מותה של המלכה אליזבת' מצא את בריטניה במצב גרוע במיוחד: האינפלציה במדינה הגיעה לקצב של 10.1%, הפאונד צנח לשפל של 37 שנים מול הדולר, מחירי האנרגיה נוסקים על רקע המלחמה באוקראינה ועננים של משבר כלכלי נראים באופק.

גם מבחינה פוליטית המדינה חווה חוסר יציבות מתמשך, מאז שראש הממשלה לשעבר, דיוויד קמרון, העביר את משאל העם שאישר את הברקזיט והתפטר בעקבות התוצאות ב-2016. ת'רזה מיי, שהחליפה את קמרון, התפטרה גם היא לאחר שלא הצליחה ליישם את החלטת משאל העם. אותה החליף בוריס ג'ונסון שאמנם מימש את הברקזיט אך הסתבך בפרשיות שונות ונאלץ להתפטר בגינן.

פאונד (צילום: 123rf)
הפאונד בשפל, האינפלציה גואה - המלך צ'ארלס קיבל מדינה בסיפו של משבר | צילום: 123rf

רק לפני שבוע נכנסה לתפקיד אליזבת' טראס, ובימים הספורים שלה בדאונינג 10 כבר פורסמו מטעמה תוכניות שנויות במחלוקת לקביעת מחיר גג לחשבונות האנרגיה, שעלותן נאמדת בעשרות מיליארדי פאונד. תוכניות אלה ייאלצו לחכות עד לתום 10 ימי האבל על המלכה, כמו גם החלטת הריבית של הבנק המרכזי שנדחתה, ובה צפוי הבנק להמשיך בהעלאות הריבית החדות שלו.

השערוריות של צ'ארלס

לאי יציבות פוליטית וכלכלית זו נכנס המלך החדש, צ'ארלס השלישי. לעומת אמו, שנהנתה מתמיכה גורפת גם מצד אלה שלא ראו בבית המלוכה מוסד רצוי, צ'ארלס אינו אהוד כמוהה. מלבד השערוריות הרומנטיות בעברו, במהלך שנותיו כנסיך וויילס הסתבך צ'ארלס במספר פרשיות שאינן מתאימות ליורש העצר.

כך למשל, בעניינים פוליטיים חייב המונרך הבריטי להישאר ניטרלי ולא להביע אף עמדה, דבר שבו הצטיינה המלכה אליזבת'. צ'ארלס לעומתה לא הצליח בכך: מלבד היותו מעורב באופן פומבי באג'נדות סביבתיות מסוימות, שיש שיחשיבו כסוגיות שבקונצנזוס, מכתבים בכתב ידו של צ'ארלס שנשלחו לראש ממשלת בריטניה לשעבר, אנתוני בלייר, בניסיון לקדם נושאים מסוימים נחשפו בתקשורת הבריטית. צ'ארלס טען בתגובה לחשיפה כי מדובר בסוגיות ציבוריות שראש הממשלה ביקש להיוועץ בהן עימו.

המלכה אליזבת' (צילום: רויטרס)
לא הצליח להימנע ממעורבות בפוליטיקה כמו אמו. המלכה אליזבת', ארכיון | צילום: רויטרס

בנוסף, צ'ארלס הצליח לסבך את עצמו בימיו כנסיך בפרשות כלכליות, על אף הקצבה הקבועה שהוא מקבל ממשלם המיסים. ביוני האחרון פורסם בתקשורת הבריטית כי צ'ארלס קיבל לידי הקרן שלו מיליון פאונד במזוודות, כחלק מתשלום של 3 מיליון פאונד, שהעביר ראש ממשלת קטאר לשעבר. לאחר מכן התברר כי הקרן גם קיבלה תרומה של מיליונים מבני משפחתו של אוסמה בן לאדן, אחרי שחוסל על ידי הכוחות האמריקניים.

