בניגוד למה שאוהבים לחשוב כאן, מסתמן שאפילו בהייטק הייאוש לא נעשה יותר נוח. העובדים מספרים על חשש כבד מפיטורים, ומציאת עבודה ראשונה בענף הפכה למשימה כמעט בלתי אפשרית. כעת התחושות מגובות במידה מסוימת בנתונים - לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר המשרות הפנויות בענף ההייטק נחתך השנה בשליש, והמגמה רק מתגברת.

"התחלתי לחפש עבודה לפני שלושה חודשים", מספר לנו רון אידזון, סטודנט לכלכלה וחשבונאות באוניברסיטת תל אביב. "אני מתמיין למשרות של דאטה אנליסט, ולפני שלושה חודשים מגייסות תמיד חזרו אליי, תמיד קיבלתי ראיונות. עכשיו - אין שום חזרה".

שיעור המשרות הפנויות בהייטק: 2020-2022

אידזון מספר שהוא יושב מול הלינקדאין, שם עד לפני כמה חודשים ניתן היה למצוא מאות משרות פנויות למי שמבקשים להיכנס לענף ההייטק, אבל ההיצע כבר לא קיים: "הדבר הכי קרוב למשרות התחלתיות זה משרות שדורשות ניסיון של חמש שנים. אני ושאר הסטודנטים חוששים מסיום התואר, אז לרוב המשרות המלאות כבר באמת צריך ניסיון, ואין לנו עכשיו איך להשיג אותו".

"לפני שלושה חודשים מגייסות תמיד חזרו אליי, תמיד קיבלתי ראיונות. עכשיו - אין שום חזרה. אני ושאר הסטודנטים חוששים מסיום התואר"

"המצב ממש השתנה מאז הקורונה" מספר עומר, שסיים את התואר בשנה שעברה, ומצא אז בקלות עבודה בסטרטאפ: "בזמנו, לא היה מסובך למצוא עבודה. לחברות היה כסף והן לא פחדו לשכור ולהכשיר עובדים חדשים".

לרוע המזל, הסטראפ שבו עבד עומר נפגע ונאלץ לסגור את דלתותיו לפני כמה חודשים. עומר נזרק לשוק שונה לחלוטין מזה שבו חיפש עבודה שנה קודם: "פתאום הבנתי שחברות כבר לא ממהרות כרגע לגייס. לקח לי בערך חודש למצוא עבודה, והתחלתי להרגיש שזה באמת כבר לא אותה התלהבות כמו הפעם הראשונה שחיפשתי. זה לא שלא היו לי ראיונות, עדיין יש גיוסים, עדיין יש משרות. אבל החברות הבינו שהמצב השתנה, היום המועמדים צריכים אותן יותר משהן צריכות אותם. זה יכול להתבטא אחר כך בשכר, בהטבות, הכדור יותר בידיים שלהן".

 "חברות לא מפרסמות את המשרות הפנויות בכלל"

המצב מסמן בעיקר את סוף עידן "הכסף הזול" בהייטק הישראלי. בשנים האחרונות הריביות היו זולות, ומשקיעים הזרימו כסף לתעשייה. איתו, החברות שכרו המון עובדים, לעתים גם לא כאלה שהיה בהם צורך מיידי. כעת, החברות שמנסות להמנע מלפטר עובדים מאטות גיוסים.

"את רואה בלינקדאין שעל כל הצעת עבודה יש יותר מ-200 קורות חיים. זו לא כמות סבירה בכלל", מספרת לנו עלמה, שהחלה לעבוד כמנהלת צוות בחברה גדולה לאחרונה. היא חיפשה עבודה בדרג גבוה יחסית, ומגיעה עם הרבה ניסיון, אז הצליחה למצוא עבודה תוך שבועות אחדים: "במצב הנוכחי של השוק החברות לא רוצות להמר, הן יקחו עובד מיומן יותר, מנוסה יותר, עם קבלות".

"בזמנו, לא היה מסובך למצוא עבודה, אבל המצב ממש השתנה מאז הקורונה. פתאום הבנתי שחברות כבר לא ממהרות כרגע לגייס"

עלמה מספרת שבמקביל היא מלווה מספר "ג'וניורים", הייטקיסטים מתחילים, בחיפוש העבודה. שם, המצב ממש לא טוב: "על משרה בלינקדאין יש כל כך הרבה קורות חיים, שלא בטוח שיחזרו אליך. חלק מהחברות אפילו לא מפרסמות את המשרות הפנויות כרגע, רק 'חבר מביא חבר'. במצב משברי כזה לרוב תהיה הרבה יותר בררן".

ההסבר הישראלי: זה לא משבר, זה תיקון

לפי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודש נובמבר 2021 כמעט 9% מהמשרות בענפי ההייטק היו פנויות. כעת, שנה אחר כך, רק כ-5.5% מהמשרות פנויות למועמדים חדשים. נתון כזה מצביע על האטה משמעותית בקצב הגיוס לחברות ההייטק הישראליות.

בדרך כלל, עצירת גיוסים מראה על "חישוב מסלול מחדש" של החברות - בעיקר היערכות למיתון מתקרב, בידיעה שהחברה לא הולכת להתרחב בקרוב. אבל בתעשייה הישראלית מציעים הסבר חלופי. מניתוח נתוני הלמ"ס, ניתן לראות כי ב-2019, נתוני המשרות הפנויות בהייטק עמדו על כ-5% בממוצע, בדומה להיום. מאז תחילת 2021 ועד פברואר השנה, שיעור המשרות הפנויות קפץ משמעותית ועמד על 7%-9%. מאז, הוא מתייצב בהדרגה.

משרד היי-טק (צילום: getty images)
משרדי ההייטק מלאים ולא מחפשים עובדים חסרי ניסיון. אילוסטרציה | צילום: getty images

דגנית פלר, מנהלת מערך הגיוס ביוניקורן פנטרה, מסבירה שלא צמצמו משרות - אבל נהיו בררנים יותר: "בעולם הגיוסים צריך לחשוב קדימה ולהסתכל איך משיגים את המטרות לחברה, אבל תוך הסתכלות ובקרה מאוד מדויקת על המשימות של החברה, על מה שקורה בשוק, ועל תהליכים שהיו באופן טבעי כמו אחרי הקורונה."

בעוד בחברה מקשיחים את הקריטריונים לקבלת משרה, קורות החיים שמתקבלים הפכו להיות הרבה יותר רחבים, ומגיעים בכמויות עבור כל הצעת עבודה: "אנחנו כן מקבלים יותר קורות חיים - פעם אפשר היה לראות שהם היו מאוד מדויקים, היום זה קצת יותר רחב מבחינת הסקילס והניסיון והיכולות שמקבלים פר משרה, וזה קורה עם כל המשרות שפתוחות בארץ ובעולם."

אז האם מדובר בתיקון טבעי, או ששיעור המשרות הפנויות יגיע לשפל? זה ככל הנראה תלוי באופן שבו החברות יצלחו את החודשים הקרובים, שצפויים להביא איתם אתגרים כלכליים משמעותיים לענף ההייטק הישראלי.