל אלו שכוללים אותי (נגד רצוני) ברעל הזה - תעצרו כאן!!!! אל תחליטו לי שהמדינה נהרסת, או שאני חלק מהמחאה שלכם, אל תקבעו לי לשבות, דברו בשם עצמכם".