בצל אי הוודאות הפוליטית: השקל נחלש הבוקר (שני) עם פתיחת שבוע המסחר במטבעות, ושער הדולר עלה ל-3.54 שקלים. הבורסה בתל אביב דווקא נפתחה בעליות אחרי שנסגרה אמש במסכים אדומים: מדד ת"א 125 עלה בכ-0.8%, ומדד הבנקים שהוביל אמש את הירידות עלה בכ-1.5% עם פתיחת המסחר, ככל הנראה בהשפעת הנאום של הנשיא והתגובות אליו במערכת הפוליטית. השבוע צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה לחודש ינואר ובשבוע הבא בנק ישראל יעדכן את שיעור הריבית פעם נוספת. אנליסטים מזהירים כי המשך היחלשות השקל עלולה לתמוך בהעלאת הריבית גם מעל 4%.

הריבית, כפי שהישראלים מרגישים במשכנתה ובהלוואות, כבר גבוהה ועומדת על 3.75%. החזאים מעריכים כי בשבוע הבא בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.25 נקודות האחוז, והיא תגיע לרמה של 4%. ריבית הפריים תעלה בהתאם ל-5.5%. עד לאחרונה העריכו בישראל כי הנגיד, אמיר ירון, יעלה את הריבית עד ל-4%, וישאיר אותה שם, אך בשבוע האחרון יש מי שחוזה העלאות חדות יותר, בין היתר בגלל היחלשות השקל והשפעתו על האינפלציה.

 "חלק מהפיחות בשקל משקף אי ודאות סביב הרפורמה"

בהערכה שבועית שפרסמה החטיבה הפיננסית של בנק הפועלים, התייחסו האנליסטים לפיחות של 4% בשקל בשבוע האחרון. "ניתן לייחס חלק מהפיחות לירידות השערים בוול-סטריט וגם להתחזקות מסוימת של הדולר בעולם", נכתב בסקירה של הבנק. "אך נראה שחלק מהפיחות משקף גם את אי-הוודאות סביב הרפורמה במערכת המשפט, החרפה במצב הביטחוני והצעות חוק בעלות פוטנציאל השפעה על פרמטרים והסדרים כלכליים".

בבנק מציינים שבימים האחרונים הפיחות בשער השקל היה חד יותר מזה המוסבר בירידות המחירים בשוקי המניות בעולם, ועל כן הם מייחסים אותו לנסיבות הפוליטיות והביטחוניות בישראל. עם זאת הם מדגישים שלא מדובר בתנודה חריגה במיוחד. בבנק הפועלים מסבירים שבעקבות הפיחות תחזית האינפלציה צפויה להתעדכן מעלה לרמה של כ-3% ל-12 החודשים הקרובים. לפיכך בבנק צופים עליית ריבית בשבוע הבא לרמה של 4%, ובהמשך לרמה של 4.25%.

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
בנק ישראל עלול להעלות את הריבית מעבר ל-4%. הנגיד, אמיר ירון | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

גם בבנק לאומי מעלים את האפשרות שבנק ישראל יעלה את הריבית מעבר ל-4%, ומייחסים זאת הן לפיחות בשקל והן להגדלת הגירעון במסגרת גיבוש התקציב. "לא מן הנמנע ששינויים בתמהיל המדיניות, עם סימנים אפשריים שונים להתרופפות פיסקלית, יביאו את בנק ישראל להעלאת ריבית נוספת, זאת במיוחד אם היחלשות השקל תואץ עוד, באופן שיגלוש לכיוון של העלאת תחזיות האינפלציה לחודשים הקרובים".

"שער החליפין בסך הכול חזר לרמתו מתחילת השנה"

בבית ההשקעות פסגות שומרים על אופטימיות, וחוזים שהאינפלציה תמשיך לרדת וכתוצאה מכך הבנק המרכזי יוכל לעצור את העלאות הריבית שלו. אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות, כותב כי מדד המחירים לצרכן שיתפרסם ביום רביעי צפוי לעלות ב-0.1% ולהביא את האינפלציה השנתית לרמה של 5.1% (במקום 5.3% כיום). "האינפלציה בישראל תצטרף החל מהמדד הקרוב למגמה העולמית של ירידה באינפלציה, ובמהלך השבוע יתפרסמו נתוני אינפלציה במדינות נוספות שיעזרו לשפוך אור על המגמות האינפלציוניות בעולם".

גרינפלד מסמן כי מדובר בחדשות טובות לריבית: "בעיניים של הבנקים המרכזיים בישראל ובארה"ב הירידה הצפויה באינפלציה היא ללא ספק חדשות מצוינות. לא רק שאלו יכולים לומר שהעלאות הריבית שלהם עושות את העבודה אלא שמבחינת ניהול המדיניות המוניטרית בעתיד מדובר על הקלה גדולה".

בנוסף בבית ההשקעות פסגות מקשרים בין המצב בשווקים הישראליים לזה בעולם, ולא בהכרח לחוסר הוודאות הפוליטי: "בעוד שהתחזקות הדולר מושכת הרבה מתשומת הלב התקשורתית, שער החליפין בסך הכול חזר לרמתו מתחילת השנה".