עליית הריבית האחרונה הביאה רבים לשקול מחדש מיתוסים כלכליים, בתקווה שאלה ישפיעו לטובה על התנהלותם הכלכלית. 

לקיחת הלוואה

כך למשל, ישראלים רבים החליטו להימנע מלקיחת הלוואה. כזו היא גם יפית דניאל, בעלת עסק לתוספות שיער ופאות, שלא העזה לחשוב אפילו על לקיחת הלוואה. היא מספרת שחונכה שכל עוד אפשר, עדיף להימנע מלקיחת הלוואות: "הריבית מטורפת, זה יימשך שנים, לא בטוח שיאשרו, וגם אם כן, זה בטוח לא יהיה משתלם. במיוחד שאני לא יודעת אם זה בכלל יצליח".

דירוג עשירי ישראל (צילום: Kirill Denisov, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: Kirill Denisov, 123RF

עבודה קשה משתלמת

אולם כלל לא בטוח שעבודה קשה תמיד משתלמת, ושהיא זו שמשפיעה על רמת ההכנסה. ד"ר גיא הוכמן, ראש תכנית התואר השני לכלכלה התנהגותית באוניברסיטת רייכמן, מציע לשקול פרמטרים אחרים שמשפיעים לא פחות מהמאמץ בעבודה: "יש אמונה שהכסף מגיע בעקבות מ.

אלא שלקיחת הלוואות היא רק מיתוס כלכלי אחד מבין רבים אחרים שיש לבחון מחדש. מיתוס כלכלי ידוע נוסף הוא לעבוד קשה – ולקצור את הפירות שהעבודה הקשה תביא. "43 שנה בעיריית תל אביב נתנו לי פנסיה די יפה, וכל הפנסיה שלנו הולכת רק לכיפים, להצגות, לבילויים ולעשות חיים. העבודה היא חיינו. אני לא ממליצה לאף אחד לא לעבוד. יש זמן של עבודה, והזמן של הפנסיה זה הזמן של ההנאות. אבל זה רק בעבודה קשה".

"למשל אנשים שירשו, קיבלו כסף ומשקיעים אותו נכון יכולים לקבל תשואה הרבה יותר גבוהה, גם אם הם לא מתאמצים בכלל ולא עושים שום דבר", הוא הוסיף. "לעומת זאת, אנשים יכולים לעבוד מאוד קשה, ולא להרוויח הרבה".

העדפת מזומן על פני שימוש באשראי

אנשים רבים נוהגים על פי המיתוס להשאיר את כרטיס האשראי בארנק – ולהתנהל רק באמצעות מזומן. כך נוהג גם עידו, תושב נתניה."אני יודע שמה שיש לי עכשיו זה מה שאני יכול לקנות. אני לא אקנה מעבר ליכולת שלי. כשיש לך אשראי אז הכול פתוח, ואז בסוף החודש יורדת חבילה - אז אני מעדיף להשתמש במזומן".

"זה נכון שכשאנחנו משלמים במזומן יש לנו יכולת מעקב יותר טובה אחרי הכסף שלנו לעומת אם אנחנו משלמים באשראי", הסבירה ד"ר עינב סודאי מהמרכז הרב-תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן.

היא גם הרחיבה על ההיבט המדעי העומד מאחורי התופעה: "יש לנו אזור במוח שמופעל בצורה חזקה יותר כאשר אנחנו משלמים במזומן. לאזור הזה קוראים אינסולה, והוא מקושר לתחושות לא נעימות, לתחושות אברסיביות כמו כעס, פחד, גועל וגם כאב. כשאנחנו משלמים במזומן, אנחנו רואים הפעלה חזקה יותר של האזור הזה. לעומת זאת, כשאנחנו משלמים באשראי או בסמרטפון, האזור הזה מופעל בצורה פחות חזקה".

להשקיע בחוויות - ולא ברכוש

יש גם מי שבוחרים להשקיע את הכסף בחוויות ובזיכרונות – ולא בעסק או בנכסים. כך עשתה משפחת חדד, שהשקיעה את הכסף במסע ברחבי העולם. "בחרנו להשקיע את הכסף שלנו בחוויות ובזיכרונות ולא לצבור רכוש", מספרת אם המשפחה, רחלי חדד. "פשוט לטייל בעולם עם שש מזוודות, וכיף לנו, ממש".

איש שם כסף בחזיר קופת חיסכון (צילום: Wavebreak Media LTD, Thinkstock)
צילום: Wavebreak Media LTD, Thinkstock

להפקיד לפנסיה


שרונה בן אור הבינה שלא תחכה לה פנסיה מסודרת, ועל כן התחילה לעבוד בעבודה חדשה כדי שתוכל להפקיד כספים נוספים לפנסיה. "עדיף את השקל הבטוח מאשר אפס בכיס", היא מסבירה. "זה עדיין נותן איזשיהו מקום לדעת שיש לי איזשהו בסיס".

את הצעד של בן אור לחסוך לפנסיה, מחזק מיכאל גוטמן, סוכן ביטוח ומתכנן פיננסי: "זה תמיד נכון. אף פעם לא מאוחר מדי להפקיד לפנסיה. כלל האצבע אומר שככל שנפקיד יותר שנים, כך הפנסיה שלנו תהיה הכי קרובה להכנסה שלנו. לא משנה באיזה גיל, תפקידו לפנסיה".