ריצ'רד קווסט, הפרשן הכלכלי הבכיר של רשת CNN, חושב שקריסת שני הבנקים בארצות הברית היא אירוע בשליטה, אבל הוא פחות אופטימי בנוגע להשלכות הכלכליות של המהפכה המשפטית כאן. בריאיון ליונית לוי ששודר אמש (שני) ב"המהדורה המרכזית" הוא אמר כי הטענה שהכלכלנים יפילו את השוק כי הם מזהירים מפני המהפכה המשפטית כ"שטויות מוחלטות".

סיקור N12

"דיברתי עם אחת מקרנות ההון סיכון הגדולות במדינה, והם אומרים: 'אנחנו כבר בודקים אם להשקיע מחוץ לפה', 'אנחנו כבר שוקלים את הנושא הזה, אנחנו עוד לא עושים כלום'", אמר קווסט, שהגיע לישראל כאורח תערוכת התעופה הפרטית הבין-לאומית שמתקיימת בנתב"ג. "הרבה אנשים אומרים שזה עניין של דמוקרטיה. זה לב הדבר - אבל יש גם עניין של ודאות משפטית. אתה רוצה לדעת שאם תחתום על חוזה, אם תעשה השקעה, החוק של מחר לא יתהפך 180 מעלות מהחוק של אתמול. והחוקים שמקודמים עכשיו ישנו את זה".

ריצ'ארד קוואסט
הפרשן הכלכלי הבכיר של רשת CNN ריצ'ארד קווסט

"מה שתראו הוא למעשה שיטת הסלמי", הסביר הפרשן הכלכלי הבכיר. "במהלך השבועות הקרובים, החודשים הקרובים, השנים הקרובות - פה לא תיכנס השקעה, שם מפעל או חברה או סטארט אפ ילכו, שם חברת ייעוץ אסטרטגי תלך, וטיפין טיפין אנשים פשוט יתחילו לנטוש".

"מי שטוען שהשוק הגיב למהפכה המשפטית רק אחרי אזהרות כלכלנים, ושאם הם לא היו מזהירים זה לא היה קורה - זו לחלוטין המשמעות של 'להרוג את השליח'", אמר קווסט. "הממשלה הזאת בבירור נבחרה ובבירור יכולה לבצע רפורמות. הבעיה כאן היא שיש קונצנזוס של מתנגדים, שאומרים כולם שזה יזיק מאוד לכלכלה".

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

"אזרחי ישראל חייבים לשאול את עצמם אם הם רוצים לקחת את הסיכון הזה", המשיך קווסט, והפנה שאלה ליונית לוי: "למה שמרצונכם החופשי תירו לעצמכם בשתי הרגליים?". "אם הצעדים הללו יתקדמו כמתוכנן יהיו בהחלט השפעות. זה בהחלט יורגש. אי אפשר לשחק משחקים ולערער את היסודות של החוקה הבלתי כתובה של המדינה שנשענת על נוהג והיסטוריה, ולא לצפות שיהיו השלכות".

הייטקיסטים משתתפים במחאה בירושלים, בפברואר 2023 (צילום: ליאור באקאלו, tech12)
מחאת ההייטקיסטים בירושלים, ארכיון | צילום: ליאור באקאלו, tech12

בנוגע לקריסת SVB ובנק סיגניצ'ר, קווסט מאמין שבהקשרי תעשיית הטכנולוגיה המצב עלול עוד להחמיר, אבל בהקשרי הכלכלה העולמית - כלל לא. "אבל המציאות היא שנכון לעכשיו - אין סיכון עקבי", טען קווסט. "הבנק הזה פשט רגל, משרד האוצר של ארה"ב והתאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות החליטו לעשות כמעט הכול כדי להקפיא את הפיקדונות, לא של משקיעים או של בעלי מניות. אני חושב שהם יגרמו לו להתחרט על זה - אבל זה כבר נושא אחר ואני חושב שהכלנו את הבעיה הזאת".

בנוגע לבנק הפדרלי, קווסט סבור שמהימנותו עומדת כעת למבחן. "אם אין הוכחה מוצקה אמיתית לכך שהאינפלציה יורדת בחזרה, העלאת הריבית לא תשנה דבר. הם הבינו את זה כל כך לא נכון בכך שהם לא התחילו להעלות את הריבית מוקדם יותר".