פרשה שבמרכזה הקמת מיזם הונאה של קשישים סיעודיים במסגרת הסיוע הניתן להם במשרד הרווחה והביטוח הלאומי נחשפה לאחרונה בחברה הערבית. פרקליטות מחוז ירושלים הודיעה היום (חמישי) כי בכוונתה להעמיד לדין כפוף לשימוע מספר מנהלי חברות ועובדת לשכת הרווחה במועצת אבו גוש בחשד לביצוע עבירות שוחד, הלבנת הון, מרמה בנסיבות מחמירות, הפרת אמונים, עבירות מס ועוד. כספים ורכוש של החשודים בסך של כ-17 מיליון שקל נתפסו במסגרת החקירה והפשיטה.

על פי החשד, במשך שנים הציגו החברות לסיעוד – חיג'אזי לסיעוד בע"מ (שפעלה במזרח ירושלים ובכפר אבו גוש), ביסאן שירותי קהילה ורווחה בע"מ (שפעלה באזור המשולש) ודי.אי.אר לשירותי בריאות, רווחה וחברה בע"מ – מצג שווא בפני המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה. באי כוחם של החברות טענו שהעסיקו מטפלים לקשישים סיעודיים ולזכאים, בעוד שבפועל לא הועסקו מטפלים – או שהועסקו בניגוד לנהלים.

קשישה על כיסא גלגלים עם מטפל | אילוסטרציה (צילום: 123rf)
קשישה על כיסא גלגלים עם מטפל | אילוסטרציה | צילום: 123rf

חשודה נוספת היא לרא ג'אבר, נציגת לשכת הרווחה בוועדה המקומית אבו גוש, ועדה שהייתה אחראית על ההפעלה, הפיקוח והמימוש של הזכאות לקצבת סיעוד של קשישי אבו גוש. בצורה זו קיבלו החברות מיליוני שקלים מן המוסד לביטוח לאומי, ועשרות אלפי שקלים ממשרד הרווחה. במסגרת מעשים אלו לכאורה מנעו בעצם מקשישים סיעודיים קבלת כסף המגיע להם מהמוסד לביטוח לאומי.

מהחקירה עלה חשד כי בין השנים 2021-2015 העבירו בעלי חברת חיג'אזי לג'אבר מאות אלפי שקלים כשוחד, בתמורה לכך שג'אבר תנצל את תפקידה בלשכת הרווחה ואת אמונם של הקשישים בה ותפעל להגדלת מאגר הלקוחות של החברה ובכך להגדלת רווחיה. ג'אבר כיוונה קשישים רבים לקבל שירותים מחברת חיג'אזי, מבלי שהציגה להם כל אפשרות אחרת למימוש קצבתם, ומבלי שחשפה בפניהם את האינטרס האישי שלה בניתובם לחברה.

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

במקרים רבים אף העבירה החברה באמצעות ג'אבר כסף מזומן לאותם הקשישים, במקום שירותי טיפול - אך בסכום נמוך משווי השירות שהגיע להם לקבל ישירות מן המוסד לביטוח לאומי במסגרת זכאותם.

מנהלי החברות העבירו על פי החשד דיווחים כוזבים מדי חודש למוסד לביטוח לאומי ולמשרד הרווחה ביחס להעסקת מטפלים שלא העניקו בפועל. על בסיס הדיווחים קיבלה החברה במשך שנים מיליוני שקלים מהביטוח הלאומי במרמה. גם לרשויות המס העבירו מנהלי החברות דיווחים כוזבים על העסקת המטפלים הפיקטיביים, במטרה להקטין את ההכנסה החייבת של החברה ולהביא להתחמקותה מתשלום מס. על פי כתב החשדות, פעלו החשודים בדרכים שונות להלבנת אותם הכספים.

במסגרת החקירה, שנוהלה ע"י צוות חקירה משותף של היחידה ללחימה בפשיעה במרחב ציון במשטרה, משרד פקיד שומה חקירות ירושלים והדרום ברשות המסים ואגף החקירות של המוסד לביטוח לאומי, נתפסו כספים ורכוש של החשודים בסך של כ-17 מיליון שקל. ככל שיוחלט לאחר השימוע על הגשת כתב האישום, בכוונת הפרקליטות לבקש את חילוט הכספים.