698 אלף משפחות חיות בעוני בישראל 2022 והמצב צפוי רק להחמיר, כך קובע דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון הסיוע לתת שפורסם הבוקר (שני). לפי הדוח, שיעורי העוני והמצוקה הכלכלית נותרו גבוהים ביחס לרמתם טרם התפרצות הקורונה והמשבר הכלכלי, ולראיה - 131 אלף משפחות שנקלעו למצוקה כלכלית בעת הקורונה, וטרם נחלצו ממנה.

לפי הדוח, 27.7% ממשקי הבית בישראל נמצאים במצוקה כלכלית - לעומת 24.1% טרם משבר הקורונה. כחמישית ממשקי הבית נמצאים על סף העוני, לעומת 14% לפני משבר הקורונה. עם זאת, חלה ירידה קלה מהנתון של שנה שעברה.

גל ההתייקרויות מקשה על העניים יותר מכולם

השנה הקרובה צפויה להיות מאתגרת במיוחד מבחינה כלכלית. ישראל נמצאת במקום השלישי מבין מדינות ה-OECD במדד יוקר המחיה, אחרי שוויץ ואיסלנד. החודשים האחרונים הביאו איתם התייקרויות בכל תחומי החיים, בין אם במחירי המזון, החשמל או הדיור. אנו חווים אינפלציה שהולכת ועולה, ובמקביל גם החובות, ההלוואות והמשכנתאות מתייקרים מהעלאות הריבית. עבור מי שנמצאים על סף העוני, המשמעות היא ויתור על מוצרים ושירותים בסיסיים, הגדלת החובות הקיימים (60% מנתמכי העמותות נמצאים בחוב), וסיכויים נמוכים יותר לצאת ממעגל העוני.

לשם ההשוואה, משפחה נתמכת סיוע תוציא בממוצע 8,447 שקלים, לעומת הכנסה ממוצעת של 5,430 שקלים. כמחצית מהכנסתם הממוצעת של הנתמכים מופנית לדיור, ולכעשירית מהם אין בכלל מקום מגורים קבוע. במקביל, היצע הדיור הציבורי רק מצטמצם. ב-2010 הוצעו 64,200 דירות לזכאים, ב-2020 רק 53,800, והתור לדירה פנויה רק מתארך.

יותר ממחצית מהעניים עובדים

במסגרת דוח העוני האלטרנטיבי, שוחחו ב'לתת' עם 1,513 אנשים החיים בעוני ומקבלים סיוע מעמותות המזון. מטרת הדו"ח היא לשקף את שגרת החיים של הנתמכים, והאתגרים המלווים אותם. הדו"ח יוצא במקביל לסקירה שמפרסם הביטוח הלאומי, שבודק מדדים אחרים ומשתמש בהגדרות שונות לסף העוני. הגורם מספר אחת שמזהים ב'לתת' למצוקה כלכלית של נתמכי העמותה הוא מחלה או נכות, של הנתמך או של בן משפחתו.

הדרך המרכזית להיחלץ ממעגל העוני היא תעסוקה, ובעיקר שכר הוגן. ולמרות זאת, לפי דוחות הביטוח הלאומי, שיעור העניים העובדים הולך ועולה - ב-2001 עמד על 36%, והיום טיפס ל-56%. כלומר, תעסוקה הפכה לכלי הרבה פחות אפקטיבי במיגור העוני. כמובן, גם מי שלא יכולים לעבוד אמורים להיות מסוגלים לחיות בכבוד. כמחצית מהנתמכים מציינים כי מגבלה בריאותית מונעת מהם לשפר את מצבם התעסוקתי. עם זאת, קצבת הבטחת ההכנסה עומדת על פחות מחמישית מהשכר הממוצע למשרת שכיר.

חינוך וחשמל הופכים למותרות

החינוך הפך למותרות בשנת 2022, כך לפי ממצאי 'לתת'. 57% מנתמכי העמותה נאלצו להשאיר לפחות ילד אחד בגילאי לידה עד שלוש מחוץ למסגרת חינוכית, מאחר שלא היו מסוגלים לעמוד בתשלומים הנדרשים. הנתון הזה עלה בשיעור חד מאז פרוץ משבר הקורונה, לפניו עמד על 45%. כ-70% מהנתמכים העידו כי נאלצו לוותר על רכישת ציוד לימודי וספרי לימוד, כ-80% נאלצו לוותר על חוגים וטיולים.

