נראה שבכל יום אנו שומעים על ענקית טכנולוגיה נוספת שמפטרת מאות אם לא אלפי עובדים, גם כאן בישראל. בטוויטר לדוגמה נפטר הבעלים החדש אילון מאסק מכמחצית מעובדי החברה, חלקם גילו על כך במייל או מציוץ. המיתון המסתמן צפוי להביא איתו קיצוצים נוספים, אז איך ניתן להיערך לגזירה? שוחחנו ב-N12 עם עורך הדין עמית גרוס, ממשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'. הנה כל מה שצריך לדעת:

הזמינו אותי לשימוע - מה צפוי שם?

מטרת השימוע היא לתת לעובד זכות טיעון בטרם מחליט המעסיק על הפסקת העבודה. לשימוע תקבלו זימון בכתב, מספר ימים בטרם קיומו, על מנת שתוכלו להתכונן ולהתייחס לטענות. בזימון לשימוע, על המעסיק לפרט את הנימוקים לזימון, לדוגמה ירידה בתפוקה. המעסיק לא יכול להסתפק בטענה כללית, אלא נדרש להעלות טענות מבוססות, מגובות בנתונים ודוגמאות. 

לשיחת השימוע אמור להגיע המעסיק "בלב פתוח ובנפש חפצה", להקשיב לטיעונים שהכנתם, ולהתייחס אליהם בצורה עניינית. לשימוע ניתן להגיע מלווים בעורך דין, או נציג מטעם ועד העובדים (ככל שישנו). בדרך כלל שיחת השימוע תתועד, ואחריה יעביר המעסיק את ההחלטה בכתב, ובאופן מנומק. על המעסיק לשקול את הדברים בכובד ראש לקבל החלטה עניינית, נטולת שיקולים זרים.

לעובדים מאוגדים שחלים עליהם הסכמים קיבוציים יכולות להיות הגנות נוספות, ומומלץ תמיד לבדוק אותן לפני השימוע. 

האם מותר לפטר עובד דרך הרשתות החברתיות?

כאמור, לפני שמעסיק מחליט לפטר עובד - יש לבצע הליך מסודר, שכולל שימוע לפני פיטורים. לכן מקרים כמו זה של מאסק, שהודיע לעובד על פיטוריו בציוץ, או במטא שם שלחו לעובדים הודעות פיטורים במייל באמצע הלילה, אינם חוקיים בישראל.

מי יכול לקבל דמי אבטלה?

אם עבדתם לפחות 12 חודשים מתוך 18 החודשים האחרונים, ופוטרתם מעבודתכם, אתם זכאים להירשם בלשכת האבטלה ולקבל דמי אבטלה. לדמי האבטלה זכאים בני 20-67, חיילים משוחררים ומסיימי שירות לאומי, ובני נוער המשתתפים בפרנסת הוריהם. מספר הימים המירבי בגינם מקבלים דמי אבטלה משתנה בהתאם לגיל, מצב משפחתי ועוד. 

קיבלתי אופציות מהחברה. מה קורה איתן?

אופציות הן הטבה שהמעסיק נותן לעובד, ובדרך כלל נכללות בהסכם העסקה או בהסכם אחר, שמאפשרת לעובד לרכוש מניות בחברה בתנאים נוחים. לעובדים שזכאים לאופציות מומלץ לבדוק מה נקבע בהסכם, משום שכל מעסיק נוהג אחרת בנושא. 

מי זכאי לפיצויי פיטורים?

מי שהשלים 12 חודשי עבודה מלאים אצל המעסיק זכאי לפיצויי פיטורים עם סיום העסקתו. עבור רוב העובדים השכירים, חלק מפיצויי פיטורים מופרשים מדי חודש במסגרת הביטוח הפנסיוני ואלה באים במקום תשלום הפיצויים בפועל. עובד שפוטר בשל עילה חמורה, כמו מעילה בכספי המעסיק או עבירת אלימות, יפוטר ללא פיצויים. עם זאת, הסמכות לשלול את הפיצויים מצויה אצל בית הדין לעבודה - ולא אצל המעסיק.

התקבלתי לעבודה, אבל בגלל המצב הכלכלי - המעסיק התחרט, ולא יעסיק אותי. מגיעים לי פיצויים?

למקרה כזה אין תשובה ברורה, אך ככל שההסתמכות של העובד על הצעת העבודה היא גדולה יותר (לדוגמה עובדים שיצאו לרילוקיישן או עברו דירה), כך סביר יותר שיקבל פיצוי. המקרה לרוב יגיע לבית הדין לעבודה. 

פוטרתי, מה עושים עם ביטוח המנהלים וקרן הפנסיה?

ההמלצה היא לפנות לחברות הביטוח ולשלם "ריסק" בזמן שלא מועסקים אצל גוף רשמי, על מנת לשמור על רצף ולא לאבד זכויות בקרן הפנסיה ובביטוח המנהלים.