הבנק האירופי המרכזי העלה היום (חמישי) את הריבית על האירו ב-0.75%, בצל קצב עליית המחירים ההיסטורית באיחוד האירופי. הריבית על הפיקדונות תעלה לרמה של 2%, עלייה חדה מריבית אפסית בתוך שלוש החלטות בלבד. הריבית באירופה לא הגיעה לרמה כזו מאז מאי 2009, לפני יותר מ-13 שנים. במדינות מסוימות באיחוד האינפלציה השנתית עלתה מעל 10%. 

בהמשך תתקיים מסיבת עיתונאים והבנק המרכזי האירופי צפוי לעדכן כי ימשיך בהעלאות הריבית ובמדיניות הצמצום המוניטרי גם בהחלטות הבאות, אך לא ברור באיזה קצב ולאיזו רמה הריבית תגיע. שלא כמו בהחלטה הקודמת שלו בספטמבר, הפעם לא נשמעה התנגדות להעלאת הריבית הגבוהה, והשווקים לא צפויים להגיב לה בחריפות.

בזמן שהאינפלציה ממשיכה לצמוח באיחוד האירופי, התמונה הכללית מרגיעה יותר מבעבר: מחירי האנרגיה החלו לרדת, החשש ממיתון צפוי למתן את העלאות המחירים ואין סימנים לעליות משכורת חדות בשל הציפיות לאינפלציה. עוד נתון שהקל על ההחלטה הוא העובדה שהפדרל ריזרב האמריקני אותת על העלאה דומה בתחילת נובמבר. בבנק המרכזי האירופי יחכו לתחזית הכלכלית החדשה שתתפרם בדצמבר כדי לקבל הכרעות לגבי המדיניות העתידית שלו. 

מלבד העלאת הריבית, הבנק האירופי גם הכריז לראשונה על תוכנית לצמצום המאזן שלו, בסך 8.8 טריליון אירו, שהתנפח בשנים של מתן הלוואות זולות לבנקים והגדלת חובות. המאבק המרכזי בהחלטה הנוכחית אם כך לא היה בנוגע להעלאת הריבית, אלא דווקא בנוגע לצמצום המאזן.

הסוגיה הדחופה ביותר היא הלוואות זולות בגובה 2.1 טריליון אירו, שניתנו לבנקים המסחריים באירופה בתקופת הריבית האפסית. בינתיים הכסף שהתקבל בהלוואות בריבית אפסית או שלילית מונח בפיקדונות בבנק המרכזי האירופי, וממנו הם מקבלים ריביות חיוביות שעולות בכל החלטה נוספת. הבנק המרכזי הודיע כי ישנה את תנאי ההלוואות על מנת לתמרץ את הבנקים להחזיר במהירות את הכסף שלוו, ובכך לגלגל את העלאת הריבית לכלכלה "האמיתית". כלומר, להפחית את הכסף במשק ולהאט את הכלכלה.