ביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והגדול בשוויו, נראה פתאום למשקיעים כמו מקלט בטוח, בזמן שמשבר הבנקים בארה״ב מגביר את הלחץ על שוקי ההון המסורתיים של מניות ואיגרות חוב. ביטקוין, שבדרך כלל נתפס כנכס פיננסי מסוכן בשל מחירו התנודתי, זינק החודש ב-22%, בזמן שמדד המניות S&P 500 עלה פחות מ-1%.

כדי להבין מה עומד מאחורי ראלי הביטקוין בשבועות האחרונים, רצוי להביט מעט אחורה להיסטוריה הלא רחוקה. המצאת תוכנת הביטקוין נחשפה לראשונה על ידי המפתח האלמוני שלה, המוכר בכינוי ״סטושי נקמוטו״, ב״מסמך הלבן״ שפירסם בסוף 2008, על רקע המשבר הבנקאי החריף שגרר את ארה״ב ואת רוב העולם למשבר כלכלי. 14 שנים לאחר מכן, כששוב קורסים בנקים בארה״ב (סיליקון ואלי בנק, סילברגייט וסיגנצ׳ר), נדמה כאילו נוצרה סביבה כלכלית אידיאלית לשגשוג של מטבע דיגיטלי מבוזר, שאינו נשלט בידי אף בנק או גוף פיננסי ריכוזי.

ואולם, נראה כי חלומו של ממציא הביטקוין, להפוך את המטבע הדיגיטלי לחלופה למערכות התשלומים הבנקאיות, עדיין רחוק מלהתגשם. התנודתיות הרבה בערכו של מטבע הקריפטו מקשה על אימוצו כאמצעי תשלום. נכון להיום (רביעי) בבוקר, מחירו הממוצע של ביטקוין בבורסות הקריפטו ברחבי העולם נע מעל ל-28 אלף דולר, גבוה בכ-70% מרמתו בתחילת 2023. עם זאת, גם לאחר הזינוק, נותר מחיר הביטקוין נמוך בכ-60% משיא כל הזמנים שלו, 68,789 דולר, שנקבע לפני יותר משנה, בנובמבר 2021.

ניתוק מהשוק המסורתי

בתעשיית הקריפטו, הלמודה ניסיונות כואבים של עליות וירידות מחירים חדות, לא ממהרים לחגוג את ראלי הביטקוין. ״ביטקוין נולד בשלהי המשבר הפיננסי של 2008 כחלופה למערכת הפיננסית המסורתית, וייתכן כי מכאן תשואת היתר שהוא רושם בימים האחרונים", אומר אילן שטרק, מנכ"ל אלטשולר שחם הוריזון, חברה בת של בית ההשקעות אלטשולר שחם, המתמחה בשוק המטבעות הדיגיטליים. "נוסף על כך, הדומיננטיות של ביטקוין אל מול שאר סוגי המטבעות הדיגיטליים עלתה לשיעור של 46% משוויו של כלל שוק הקריפטו".

אילן שטרק, מנכ"ל אלטשולר שחם הוריזון: "בשבועיים האחרונים ביטקוין רשם תשואת יתר מול מדדי המניות. בעקבות קריסת הבנקים בעולם מדברים על האטה בקצב העלאות הריבית - דבר שעשוי למשוך משקיעים אל נכסי סיכון״

"במהלך החודשים האחרונים ניתן לראות כי שוק הקריפטו ניתק מהקורלציה לשוק ההון המסורתי - דבר המתבטא גם בסטיות התקן של ביטקוין לעומת אלה של מדדי המניות S&P 500 ונאסד״ק 100", הוא ממשיך.  "בשבועיים האחרונים ביטקוין רשם תשואת יתר מול מדדי המניות, וייתכן כי הדבר קשור לקריסתם או לסגירתם של שלושת הבנקים האמריקאיים - סילברגייט, SVB וסיגנצ'ר, ובימים האחרונים גם לבעיות בבנק השוויצרי קרדיט סוויס, שצפוי להתמזג לתוך קבוצת הבנקאות UBS. בעקבות קריסת הבנקים בעולם מדברים על האטה בקצב העלאות הריבית - דבר שעשוי למשוך משקיעים אל נכסי סיכון״.

עם זאת, לא בטוח שהצרות של הבנקים ישפרו את מצבו של שוק מטבעות הקריפטו בטווח הארוך. לדברי שטרק, ״פעילותם של שלושת הבנקים האמריקאים שקרסו באחרונה היתה חשובה מאוד לתעשיית הקריפטו, שכן שלושתם סיפקו שירותים לסטארט-אפים רבים בתחום. נוסף על כך, מערכות העברת הכספים של הבנקים סילברגייט וסיגנצ'ר איפשרה העברת כספים 24/7 לבורסות ולברוקרים בשוק הקריפטו - ולכן הפסקת פעילותם של בנקים אלה מקשה על המסחר השוטף של חברות בתחום הקריפטו, ועוד עשויות להיות לכך השפעות מבחינת הנזילות של חברות אלה״.

SVB סיליקון ואלי בנק (צילום: NOAH BERGER, getty images)
סיליקון ואלי בנק. פעילות הבנקים שקרסו הייתה חשובה לתעשיית הקריפטו | צילום: NOAH BERGER, getty images

 ״הביטקוין מספק הגנה״

לעומת מנכ"ל אלטשולר שחם הוריזון, אחרים בתעשיית הקריפטו סבורים כי הראלי הנוכחי של הביטקוין אינו נובע מהמשבר הבנקאי. "קריסת הבנקים בארה״ב אינה קשורה לשוק הקריפטו. כל בנק והסיבה שלו לקריסה״, אומר איתי אבנרי, משנה למנכ"ל בחברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX Digital, שמניותיה נסחרות בקנדה.

״בימים של אי ודאות כלכלית, ריביות עולות ואינפלציה גואה, הביטקוין מייצג אלטרנטיבת השקעה לגיטימית, הגנה מובנית מפני סיכוני אינפלציה (אי-אפשר להדפיס עוד מטבעות) ו׳חוף מבטחים׳. נוסף על כך, הביטקוין וגם ניירות ערך דיגיטליים (Security tokens) נשמרים על ידי הלקוח עצמו בארנק פרטי ולא על ידי הבנק - מה שמעניק ללקוח תחושת ביטחון ושליטה מוגברת״, הוסיף אבנרי.

 איתי אבנרי, INX Digital: "אין לי ספק שחלק מהעליות של הביטקוין בשבוע האחרון הן תוצאה של ביקושים מצד משקיעים מוסדיים שמגוונים את תיק ההשקעות שלהם, ולא רק לקוחות פרטיים. לא בכדי, יש הטוענים כי המטבע ׳הכתום׳ הוא הזהב החדש"

 "אין לי ספק שחלק מהעליות של הביטקוין בשבוע האחרון הן תוצאה של ביקושים מצד משקיעים מוסדיים שמגוונים את תיק ההשקעות שלהם, ולא רק לקוחות פרטיים", הוא מציין. "לא בכדי, יש הטוענים כי המטבע ׳הכתום׳ הוא הזהב החדש".

האם סנטימנט המשקיעים כלפי הביטקוין ימשיך להיות ״שורי״ בתקופה הקרובה? שאלה זו צפויה להיבחן כבר הערב, עם פרסום החלטת הריבית של הפדרל ריזרב. תשומת הלב של המשקיעים תופנה אל מדיניות הבנק המרכזי האמריקאי, שינסה ללכת על החבל הדק שבין המאבק באינפלציה לטיפול במצוקת הבנקים.