בלעדי: מייסד ומנכ"ל חברת מובילאיי פרופ' אמנון שעשוע, שאחראי לאקזיט הגדול ביותר בתולדות ההייטק הישראלי, התייחס בריאיון ל"תוכנית חיסכון" למשבר בהייטק ולפיטורים ההמוניים, אך הביע אופטימיות: "העובדים שמפוטרים רובם מוצאים מקום עבודה חדש, יש צמיחה בהייטק הישראלי".

פרופ' שעשוע הסביר כי המשבר הנוכחי בשוק הייטק נובע משינוי כיוון של המשקיעים והתמקדות בשיקולי רווח: "אני חושב שהפוקוס ושינוי התפיסה של המשקיעים על הרווחיות הוא שינוי מבורך. זה יוצר מצב שבו מנכ"לים של חברות חושבים איך לשפר או לקצץ בהוצאות ואיך אפשר להתייעל. זאת גם הסיבה שאנשים מפוטרים". לדבריו, מובילאיי נמצאת בצמיחה וצריכה לגייס עוד מאות עובדים השנה: "אנחנו 3,100 עובדים וצריכים להגיע ל-3,500. קשה לגייס, זה לא קל".

עובדים בהייטק, משרה נחשקת, משכורת גבוהה, משרדים (צילום: החדשות12)
משבר בהייטק? "העובדים שמפוטרים רובם מוצאים מקום עבודה חדש" | צילום: החדשות12

מובילאיי הנפיקה את החברה לפני כחודשיים בשווי יותר נמוך ממה שרצו, אבל למרות תנאי השוק הלא פשוטים – המנייה זינקה ב-60%. "אנחנו כולנו מרוצים, תמיד עדיף להתחיל נמוך ולטפס מלהתחיל גבוה ולרדת", אמר שעשוע והוסיף: "מ-2014 אנחנו חברה מאוד רווחית. ב-2021 היינו על 1.4 מיליארד דולר הכנסות וקרוב ל-500 מיליון דולר רווח, לפני מס. השנה זה יהיה יותר".

בשנת 2019 העניק מנכ"ל מובילאיי שעשוע ריאיון ל"תוכנית חיסכון" והבטיח שתוך שלוש שנים, ב-2021, יהיו רכבים אוטונומיים. "אנחנו עומדים בהבטחות שלנו, סוף 2021, תחילת 2022 אנחנו משיקים שירות הסעות מסחרי עם רכבים אוטונומיים. יהיו בערך כ-100 רכבים בתל אביב", אמר אז, אך ההבטחות רחוקות מהמציאות.

רכב אוטונומי של מובילאיי בנסיעת מבחן בירושלים (צילום: Esther Katri, שאטרסטוק)
מכונית אוטונומית של מובילאיי, ארכיון | צילום: Esther Katri, שאטרסטוק

"זה לא חנות מכולת שנבנתה אלף פעמים. זאת משימה הנדסית קשה ואנחנו כבר שם. יש סיבה לכך שהמנייה עלתה ב-60% ומובילאיי נסחרת בשווי של 27 מיליארד דולר. הרכב האוטונומי קיים ויש לנו כבר כמה עשרות נוסעים בכבישי ישראל", הסביר פרופ' שעשוע והבטיח שוב: "בשנת 2025 יהיה אפשר לקנות רכב שנוסע אוטונומי בסוגי כבישים, כמו כבישים בין-עירוניים. ב-2023 יהיו לנו רק בגרמניה מעל 100 רכבים אוטונומיים. אנחנו נתחיל עם 6 רכבים אוטונומיים בירושלים".

למה לא חתם על מכתב ההייטקיסטים?

בשבוע שעבר חתמו למעלה מ-100 אנשי הייטק, יזמים, מנכ"לים ואנשי הון סיכון על מכתב לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, שבו הם מתריעים בפניו שקידום חקיקה מפלה וערעור האמון במערכת המשפט ובדמוקרטיה יפגעו בתעשיית ההייטק המקומית וירחיקו מכאן משקיעים בינלאומיים

בנימין נתניהו בבית הנשיא (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
"יש חשש בעולם מהתיוג של ישראל כמדינה שאולי צריך להיזהר מלהשקיע בה, אני לא מאמין בזה" | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

פרופ' שעשוע הסביר את החלטתו: "לא חתמתי כי אני לא חושב שמנכ"ל שמעסיק קרוב ל-4,000 עובדים נכון שיתבטא פוליטית. ישראל השכילה עשרות שנים לטפח את ההיי טק, ולא לבנות חסמים רגולטוריים סביבו. יש חשש בעולם מהתיוג של ישראל כמדינה שאולי צריך להיזהר מלהשקיע בה, אני לא מאמין בחשש זה. אני אופטימי".