"פתרונות פלא" ו"יצירתיות יתר חקיקתית" - כך כינה הבוקר (שלישי) נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, את הצעתו של יו"ר ועדת הכספים משה גפני להקפיא את הריבית על המשכנתאות. בכנס הפיקוח על הבנקים הנגיד ביקר בחריפות את ההצעה והזהיר כי פגיעה של הדרג הפוליטי בעצמאות הבנק המרכזי תגרום לשווקים לאבד אמון בישראל. גפני התייחס לדברים בעקיפין, ואמר בפתח הדיון בוועדת הכספים הבוקר: "לעמוד מהצד ולתת נימוקים מלומדים - זה לא מעניין בכלל". 

"הריבית היא כלי רוחבי והכלי המרכזי להורדת האינפלציה, והיא תמשיך להיות כזו, ככל שצריך, כדי לוודא שהאינפלציה חוזרת ליעדה", אמר הנגיד. "יציבות מחירים היא תנאי ליציבות כלכלית. אינפלציה קודם כל פוגעת בשכבות החלשות ולכן הכאב שכרוך בהעלאת הריבית הוא מובן ונלקח בחשבון, אבל נועד למנוע כאב גדול יותר בעתיד - מי שאינו מבין זאת ומנסה למצוא פתרונות פלא, בראש ובראשונה עלול לפגוע דווקא בשכבות החלשות".

"יתרה מכך, שינויים תכופים או יצירתיות יתר חקיקתית, שאין לה אח ורע בעולם המערבי, יוצרים סיכונים - הן לבנקים והן ללקוחות הפרטיים והעסקיים - בערעור הסביבה העסקית והמשפטית", המשיך הנגיד ירון. "שינויים אלה עלולים בסופו של דבר להחמיץ את מטרות החקיקה או האסדרה".

"מדינות שבהן פגע הדרג הפוליטי בעצמאות הבנק המרכזי גילו שאת אמון השווקים והמוסדות הבינלאומיים מרוויחים בעבודה קשה - אך ניתן לאבד אותו בהרף עין"

הנגיד המשיך להזהיר מפני ההשלכות של התערבות פוליטית במערכת הבנקאית: "ישראל עשתה כברת דרך ארוכה ומבורכת להפוך למדינה מתקדמת עם כלכלה מתקדמת - אל לנו לזלזל בכך או לאפשר צעדים שייפגעו בכך. אל לנו גם לקחת כמובן מאליו את אמון השווקים והגורמים השונים בכלכלה העולמית במשק הישראלי. מדינות שבהן פגע הדרג הפוליטי בעצמאות הבנק המרכזי גילו שאת אמון השווקים והמוסדות הבינלאומיים מרוויחים בעבודה קשה ומאומצת לאורך עשרות שנים, אך ניתן לאבד אותו בהרף עין".

גפני: "לעמוד מהצד ולתת נימוקים מלומדים - זה לא מעניין"

ח"כ גפני, התייחס לנושא בפתח הדיון בוועדת הכספים שהוא עומד בראשה: "אני לא מתכוון לרדת מהעניין הזה, אני חוזר ואומר את שאמרתי אתמול - מחירי הדירות זהו נושא שאי אפשר לחיות אתו. מדובר בכל המגזרים וכל הציבורים. המדינה כאילו עומדת מהצד, אבל היא מספסרת בקרקעות כדי להרוויח כסף ועל זה משלם הזוג הצעיר. זה לא נגמר שם, ברגע שהדירה מוצעת למכירה, גם בשלב זה הזוג הצעיר משלם גם חלק למדינה, ואז הוא לוקח גם משכנתא, והוא חוטף גם ריבית.

"לעמוד מהצד ולתת נימוקים מלומדים למה אי אפשר להתערב בריבית זה לא מעניין בכלל, אנחנו צריכים לעשות פעולה - שהמשפחה שקונה דירה תוכל להגיע לדירה. זו לא איזו גזירת גורל, שהמדינה מכניסה את היד לכיס זה לא לקחת כספים, זה לתת עבור הזוג הצעיר. אני מבקש מהייעוץ המשפטי לוועדה להפעיל את כל כישוריהם, כדי לעשות חוק לעניין הזה, כדי שהמדינה תהייה חלק מהעניין, ואז נקיים דיונים ונראה איך אפשר להתקדם".