שיעור החוב-תוצר הצטמצם ב-7% בשנה החולפת, ועומד כעת על כ-60.9%, כך פרסם היום (רביעי) החשב הכללי במשרד האוצר. בכך, ישראל הופכת לאחת מהמדינות שצמצמו את הפער בין החוב לתוצר בשיעור הגבוה ביותר ב-2022.

יחס החוב לתוצר הוא נתון שמצביע על איתנות פיננסית והוא משמעותי בקביעת דירוג האשראי של ישראל. חברות דירוג האשראי הזהירו את ישראל כי מימון של דרישות קואליציוניות נרחבות בלי קיצוץ מקביל בהוצאות אחרות - עלול להעמיק את יחס החוב-תוצר וכתוצאה מכך לפגוע בדירוג.

הירידה החדה ביחס החוב-תוצר נובעת בין היתר מצמיחה חדה בתוצר הלאומי (6.3%) וקיטון של כ-7 מיליארד שקלים בחוב הממשלתי - בזכות עודפי התקציב איתם סיימה ישראל את השנה לראשונה זה 35 שנה.

בעשור שקדם למשבר הקורונה, יחס החוב תוצר של ישראל ירד ביותר מ-10%. ב-2020, מצבה הטוב של הכלכלה אפשר למדינה להיכנס להוצאות גבוהות ולשלם לאזרחים את מענקי הקורונה. זה הקפיץ את יחס החוב תוצר ב-7% - וכך מאמצים של עשור נמחקו כמעט בשנה אחת. כעת, ישראל חוזרת למצב של לפני הקורונה.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', התייחס לפרסום נתוני החוב-תוצר: "ברוך השם כלכלת ישראל ממשיכה לצעוד קדימה ולהפגין את איתנותה ועוצמתה אשר באה לידי ביטוי בהורדת יחס חוב התוצר ובהתאוששות מהירה ממשבר הקורונה. אנו נמשיך בעזרת השם להוביל את כלכלת ישראל כאי של יציבות, באחריות פיסקלית ובפיתוח מנועי צמיחה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה כולם".