למעלה מחמישים יושבי ראש ומנהלי הרשתות הגדולות בישראל פרסמו הבוקר (ראשון) מכתב הקורא לראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד ונשיאת העליון אסתר חיות, להיכנס להידברות בנוגע לרפורמה המשפטית. "זו לא קריאה פוליטית", אומר ל-N12 בעלי רשת קפה-קפה רונן נמני. "אבל זה לא איזה משהו נסתר מה שקורה במדינה, בסך הכל הדברים מידרדרים מיום ליום. זה התחיל מלרדת מהארץ, עבר לשימוש בנשק, דין רודף. כל מני דברים הזויים שיוצאים משליטה. כל מה שאנחנו רוצים זה לנסות לאחות את הקרע - לבוא ולהגיע למצב של הידברות".

בין עשרות הרשתות שחתמו על המכתב, ניתן למצוא כמה מהגדולות בישראל. בעליהן חוששים לא רק מהשלכות המאקרו של הרפורמה על דירוג האשראי של ישראל - אלא גם מאווירה קשה, שתמצמם את הקניות והבילויים. "גם בהקשר של תיירות, אם נגיע למצב שאנשים לא מרגישים למדינה שהיא פתוחה, ונאורה וכיפית, כמו שהיא הייתה בשנים האחרונות - זה נזק גדול", טוען נימני. "אנחנו מחזיקים 3,000-4,000 משפחות, ולא רוצים להגיע למצב שהדברים ידרדרו".

רונן נמני בעלי קבוצת "קפה קפה" (צילום: יובל דנש)
רונן נמני, בעלי קבוצת "קפה קפה" | צילום: יובל דנש

כשנשאל אם הוא חושב שהרשתות ינקטו בצעדים נוספים, כמו שביתה במשק, השיב נמני: "אני לא יודע, אני מאוד מקווה שלא נגיע לשם, אני מקווה שינסו להידבר. הוצאנו את המכתב כי ניסינו לשבת על הגדר ולא להתערב - אבל רואים לאן מגיע השיח הזה. מאוד מקווה שלא נגיע לשם".

"יש כאן ימין, יש שמאל, כולנו מסכימים שחייבים לשבת ולדבר"

בין הרשתות הרבות שחתמו על המכתב ניתן למצוא את קבוצת פוקס, והבעלים הראל ויזל, לצד סינמה סיטי, ארומה ועוד. אחד מהחותמים הוא אבי שומר, מנכ"ל ומבעלי צומת ספרים. בשיחה עמנו, שומר סיפר כי הרצון להיות "בעד ולא נגד", הוא שהביא אותו לחתום על המכתב. "אנחנו רוצים שיהיה לנו עם עם חוסן כלכלי ונפשי, הקריאה אינה פוליטית. כל אחד מאיתנו מחזיק בדעות אחרות, ואין קשר בינן לבין מה שאנחנו מבקשים - להיות ביחד. אני הדברים מידרדרים מיום ליום. זה התחיל מלרדת מהארץ, עבר לשימוש בנשק, דין רודף. כל מני דברים הזויים שיוצאים משליטה. כל מה שאנחנו רוצים זה לנסות לאחות את הקרע ". מאז שפורסם המכתב, מספר שומר, התגובות חיוביות מאוד והגיעו בקשות מרשות נוספות להצטרף לקריאה.

צומת ספרים (צילום: ענבר פרנס)
"מודאג מהקיטוב הרבה יותר משאני מודאג מההשלכות הכלכליות". צומת ספרים, ארכיון | צילום: ענבר פרנס

גם בני גרינאפל, מנכ"ל רשת "כפר השעשועים" ו "עידן 2000", חתם על המכתב. "אנחנו מנהלי רשתות אבל אנחנו בסופו של דבר אזרחים פה במדינה. האווירה בכל פינה היא אווירה מאוד מאוד לא נוחה. ישבנו בינינו, ודיברנו בינינו, אנחנו האוכלוסייה הכי הטרוגנית בעולם. יש כאן ימין, ושמאל, הכל. והבנו שכולנו מסכימים שהפתרון היחיד הוא לשבת ולדבר. אני רוצה לייצר מצב שהבית שלי יציב ובטוח", אמר ל-N12.

"אני צריך לדאוג לפרסנה של אנשים שעובדים איתי. אני צריך לדאוג לנכדות שלי", אמר גרינאפל. תעשו רפורמה, אל תעשו, אבל אל תשכחו לייצר מצב שאנחנו יכולים לחיות ביחד. יש לי מאות עובדים, אין לי ספק שהם על כל הרצף הפוליטי. אבל יש לנו מכנה משותף של רצון לקום ולהמשיך לחיות ביחד ולעבוד ביחד".