מחצית מנתמכי לתת נותקו מחשמל או קיבלו מכתב התראה לפני ניתוק בשנה החולפת. לפי מדד "עוני אנרגטי" שהרכיבו בעמותה, שבודק את היכולת להבטיח מים חמים, חימום או הפעלת מכשירים חשמליים, 86% מהנתמכים סובלים ממחסור אנרגטי, 40% מתוכם במחסור חמור.

מצבם הבריאותי של הנתמכים גרוע יותר, אך נגישותם לשירותי בריאות נמוכה. 68% מהנתמכים ויתרו על רכישת תרופות או טיפול רפואי מפאת המחיר, ול-61% מהנתמכים יש ביטוח בריאות בסיסי בלבד. באותה עת, ל-76% מהנתמכים מחלה כרונית, לעומת 43% מהאוכלוסיה הכללית בלבד. רבע מהנתמכים חולים בסכרת, פי שניים מבאוכלוסיה הכללית.

אוכלוסית קצה שסובלת מעוני רב היא האוכלוסיה המבוגרת. מתחילת השנה עלה סכום קצבת אזרח ותיק בכ-17%, ולפי נתוני הביטוח הלאומי כל הקשישים נמצאים מעל קו העוני. עם זאת, ב'לתת' מוצאים כי הקצבה שעומדת על 6,002 שקלים לזוג, לא מספיקה לשמור על רמת חיים נאותה. לפי אומדן לתת, 75% מהקשישים הנתמכים חיים בעוני, ו-70% מהם נמצאים באי ביטחון תזונתי.

"המדינה בשיא עושרה, אך מספר העניים הוא הגבוה ביותר"

ז'יל דרמון, מייסד ונשיא ארגון לתת, סיכם: "אנו נמצאים בעת בה המדינה נמצאת בשיא עושרה אך יחד עם זאת מספר העניים הוא הגבוה ביותר שהיה עד כה, זהו מצב בלתי נסבל. בשנת 2022 יש יותר מ-2.6 מיליון נפשות החיות בעוני בישראל ואשר נותרו בצד, כקורבנות של האדישות הממשלתית. בשמן, אנו קוראים לממשלה החדשה לעמוד בהבטחת הבחירות, ולהעניק סיוע בסך של מיליארד שקלים לטיפול באי ביטחון תזונתי, הסממן החמור ביותר של העוני שנוגע לאוכלוסיות המוחלשות ביותר".

הנשיא הרצוג, מקבל, לידיו את, דו״ח לתת (צילום: עמית הובר)
הנשיא הרצוג מקבל לידיו את דו״ח לתת | צילום: עמית הובר

הדוח הוצג לנשיא המדינה יצחק הרצוג, שמסר: "העוני הוא איום אסטרטגי על מדינת ישראל, אתגר לאומי מהמדרגה הראשונה המחייב שילוב כוחות בין ממשלה, ארגוני חברה אזרחית, המגזר פרטי וכל מי שיכול להיות מעורב בשינוי ההכנסות הבסיסיות של משפחה".

"הדוח הזה מספר את הסיפורים ומראה את הפנים. את ההורים שלא יכולים להעניק לילדיהם ביטחון תזונתי; את החיילים והסטודנטים שקורסים בהיעדר גב כלכלי; את הנוער והקשישים, מכל קצוות הארץ, מכל גווני החברה, שחיים - יום-יום, שעה-שעה - בחשש, ברעב, על הקצה. תמיד על הקצה", אמר הנשיא הרצוג והוסיף: "אני רוצה לברך את ארגון לתת על ההישגים הבלתי רגילים שלהם, על היהלומים שהם המתנדבים, המתנדבות וחברי ארגון הנוער ומאחל לכם לא לוותר, להמשיך ולהתמיד ולשנות את העולם"