במקביל נפתחה השנה בסקוטנד יארד חקירה נגד עוזרו של צ'ארלס, שלכאורה קיבל תרומות לקרן מאזרח סעודי בתמורה להקלות שניתנו לו בהשגת אזרחות בריטית. על זה הגיבו מטעם בית המלוכה כי הנסיך לא היה מודע לפרטי התרומות ולא היה מעורב בפרשה המושחתת לכאורה.

הבזבזנות של בית המלוכה

תקציב מענק הריבון, הכסף שמעביר משלם המיסים ישירות לבית המלוכה, עמד בשנים 2021-2022 על 86.3 מיליון פאונד, כלומר כמעט 1.3 פאונד לאזרח בריטי בשנה. המענק לא כולל את הוצאות האבטחה, שמכפילות את הסכום הזה פי כמה. בנוסף, ההוצאות של בית המלוכה עלו בשנה האחרונה מעל התקציב, ל-102.4 מיליון פאונד, בשל תוכנית השיפוצים הנרחבת של ארמון בקינגהאם, שאמורה להימשך 10 שנים. את הפער תממן המלוכה על ידי כספים שנותרו ממענק הריבון בשנים קודמות.

אנשים מתאספים מחוץ לארמון בקינגהאם בלונדון (צילום: reuters)
המונים התאספו מול ארמון בקינגהאם - יהפוך מעתה למוזיאון? | צילום: reuters

משפחת המלוכה מתמודדת שנים עם ביקורת על בזבזנותה ואי נחיצותה בעידן המודרני, אם כי רוב האזרחים עדיין רוצים בה. בעיתות של משבר, כשהאזרח הקטן מתקשה לסגור את החודש, יצטרך צ'ארלס לדאוג לפחות למראית עין של סולידריות.

הצעדים שמתכנן צ'ארלס

השינוי המרכזי שמתכוון המלך צ'ארלס לבצע על פי הדיווחים, הוא קיצוץ במשפחת המלוכה עצמה: מ-22 בני משפחה שנכללים כעת בסדר הירושה, כולל בני זוגם, יצמצם צ'ארלס את המשפחה המלכותית ל-7 חברים בלבד, ורק אלו ייהנו ממימון של משלם המיסים ויחזיקו בתפקידים בבית המלוכה.

אם התוכנית תצא לפועל, 7 בני המשפחה הנבחרים יהיו המלך צ'ארלס עצמו ואשתו, המלכה הרעיה קמילה; אחיו הנסיך אדוארד ואשתו סופי; אחותו, הנסיכה המלכותית, אן; בנו ויורש העצר, ויליאם נסיך ויילס ואשתו קייט, הנסיכה מויילס. לגבי הדור הבא יצטרך צ'ארלס לשקול מה לעשות, והוא עשוי להסיר את התארים מכל נכדיו מלבד יורש העצר והבאה אחריו, הנסיך ג'ורג' ואחותו הצעירה הנסיכה שרלוט.

המלך צ'ארלס השלישי (צילום: רויטרס)
יצמצם באופן משמעותי את חברי משפחת המלוכה? צ'ארלס וקמילה | צילום: רויטרס

בנוסף, המלך צ'ארלס לא מתכוון ככל הנראה להפוך את ארמון בקינגהאם למעונו הקבוע, וישנם דיווחים על תוכניות להפוך את הארמון למוזיאון. מהלך כזה עשוי לייצר הכנסות נוספות מהנכס, ובכך לסייע במימונו ומימון השיפוצים שלו.

כשפרשות מהעבר הרחוק והקרוב מעיבות על הכתרתו, וכשהמדינה בפתחו של משבר כלכלי, יצטרך צ'ארלס להוכיח לעם הבריטי שבית המלוכה שהוא עומד בראשו עדיין רלוונטי, ולא בטוח שהצעדים האלה יספיקו לכך. אך יכול להיות שצעדים של סולידריות מצד בית המלוכה בתקופה של משבר, תוכל לסייע למלך החדש לשמור על מעמדו, כסמל ליציבות וביטחון לעם הבריטי, כפי שעשתה אמו.