נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, התראיין אמש (שני) ב"מהדורה המרכזית" ודיבר על ההחלטה להעלות את הריבית ועל הציפייה לאינפלציה נמוכה יותר בתהליך שככל הנראה ייקח זמן. "ההחלטה להעלות את הריבית רק ב-0.5% היא בסבירות גבוהה לא סוף התהליך", אמר לקרן מרציאנו. "סכנת האינפלציה קיימת, ועם זאת צריך להבין שהעלינו רק בזה, כי הריבית מגיעה לרמות גבוהות".

״אנחנו יודעים שלריבית לוקח זמן עד שהיא משפיעה על הכלכלה, ולכן צריך לעשות את הצעדים במינון נכון", הוסיף. על העליות הבאות אמר כי ההערכה היא שזהו לא סוף התהליך. ״בסבירות די גבוהה נחצה גם את תחזית חטיבת המחקר שעמדה על 3.5%. אנחנו מסתכלים מעבר למדד כזה או אחר, אנחנו צופים שהאינפלציה גם תעלה בחודשיים הקרובים. אבל כן רואים אותה מתמתנת ברבעון הראשון, ומתייצבת סביב היעד של 1-3% בקיץ".

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון (צילום: לע"מ)
נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון | צילום: לע"מ

עוד הוסיף הנגיד כי ״החלטות הריבית הן רק על ידי הוועדה המוניטרית. כולנו יודעים את המחיר של כלכלות כשיש התערבות של ממשלה בשיקולי הבנק המרכזי – אני מציע להיזהר מזה. האינפלציה היא תהליך שלוקח לו זמן, וגם להשפעת הריבית לוקח זמן לתת את אותותיה בכלכלה. זה מחייב ריסון של הפעילות. אם לא יהיה זעזוע כמו אוקראינה-רוסיה, אנחנו כן רואים את התהליך מתכנס לקראת אינפלציה נמוכה יותר״.

״יש לאפשר ללקוח לאתגר את הבנק״

הפרופסור אף אמר כי יציבות מחירים משמעה יציבות הכלכלה, ולכן נחושים בבנק ישראל לעשות את הצעד. ״אני מבין את הפגיעה בציבור, צריכים לשקול את ההוצאה הבאה. אבל צריך להבין – אינפלציה פוגעת בעיקר בשכבות החלשות".

על הבנקים שלא מגלגלים את מלוא העלאת הריבית על הפיקדונות של משקי הבית אמר כי "גם אני לא מרוצה מהריבית על הפיקדונות ומכמה שהיא עלתה. אנחנו קובעים את ריבית בנק ישראל והשווקים הם חופשיים ויש לזה ערך רב מבחינת דירוגי אשראי ואסור לעשות צעדים של התערבות בשוק הזה. כדי לאפשר ללקוח לאתגר את הבנק שלהם זו השוואת מחירים ורפורמות".