הממשלה אישרה את תקציב המדינה שהניח משרד האוצר, אלא שהתוכנית שאושרה לא כוללת מספרים: מלבד מסגרת ממשלתית והצהרת כוונות לגבי הרפורמות הצפויות בשנים 2024-2023, מערכת הבריאות נותרה במתח לגבי התקציב שתקבל ול-N12 נודע כי הוא רחוק ממה שהובטח בהסכמים הקואליציוניים. למרות ההסכם הקואליציוני שהבטיח 5.8 מיליארד שקל - מסתמן כי התוספת בפועל תעמוד על 2 מיליארד שקל, שליש מהסכום בלבד. 

פרופ' עופר מרין, מנכ"ל בית החולים שערי צדק, תיאר את המצב ואמר כי מי שיבוא לבתי החולים יראה את האמת ויראה את העליבות של אנשים ששוכבים במסדרונות ומחכים שעות לטיפול. "אם הממשלה לא תיתן תוספת משמעותית - הפגיעה תהיה ישירות באוכלוסייה", אמר מרין. "אנחנו עושים את המקסימום ושוחקים את הצוות עד תום, אבל כמה אפשר לשכב על הגדר ולצעוק? בתי החולים משרתים אוכלוסייה פגיעה ואנחנו זקוקים למערכת בריאות יותר חזקה - מיטות נוספות בטיפול נמרץ והפסקת האשפוזים במסדרונות".

עומס בחדר מיון, אילוסטרציה (צילום: יוסי זילגר, פלאש/90 )
עומס בחדר מיון, אילוסטרציה | צילום: יוסי זילגר, פלאש/90

"יש חוזה בין מדינה דמוקרטית לבין האזרחים שמשלמים מיסים ומשרתים בצבא ובתמורה הממשלה צריכה לספק שירותים בסיסיים ראויים, כרגע מערכת הבריאות לא עומדת ברף הזה", הוסיף מנכ"ל בית החולים. "אין לנו מספיק עובדות סוציאליות, פיזיותרפיה, שיקום ופסיכיאטריה. יש לנו עשרות חולים בפרוזדור, מצוקה נוראית של מיטות טיפול נמרץ. אם לא יתנו לזה כסף, לא יהיה לנו איך לאשפז את החולים. מערכת הבריאות צריכה חמצן".

"מערכת הבריאות זקוקה לתקציב משקם ולא לקיצוץ על חשבון דברים אחרים"

בכירים במערכת הבריאות מנהלים מאבק ארוך שנים בדרישה לתוספת של 5 מיליארד שקלים לתקציב הבריאות. ההסכם הקואליציוני שנחתם בין יו"ר ש"ס אריה דרעי לבין מפלגת הליכוד כולל תוספת של 5.85 מיליארד שקל לבריאות - אלא שכעת לא ברור האם ההסכם יקוים.

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, אמר בשיחה עם N12 כי היו הבטחות גדולות בהסכמים הקואליציוניים. "תוספת של 5.8 מיליארד שקל תסייע בהוספת מיטות אשפוז, שיפור מערך הפסיכיאטריה, הרחבת בתי הספר לרפואה ומספר הסטודנטים שמתקבלים מדי שנה, בינוי של שני בתי חולים חדשים וצמצום התורים לרופאים מומחים. עכשיו כל הדברים האלה בסימן שאלה", הסביר פלדמן.

הוא התייחס לחוסר הוודאות לגבי העברת הכסף שהובטח ואמר כי "אנחנו לא יודעים את האמת ויש ערפל קרב סביב תקציב הבריאות. ברגע שיפורסמו המספרים נוכל להתייחס ספציפית. מערכת הבריאות הורעבה במשך שנים והקורונה רק החמירה את המצב. מערכת הבריאות זקוקה לתקציב משקם ולא לקיצוץ על חשבון דברים אחרים".

אושר תקציב המדינה
ישיבת הממשלה בה אושר התקציב המדינה

ביום שישי האחרון בכירי משרד הבריאות נועדו עם בכירי האוצר ומהפגישה עלה כי התוספת הצפויה למשרד הבריאות תעמוד על 2 מיליארד שקל. "נכנסו לישיבה עם תוספת של 932 מיליון שקל לתקציב ויצאו מהישיבה עם יותר. כמה יותר? לא ידוע", אמר גורם המעורה בפרטי הפגישה. "מה שחסר כרגע למשרד הבריאות זה כסף. ברגע שיהיה כסף נוכל להפעיל את התשתיות בעוצמות יותר גבוהות ולטפל באוכלוסייה".

עוד בנושא - סיקור N12

בסוף השבוע במשרד הבריאות התייחסו לדיונים על תקציב המדינה והודו במעורבות ישירה של יו"ר ש"ס אריה דרעי, זאת למרות החלטת בג"צ לאסור עליו לכהן כשר הבריאות. מנכ״ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב אמר: "לא השגנו את כל הדרישות שלנו, אך התקציב שהתקבל יאפשר למערכת להמשיך לתת את המענים הנדרשים כדי לשמר את המערכת ולהתחיל להיערך לאתגרי העתיד. ההישגים הללו התאפשרו בזכות יו״ר ש"ס אריה דרעי, שנרתם לקיום ההסכמים הקואליציוניים של סיעתו ובזכות הרוח הגבית שקיבלנו מכל מנהיגי המערכת".

משה בר סימן טוב בטקס חילופי מנכ"לי משרד הבריאות (צילום: לעמ)
מנכל משרד הבריאות משה בר סימן טוב | צילום: לעמ

לפי משרד הבריאות, ההישגים בתקציב המדינה כוללים תוספת של 650 מיליון שקל לסל הבריאות גם בשנים הבאות, הגדלת התוספת הדמוגרפית לקופות החולים ב-150 מיליון שקל החל מהשנה הבאה ותוספת של 100 מיליון שקל לתכניות מניעה ושירותים וצרכים נוספים.

עוד כולל ההסכם תוכנית לתוספת 1,500 מיטות אשפוז עד לשנת 2027, תוכנית שעלותה 850 מיליון שקל, אך מתפרסת על פני חמש שנים. ההסכם עם האוצר כולל התייחסות גם להרחבת התוכנית לבריאות הנפש, חיזוק מערך הגריאטריה והגדלת כוח האדם בבתי הספר ללימודי רפואה ומקצועות הבריאות, בדגש על הפריפריה.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.