מסמך העקרונות להבטחת הזכויות הכלכליות של ישראל במאגר הגז צידון, שנמצא ברובו במים הכלכליים של לבנון, נחתם אמש (שני) בין מדינת ישראל לחברות המחזיקות ברשיון לפיתוח המאגר. על פי הסכם הגבול הימי שנחתם באוקטובר, מיקומו המשוער של המאגר נמצא ברובו בלבנון וחלק קטן ממנו (כ-17%) בשטח ישראל. בהסכם שנחתם ישראל ויתרה על דרישותיה במים הכלכליים של לבנון תמורת קבלת פיצוי מוסכם על המאגר. 

חברות TotalEnergies הצרפתית ו-ENI האיטלקית, הן הקונסורציום המחזיק ברישיון לפיתוח בלוק 9 בלבנון. מסמך העקרונות מהווה את הבסיס לפיתוח ולפיצוי הצד הישראלי והוא נועד להבטיח כי ההסכמות בין ישראל, לבנון וארה"ב בהסכם המדיני מחייבות גם את הקונסורציום. כלומר, שהמאגר לא יפותח ללא שמירת הזכויות הכלכליות של ישראל.

מכיוון שעדיין לא ידוע היקף הגז הטבעי במאגר, מסמך העקרונות קובע קווים מנחים לקביעת התמורה הכלכלית שתגיע לישראל, אך לא את התמורה עצמה. עם זאת התמורה צפויה להיות תואמת לחלק מהמאגר שנותר בידי ישראל בעקבות ההסכם המדיני, כלומר כ-17%.

עתה, עם החתימה על המסמך, יחל הקונצורסיום בתהליך האקספלורציה (קידוח התגלית), ובמקרה של גילוי גז טבעי תחל בניית תכנית כלכלית לפיתוח המאגר. על פי מסמך העקרונות, בסיום השלב הזה, ייחתם הסכם מפורט שיעגן את התמורה הכלכלית שתקבל ישראל, ורק לאחריו ניתן יהיה לפתח את המאגר למטרות מסחריות.

ליאור שילת, מנכל משרד האנרגיה: "בעקבות ההסכם המדיני עם לבנון פעלנו להבטיח את הזכויות הכלכליות של ישראל במאגר הפוטנציאלי בין שתי המדינות. הסכם העקרונות שחתמנו, וההסכם המפורט שיבוא אחריו אם יתגלה גז טבעי במאגר, יאפשרו פיתוח של מאגר חוצה גבולות בין מדינות אויב, אירוע יוצא דופן בשוק האנרגיה העולמי".

מסמך העקרונות

  1.  מהות ההסכם – בהתאם להסכם המדיני, הסכם העקרונות מעגן את מנגנון התמורה לישראל עבור מכירת זכויותיה במאגר. הסכם העקרונות יכנס לתוקף עם חתימתו ויישאר בתוקף עד לחתימת הסכם מפורט.

  2. הצדדים להסכם – ההסכם ייחתם בין מדינת ישראל לבין הקונסורציום של חברת טוטאל ו-ENI, המחזיק ברישיון בלוק 9 הלבנוני. כל שותף עתידי בקונצורסיום יאושר על ידי ישראל ויחוייב בהסכם זה.

  3. עקרון מפתח – לא יהיה פיתוח של המאגר לפני חתימה על הסכם מפורט והעברת התמורה בגינו לישראל.

  4. שיתוף מידע – טוטאל ישתפו את כלל המידע הנוגע למאגר עם ישראל על פי המנגנון שנקבע בהסכם המדיני.

  5. ביצוע פעולות – ככל שיידרשו פעולות מדרום לקו הגבול על מנת למצות את פיתוח המאגר, הקונסורציום יפעל בכפוף לחוק והרגולציה הישראלית.

  6. קביעת גודל המאגר – טוטאל תבצע הערכה לקביעת גודל המאגר ופריסתו. ככל ויהיו אי-הסכמות בנושא זה, יועץ מומחה מוסכם יסייע בהכרעה.

  7. קביעת התמורה – מנגנון קביעת התמורה ייקבע בהסכם המפורט, לאחר קבלת כל המידע.