חדשות טובות לחברת אל על, שמצליחה לרשום רווח אמיתי ברבעון השלישי של השנה והסרת הערת עסק חי - כלומר רואי החשבון מאמינים שאל על מסוגלת לשרוד את השנה הקרובה. אל על מבטיחה כבר שנה שהסרת ההערה תגיע, ואמנם זה לקח לה יותר זמן ממה שחשבה, אך הנה זה קורה.

ברבעון השלישי אל על רושמת רווח של 66.8 מיליון דולר, כולל רווח חד פעמי של כ-38 מיליון דולר, מהכרה בהכנסה מהסכם האג"ח מול המדינה בשנת 2021, והשנה אל על חתמה על הסכם חדש וגם פרעה חלק מהחוב. בנוסף רשמה החברה הפסד בפועל של 15 מיליון דולר ברבעון הקודם, שיפור לעומת הפסד של 81 מיליון דולר ברבעון הראשון ומגמת שיפור משמעותית בשנה האחרונה.

ברבעון השני אל על רשמה אמנם רווח נקי של 103 מיליון דולר אבל זה רק בגלל הכרה בהכנסות ממכירת מועדון הנוסע המתמיד. ברבעון השלישי המקביל בשנה שעברה אל על עוד הפסידה 136 מיליון דולר. בפועל, אל על רושמת רווח של 29 מיליון דולר, בדומה לרווח של 27 מיליון דולר ברבעון המקביל בשנת 2019.

גם ההכנסות של אל על במגמת שיפור כתוצאה מהעלאת מחירי הטיסות. החברה מדווחת אמנם על היקף פעילות של 72% בלבד מהיכולת שלה, ביחס לרבעון השלישי של 2019, אבל ההכנסות שלה חוזרות לאותה רמה: 626 מיליון דולר, בהשוואה ל-647 מיליון דולר, כלומר 97% מההכנסות של הרבעון המקביל ב-2019.

מנכ"לית אל על, דינה בן טל: "מחיקת הערת עסק חי זה אמנם סימבולי אבל זה משמעותי מאוד ומראה מה קורה בחברה. מודים למדינה שמאוד עזרה לנו ובלעדיה זה לא היה קורה. מודים גם לבעלים החדש. שנתיים המטוסים שלנו היו על הקרקע, כח האדם היה בחל"ת, היינו צריכים להכשיר מחדש אנשי תחזוקה ודיילים ואנחנו ממשיכים לעשות את זה ויש לנו עוד דרך ארוכה. התחלנו את הרבעון הראשון עם 32 מטוסים, עלינו ל-35 מטוסים ברבעון השני, 37 ברבעון השלישי ו-38 ברבעון הרביעי. נמשיך לעבוד כדי להפעיל את שאר המטוסים (עד 45 מטוסים, נ"א)".

ומה קורה ברבעון הרביעי? ההזמנות (הזמנות שכורטסו ויוכרו כהכנסה לאחר ההטסה) עלו ל-204 מיליון דולר, 110% מול נתוני 2019, והתחזית לשנה כולה היא 119% מההזמנות של 2019 עם 228 מיליון דולר.

ובחזרה לדוחות, חברת התעופה מצליחה גם לשמור על רווח גולמי - ובשנים האחרונות זה לא טריוויאלי. הרווח הגולמי הסתכם ב-137.4 מיליון דולר, כ-22% מההכנסות. החברה רשמה EBITDAR (רווח תפעולי תזרימי) חיובי של 167 מיליון דולר, "הנובע מהגידול בהיקפי הפעילות ותהליכי ההתייעלות" (פיטורי העובדים) - זינוק של 150% בהשוואה לרבעון הקודם. הרווח התפעולי חיובי (EBIT) הגיע ל-100 מיליון דולר, פי 10 ביחס לרבעון הקודם.

החברה רושמת תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של 57 מיליון דולר ברבעון ויתרת המזומנים של החברה, אחרי הזרמת הכספים מהמדינה, בהיקף של 316 מיליון דולר. מנגד צריך לציין, הן האינפלציה והן מחירי הדלק הסילוני פוגעים בחברה. האינפלציה כמו בכל המשק ומחירי הדלק הסילוני יורדים בחודשים האחרונים אבל עדיין גבוהים מאוד ביחס לעבר.

"אנו מדווחים על רבעון נוסף של שיפור משמעותי בכל הפרמטרים העסקיים והפיננסיים שלנו, זאת הודות ליישום נחוש ושיטתי של תוכנית האתחול מחדש (ריסטארט)", אמרה המנכ"לית בן-טל. "אנו ממשיכים להקפיד על הנושאים הפיננסים והתפעוליים השוטפים שלנו בראיית המגמות הגלובאליות. במקביל, אנו ממשיכים עם הפנים לעתיד ומקווים להשלים בקרוב את גיבושה של  האסטרטגיה החדשה של אל-על לשנים הבאות". 

איציק אליאב, סמנכ"ל הכספים: "המעבר לרווח נקי משמעותי, מעיד יותר מכל על הצלחת מהלכי החברה במיקסום המומנטום בענף וניהול יעיל והדוק של צד ההוצאות".

הכתבה פורסמה לראשונה ב"ביזפורטל"