אנשי עסקים מכל העולם התכנסו השבוע בדאבוס שבשוויץ לפורום הכלכלי השנתי. אנשי העסקים, נשיאים וראשי ממשלה, יישבו יחד במושבים שונים שיעסקו בנושאי כלכלה ואקלים. אז מה מטריד את מקבלי ההחלטות והאנשים העשירים בעולם?

המיתון העולמי

בסקר מקדים שערכו בפורום הכלכלי, שני שליש מהמנכ"לים שצפויים להשתתף העידו כי הם חוזים מיתון בכלכלה העולמית ב-2023. בנוסף, כחמישית מהמשיבים העידו כי קריסה בשווקים תקרה "בסבירות גבוהה". יותר מ-2,700 מנהלים, בנקאים, וכלכלנים ייפגשו בפורום במטרה לחשוב על פתרונות שיקלו על המשבר העולמי שעלול לפקוד את הכלכלה בהמשך השנה.

דאבוס (צילום: רויטרס)
העיירה בשוויץ התמלאה בעשירי העולם | צילום: רויטרס

עם זאת, רבים מהמשתתפים משוכנעים כי מדובר במשבר שניתן לצלוח, וכי השווקים נערכים אליו באחריות. עדות לכך, הם אומרים, ניתן לראות בפיטורים ההמוניים בחברות הגדולות שראינו בחודשים האחרונים.

בינה מלאכותית

דאגות אחרות של באי הפורום הן ארוכות טווח יותר. כ-40% מהנשאלים בסקר הפורום העידו כי הם משוכנעים שהחברות שלהם לא יהיו מסוגלות לשרוד את העשור הקרוב אם לא יעשו שינוי משמעותי. ומה יהיה השינוי המשמעותי הזה? מילת הקסם בחורף הקרוב היא 'אינטיליגנציה מלאכותית'. מדובר בין היתר על התמונות שאתרים כבר יכולים לצייר או לייצר לבד, ומנועי חיפוש שמשלבים בתוכם את בוט ChatGPT, שבו מתנסים לאחרונה גם ישראלים רבים.

המצב באוקראינה

הפורום מתקיים השנה בצל המלחמה באזרח אירופה, והתמה המרכזית היא "שיתוף פעולה בעולם סדוק". בשיחה עם עיתונאים בשבוע שעבר, אמר נשיא הפורום, בורגה ברנדה, כי המפגשים קורים בצל "האירועים הגיאופוליטיים והגיאו-כלכליים המורכבים ביותר שנצפו בעשורים האחרונים".

באי הכנס יעסקו בהשלכות הכלכליות של המלחמה, שהביאו בין היתר למשבר אנרגטי באירופה ולמשבר אספקת מזון באפריקה. בנוסף, יצטרכו לדון במשמעויות המוסריות של המלחמה שפוגשת מדינות בעלות אינטרס כלכלי ברוסיה.

המלחמה באוקראינה: זלנסקי מבקר בחרסון
דרש מבאי הפורום לא לקיים עסקים עם רוסיה. זלנסקי

אתמול, בשיחת וידאו עם באי הכנס, נשיא אוקראינה זלנסקי האיץ באנשי העסקים להפסיק כל קשר כלכלי עם רוסיה: "לערכים צריכה להיות משמעות", אמר הנשיא האוקראיני והוסיף: "כל הקשרים שלכם עם רוסיה התוקפנית חייבים להפסיק. אם לא, העסקים שלכם יהפכו להיות מזוהים עם פשעי מלחמה".

סוף עידן הגלובליזציה?

פורומים כמו דאבוס תלויים במידה מסוימת בסנטימנט הגלובלי שמתפשט בעשורים האחרונים. מדינות החליטו כי בעיות גלובליות מצריכות פתרונות גלובליים, וכך התייחסו לעניינים כלכליים ולמשבר האקלים. בכל שנה המגזין הכלכלי "האקונומיסט" מפרסם שער שמבקש ללכוד את הנושא המרכזי שיעסיק את באי דאבוס. השנה, הקדיש את השער שלו לנושא 'האיום על הגלובליזציה'.

ביל גייטס בפורום הכלכלי בדאבוס, ינואר 2023 (צילום: רויטרס)
ביל גייטס בפורום הכלכלי בדאבוס | צילום: רויטרס

המגזין טוען כי מדינות העולם, ובראשן ארצות הברית, מתחפרות בתוך עצמן בעת המשבר הזו. האקונומיסט מתאר את הנשיא ביידן לדוגמה, כמי שנטש את חוקי השוק החופשי העולמי לטובת הפיתוח התעשייתי של אמריקה, ומוביל בכך את המדינות הגדולות בעולם לפעול בצורה דומה.

ועל מה מדברים בחדרים הסגורים?

מאות מושבים מתוכננים מופיעים בתכניית האירוע, אך כל מי שעוקב אחר הפורום יודע שההחלטות האמיתיות מתקבלות מאחורי הקלעים. הפער הזה, בין הגלוי לנסתר, הפך עם השנים לכר פורה לתאוריות קונספירציה. מובילי הפורום לא ממש עזרו לעצמם בשנות הקורונה, כשנתנו לפורום את הנושא "הריסט הגדול", או בתרגום חופשי: ארגון מחדש.

עבור גולשים באתרי הקונספירציות, השם הפך קוד לתאוריה לפיה כוחות חזקים מארגנים את העולם לפי סדר משלהם, וכי סגרי הקורונה היו רק התחלת התכנית. אלה הפיצו בחודשים האחרונים תאוריות לפיהן באי דאבוס מתכננים להחליף את תעשיית הבשר בחרקים, ולצפות מהציבור לאכול אותם. תאוריה אחרת הציעה כי מארגני האירוע הביאו למינויו של יו"ר בית הנבחרים האמריקני, קווין מקרת'י, לפני שזה קרה בפועל.

יאן זוף, מנהל התוכן של הפורום, אמר לסוכנות הידיעות AP כי שם "עוקבים מקרוב" אחרי הפרסומים, וכי חלקם אף מתגלמים באיומים ממשיים. אלכס פרידפלד, חוקר בליגה נגד השמצה, הסביר לסוכנות הידיעות על הסכנות: "התוכן הזה יכול לייצר אויבים, שאנשים מתחילים להאמין שהם אחראים לכל דבר רע שקורה בעולם. ברגע שזה קורה, כשאתה מאמין שאדם או קבוצה אחראיים להכול, הרעיון של להשתמש באלימות על מנת להתנגד להם הופך ליותר הגיוני עבורך".