קבוצה של חלק מהמדינות החזקות ביותר בתחום ייצור הנפט הסכימו אתמול (רביעי) לחתוך בצורה משמעותית את התפוקה, בניסיון לעצור את ירידות המחירים של הנפט הגולמי בעולם. ההחלטה הזו התקבלה על אף הקריאות של הממשל האמריקני להגביר את ייצור הנפט כדי לסייע לכלכלה הגלובלית בצל משבר האנרגיה. 

הקבוצה, שמורכבת ממדינות אופ"ק ומדינות נוספות, ומכונה אופ"ק+, החליטה לצמצם את הייצור ב-2 מיליון חביות ביום החל מנובמבר. ההחלטה התקבלה בפגישה הראשונה של נציגי המדינות פנים אל פנים מאז 2020, וכללה את סעודיה ואת רוסיה. שווקי האנרגיה ציפו לצמצום של בין 500 אלף ל-2 מיליון חביות ביום.

הצעד מהווה שינוי כיוון משמעותי שהחל כבר בחודש שעבר, כשאופ"ק+ הודיעו על קיצוץ מינורי של 100 אלף חביות ביום, מיד אחרי ביקורו של ביידן בסעודיה. בתחילת 2020 הפחיתה שותפות אופ"ק את התפוקה ב-10 מיליון חביות ביום, בשל הצניחה בביקושים בגין משבר הקורונה.

מאז, בצל החזרה העולמית לשגרה והביקוש הגדל לנסועה, קרטל הנפט ניסה להחזיר באופן הדרגתי את כמויות הנפט לרמותיהן טרום-קורונה. במקביל מחיר הנפט החל לצנוח, מכמעט שיא של 120 דולר ביוני, כעת הנפט נסחר במחיר של כ-80 דולר לחבית. הירידה במחיר הנפט קשורה לחששות הגוברים ממיתון עולמי, שעלול לצמצם את את הביקוש לנפט.

הקיצוץ החד בייצור הוא ניסיון להפוך את המגמה ולעצור את ירידת המחיר, זאת על אף שהעולם כולו מתמודד עם משבר אנרגיה ובארה"ב ממשל ביידן לוחץ על אופ"ק להגדיל את הייצור לקראת בחירות האמצע בחודש הבא. הפגישה הבאה של אופ"ק+ מתוכננת לתחילת דצמבר. 

ההחלטות של אופ"ק משפיעות על העולם כולו וגם על ישראל. ירידת מחירי הנפט הגולמי בחודשים האחרונים הובילה לירידה במחירי הדלק בחודש הקודם ואף לירידה במדד המחירים לצרכן ובקצב האינפלציה. באוקטובר מחיר הדלק לא ירד, על אף הירידה במחירי הנפט, בשל מנגנון הפחתת המס שמשקלל את מחירי הנפט.