לא סתם אומרים שכלכלה היא תחום התנהגותי. הרפורמה המשפטית עוד לא נכנסה לתוקף, אף חוק עוד לא חוקק, אבל בשווקים השינויים כבר מורגשים. כל נאום או הצעת פשרה מורידים ומעלים את הבורסה בתל אביב, וישראלים רבים שחוששים, מתעניינים באפשרות להסיט את ההשקעות שלהם לחו"ל, או אפילו לפתוח חשבון בנק במדינה אחרת. 

מנהלת קשרי לקוחות בחברת פיננסים גדולה, העריכה בשיחה עם N12 כי "מאות מיליוני דולרים כבר הוצאו על ידי חברות ועוד עשרות מיליונים על ידי לקוחות פרטיים, וזו רק ההתחלה". עם זאת, מומחים ששוחחנו איתם עוסקים בעיקר בהרגעת הרוחות, ובניסיון למנוע צעדים נמהרים, שעלולים לעלות הרבה מאוד כסף בטווח הארוך.

 "בישראל אנחנו תמיד חיים על הקצה"

"יש כרגע הרבה מאוד רעש. בישראל אנחנו תמיד חיים על הקצה. השוק נראה ככה גם בוועדת ששינסקי, בהתנתקות, ובסוף זה בדרך כלל מתייצב כשמגיעים להסכמות", אומר לנו אורי תובל, מנכ"ל ובעלים של תובל בית השקעות. "בראשון, אחרי הראיון של מנדלבליט וכשהיה נראה שהחקיקה תמשיך בכל הכוח, הבורסה ירדה ב-2.5%-3%. זו הייתה תגובה ישירה לחדשות. ברגע שיצאה הידיעה שהרצוג הולך לנאום בשעה שמונה בערב, הבורסה תיקנה את הכול והיה יום כמעט בלי ירידות. אני בטוח שאם יגיעו לאיזשהו הסדר - הבורסה בישראל תטוס כלפי מעלה".

"אני מטפלת בלקוחות גדולים, מכל הסגנונות, ואנשים כרגע מאוד בלחץ", מספרת קרין אלנר פיאדה, ראש תחום השקעות גלובאליות בקבוצת קלי. "מי שחוששים שלא ניתן יהיה להוציא מכאן כספים, יכולים לפתוח חשבון בשוויץ, כפי שמקובל בעולם. זו מדינה ניטרלית, הרגולציה של מוקפדת, והידע הארגוני הוא של מאות שנים". עם זאת פיאדה, שעבדה בעצמה בעצמה בנקאית בשוויץ, מבהירה: "אני חושבת שההיסטריה היא קצת מוגברת. אנחנו שומעים על אנשים שרוצים למשוך את כספי הפנסיה שלהם, לשלם קנס, ולפתוח ככה חשבון בעולם, זה קצת נמהר. מי שיכול להוציא החוצה - יש היגיון בכך תמיד, אבל לא בכל מחיר".

קרין אלנר פיאדה, (צילום: ענבל מרמרי)
קרין אלנר פיאדה, ראש תחום השקעות גלובאליות בקבוצת קלי | צילום: ענבל מרמרי

גם בועז פינברג, שותף מוביל במחלקת המסים במשרד ארנון, מתמחה במיסוי בין לאומי, מספר שפונים אליו בנושא, אך הוא מסביר שכשמוציאים  כסף מישראל, צריך לוודא שלא נכנסים לסיכונים מיותרים או משלמים מסים מוגדלים. "פנו אליי מספר אנשים בנושא העברת השקעות לחו"ל ומה השפעות המיסוי הקשורות לכך. במיוחד לגבי השקעות בחו"ל, שאלות מס עיזבון וירושה הן מאוד משמעותיות. הרבה ישראלים לא מכירים לדוגמה שאם אתה אדם זר שמשקיע באמריקה, אתה מחויב במס עיזבון על מה שתשאיר ליורשים שלך", מספר פינברג.

גם משקיעים קטנים מוצאים דרכים לגוון את התיק

פתיחת חשבון בנק במדינה זרה זה מהלך שמתאים רק לאנשים עם הרבה מאוד כסף. חשבון בנק בשוויץ לדוגמה דורש לפחות מיליון דולר פנויים, לעתים חצי מיליון בעזרת מתווך ישראלי. האופציה הראשונה שאליה פונה מי שמעוניין להפחית את התלות הכלכלית שלו בשוק המקומי היא דווקא השקעה בבורסות זרות. זו אפשרות פשוטה למדי, ומרבית המשקיעים הישראלים מגוונים גם כך את תיק ההשקעות שלהם.

בועז פינברג (צילום: תומר יעקובסון)
בועז פינברג, שותף מוביל במחלקת המסים במשרד ארנון, מתמחה במיסוי בינ"ל | צילום: תומר יעקובסון

עבור משקיעים שלא יכולים להרשות לעצמם לפתוח חשבון בנק שוויצרי, ממליצה אלנר פיאדה לוודא כי תיק ההשקעות שלהם מגוון לבורסות בעולם, גם אם הוא מנוהל כאן בישראל. "זה לא יתן את הפיזור הגיאוגרפי, אבל זה כן יתן את הפיזור ההשקעתי, כך שאם תהיה בעיה במשק הישראלי המשקיע יהיה פחות חשוף", היא אומרת. פינברג מציין שגם כאן יש לבדוק ענייני מיסוי: "הדבר העיקרי שצריך לשים לב אליו הוא המיסוי גם על מכירת הנכסים כאן - וגם על הקנייה והמכירה בחו"ל".

"יזמים מתלבטים אם לפתוח חברה בארץ"

מלבד משקיעים, קטנים וגדולים, ישנם גם אנשי העסקים. חלקם כמו עינת גז מפאפאיה, מבצעים מהלכים כאלה באופן קולני במיוחד, אך על פי דב מורן, ממציא הדיסק און קי ומייסד של קרן הון-הסיכון גרוב ונצ'רס המנהלת כחצי מיליארד דולר, הגל מתגבר. "אנחנו מקבלים למעלה מאלף פניות של יזמים בשנה", הוא מספר. "עד היום כל אחד ששאל הייתי מייעץ לו להקים את החברה בארץ. עכשיו אני רואה יזמים שמתלבטים, שאומרים שאולי יקימו את החברה בחו"ל, אנשים שחוששים להשאיר פה את כספי החברה שלהם. יש מי שעושים ברעש, ויש מי שעושים בשקט, אבל ברור שזה תהליך שקורה, לצערי. רואים את שער המטבע משתנה בהתאם".