ראש ממשלה חדש: רישי סונאק נפגש היום (שני) עם המלך צ'ארלס בארמון בקינגהאם – ובכך הפך רשמית לראש ממשלת בריטניה. הוא יוזמן להקים ממשלה וכבר נאם את נאומו הראשון ברחוב דאונינג.

הוא אמר: "עכשיו המדינה שלנו מתמודדת עם משבר כלכלי עצום, הקורונה, המלחמה באוקראינה שמשנה את העולם, אני רוצה להגיד - ליז טראס לא טעתה בניסיון שלה לעשות שינויים, אבל נעשו טעויות, לא מכוונה רעה. אני נבחרתי כמנהיג המפלגה לתקן את הטעויות ואני מתחיל מיד לפעול. אנו עומדים לקבל החלטות קשות". 

עוד אמר: "הממשלה שאני אוביל לא תותיר את הילדים שלכם ואת הנכדים שלכם עם חובות. אני אאחד את המדינה שלנו - לא עם מילים אלא במעשים. אני עומד כאן מוכן להוביל את המדינה שלנו לעתיד, לשים את הצרכים שלכם מעבר לפוליטיקה, יחד נשיג דברים עצומים. נמלא את המחר בתקווה", הוא חתם את נאומו. 
 

רישי סונאק (צילום: Hollie Adams, Getty Images)
"נקבל החלטות קשות". רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה החדש | צילום: Hollie Adams, Getty Images

המשבר הפוליטי בממלכה המאוחדת מתרחש על רקע משבר כלכלי חמור בהרבה: המחירים נוסקים בקצב דו ספרתי במקביל להאטה כלכלית שנראית כמו תחילתו של מיתון. בסקרים רשמיים חמישית מהבריטים מספרים שהם מדלגים על ארוחה ולקראת עונת החגים מחצית מאזרחי בריטניה מדווחים שהם מתכננים לבזבז הרבה פחות כסף מאשר בשנים קודמות.

הבחירה בסונאק התרחשה על רקע מפלתה של ראש הממשלה היוצאת, ליז טראס, שבועות ספורים מכניסתה לתפקיד. עם כניסתה נדרשה טראס להציג מדיניות כלכלית שתוציא את בריטניה מהבוץ, והיא אכן עשתה זאת: טראס תכננה לפקח על מחירי החשמל, לקצץ במיסים ולקחת הלוואות גדולות כדי לממן זאת. אך התוכנית שלה הקריסה את השווקים והפילה את הפאונד הבריטי לשפל של כל הזמנים. סונאק יכול לזקוף לזכותו את העובדה שחזה את מפלתה. הוא טען שהתוכנית להלוות כסף בזמן משבר אינפלציה תגרור את הכלכלה הבריטית לכאוס. הוא צדק.

האתגר הראשון לקדנציה, ליז טראס (צילום: reuters)
התוכנית הכלכלית שלה הובילה למפלתה. ליז טראס, ארכיון | צילום: reuters

האתגר הראשון של סונאק יהיה להחזיר את האמון בכלכלה הבריטית אחרי הטלטלות האחרונות, ורבים מאמינים שהוא בדיוק האיש הנכון למשימה. סונאק הוא איש של כלכלה: הוא כיהן כשר האוצר בממשלתו של בוריס ג'ונסון, ולפני שנכנס לפוליטיקה עבד בגולדמן זקס ובקרן גידור גדולה. הוא גם אחד מחברי הפרלמנט העשירים בבריטניה, אבל זה דווקא בזכות משפחתה של אשתו.

כדי להקטין את החוב הממשלתי ולהחזיר את האמון והיציבות לכלכלה הבריטית, ראש הממשלה יצטרך להעלות מיסים ולהקטין את ההוצאה הציבורית, ובתחילת שבוע הבא יספק הצהרה בנושא. צעדים כאלה, בזמן שהמחירים עולים והמשכנתאות מתייקרות, לא יתקבלו בעין יפה בציבור, או במפלגה שלו עצמו. המצב הכלכלי בבריטניה לוחץ על משקי הבית החלשים ביותר, ובציבור קוראים לספק להם סיוע, ודאי שלא להכביד עליהם יותר.

כשהכריז סונאק על התמודדותו הוא אמר שבריטניה נמצאת בפתחו של "משבר כלכלי עמוק", והוא יודע זאת טוב מכולם. במהלך כהונתו כשר אוצר בשיא משבר הקורונה, עמד מאחורי התוכנית הכלכלית של בריטניה שהתבססה על הגדלת החוב והגדלת ההוצאה הציבורית, כפי שעשו במדינות רבות נוספות. סונאק דגל במתן מענקים לציבור וכן בתוכניות סיוע לענפים שונים במהלך המשבר, והכניס את בריטניה למסלול שהיציאה ממנו אחת – הכבדת עול המס על האזרחים.

דאונינג 10, לונדון (צילום: Rob Pinney, getty images)
הכניסה לדאונינג 10 היא רק ההתחלה | צילום: Rob Pinney, getty images

גם במהלך הקמפיין שלו מול טראס הצהיר כי אין להוריד את המיסים, אלא רק כשהאינפלציה תחזור לרמה הרצויה, דבר שצפוי לקרות לא לפני 2029. לעומת טראס, סונאק גם מגבה את הבנק של אנגליה בהעלאות הריבית האחרונות, ושואף לשיתוף פעולה בין הממשלה והבנק המרכזי. ניכר שבשווקים מאמינים לו, וכבר מביעים אופטימיות לגבי בריטניה. הליש"ט מתחזק ואחרי שכמעט השתווה לדולר עלה ובימים אלה נסחר ברמה של 1.14 דולר לפאונד.

אך ראש הממשלה לא ניצב לבדו, וסונאק יצטרך להראות שהוא מצליח לשלוט במפלגה השמרנית המפולגת שהוא עומד בראשה. מפלגתו אמנם מחזיקה ברוב משמעותי בפרלמנט אך היא משוסעת בתוך עצמה: רבים מעמיתיו יתנגדו להעלאות המיסים שהוא מתכנן, אחרים יתנגדו לקיצוצים בהוצאות על בריאות או על ביטחון. הזכייה בראשות הממשלה היא רק הצעד הראשון, וכפי שכבר ראינו זה יכול להיות להיגמר מהר מהצפוי.