אחרי שנים רבות של עליות בשווקים ואיתן גם רווחים יפים בחסכונות של הציבור, שנת 2022 לא הייתה טובה לחוסכים. המדדים בארץ ובעולם ירדו וזה משפיע גם על קרנות ההשתלמות וקופות הגמל. בהתאם להערכת ביזפורטל, קרנות ההשתלמות הכלליות ירדו בשנה האחרונה ב-7.8% והמנייתיות ירדו ב-15.8%. אבל האם הכל שחור? אם אתם חוסכים לטווח מאוד קצר אולי. אבל אם אתם חוסכים לטווח ארוך יותר, התשואות עדיין חיוביות.

אם הייתם חוסכים במסלול הכללי, אז למרות הירידות של הקורונה ולמרות הירידות בשנה האחרונה - התשואה שלכם ל-3 שנים עדיין הייתה חיובית ועמדה על 11.3% במסלול הכללי ו-15% במסלול הכללי. התשואה ב-5 השנים האחרונות (כולל הירידות גם של 2018) הייתה חיובית ועמדה על 22.3% במסלול הכללי ו-32% במסלול המנייתי.

מה זה אומר? שאם אתם משקיעים לטווח ארוך, אין מה לנסות ולתזמן את השווקים. מחקרים על גבי מחקרים מראים שזה לא עובד. הרי אף אחד לא היה יכול לדעת לצאת בחודשים הלא טובים שהיו בשנת 2022 (פברואר, ספטמבר, דצמבר למשל) ולחזור בדיוק לפני העליות בחודשים הטובים (מרץ, יולי, אוקטובר, נובמבר למשל). אפשר לנחש אבל בצורה כזו אפשר גם לאבד הרבה יותר כסף. 

מה יקרה בשנה הקרובה בבורסה?

אנחנו כמובן לא יודעים. אין לנו מושג. מי שיגיד לכם שהוא יודע - לא אומר את האמת. כולם רק מנהלים סיכונים. מנהלי ההשקעות מנסים לתת לכם תשואה עודפת (לא מעט מחקרים מראים שהם נכשלים בכך לאורך זמן) אבל הם מנסים. מה שבטוח הוא שהם מנסים לא לפשל יותר מהאחרים. על פי סטטיסטיקה רבת שנים, קשה למצוא שנתיים של ירידות רצופות בבורסה. לא שזה לא קרה, אבל זה נדיר.

אלטשולר היא הדוגמה האחרונה בבורסה הישראלית - תשואות לא טובות של שנה וחצי העבירו אותו מהמקום הראשון אל המקום האחרון. אבל גם בתוך החודשים הגרועים הללו היו לו חודשים טובים שבהם הוא היה ראשון (בעיקר - כשהבורסות בעולם עלו). מה זה אומר לגבי ההמשך? האם הוא יצליח בשנה הקרובה יותר או פחות מהאחרים? אין לנו מושג. גם לאף אחד אחר אין.

בשנת 2022 ה-S&P500 ירד ב-20% והנאסד"ק מחק 33%, הדאו ג'ונס ירד ב-8.6%. ת"א 35 ירד בשנה האחרונה ב-11%, ת"א 125 ירד ב-13%, ת"א 90 ירד ב-19%, ומדד הצמיחה מחק 33%.

כן, בשנת 2022 הבורסות ירדו. אבל צריך לזכור: הבורסה לא עולה בקו ישר כלפי מעלה. יש שנים של עליות ויש שנים של ירידות. זה חלק טבעי מהתנהלות הבורסה. השאלה היא מה התוחלת - מה הסיכויים להרוויח. והסיכויים הם בצד של מי שחוסך לאורך זמן. כך מייצרים 'עץ של כסף'. זו השקעה עם סבלנות. האם אתם מסוגלים לכך?

בכל מקרה, הנה התשואות. שימו לב למספרים בשנה האחרונה, אבל גם למספרים של כל השנים האחרונות:

קרן ההשתלמות של מור היא המנצחת במסלול הכללי (וגם במנייתי) עם הירידה הקטנה ביותר, של 6.13% במסלול הכללי. אחריה במקום השני מגדל עם מינוס 7.06%, ואז כלל והראל - שלושתן עם תשואות דומות. רוב הקרנות רשמו תשואה שלילית של 7%-8%. בתחתית אנליסט, ילין לפידות וכמובן אלטשולר שחם.

תשואות קרנות השתלמות מסלול כללי

התשואה של אלטשולר נמוכה כל כך שהיא "הצליחה" למחוק את התשואה של כל שלוש השנים האחרונות וגם התשואה ל-5 שנים נראית לא משהו. במהלך השנה החולפת דווקא היו לאלטשולר כמה חודשים טובים, אבל זה רק מראה לכם שכמה חודשים טובים לא מספיק כדי לפצות על שנה וחצי לא טובות. אלטשולר יצטרך עוד חודשים של עליות בשווקים כדי לצאת מהתחתית.

תשואות קרנות השתלמות מסלול מנייתי

תשואות המסלול המנייתי: גם כאן מובילות הראל ומור, עם תשואות כמעט זהות בשנה האחרונה. אחריהן מגדל וכלל עם תשואות דומות. בטווח ל-5 שנים אנליסט ראשונה - למרות השנה הלא טובה שהייתה לה כעת. אחריה ילין לפידות ומאחוריהן שאר הקופות עם תשואות דומות (למעט אלטשולר כאמור). 

הכתבה פורסמה במקור ב"ביזפורטל"