הבנק המרכזי האירופי הכריז על העלאת ריבית ראשונה ב-11 השנים האחרונות. הסיבה: האינפלציה הגואה במדינות האיחוד והאירו שנחלש מול מטבעות אחרים בעולם. הריבית על האירו תעלה ל-0.5%, העלאה חדה מהמצופה.

הבנק המרכזי האירופי התעכב עם העלאת הריבית שלו זמן רב: בארה"ב החלו את מהלך העלאות הריבית כבר במרץ, ובבריטניה הוא החל עוד קודם לכן. בתגובה האירו נחלש מול סל המטבעות, ולפני קצת יותר משבוע האירו ירד מתחת לדולר לראשונה ב-20 השנים האחרונות.

גם כעת כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי, לא בוחרת בצעדים האגרסיביים ביותר כדי לעצור את האינפלציה הגואה ביבשת. הפערים הכלכליים בין המדינות השונות באיחוד, ובפרט בין הכלכלות החזקות שבו (כדוגמת גרמניה) לכלכלות החלשות יותר (כמו איטליה ויוון), לא מאפשרים לבנק המרכזי לפעול באופן החלטי.

כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע לשעבר, נשיאת הבנק המרכזי האירופי (צילום: רויטרס)
כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי | צילום: רויטרס

העלאת הריבית מקשה, על אנשים כמו גם על ממשלות, להחזיר חובות ולקחת הלוואות. כיום מדינות כמו איטליה ויוון, שמחזיקות בחובות הגבוהים ביותר באירופה, כבר מתקשות עם גיוס החוב שלהן יותר ממדינות אחרות באיחוד. המשבר הפוליטי שהגיע היום לשיא באיטליה, עם התפטרותו של ראש הממשלה האיטלקי, העלתה עוד יותר את התשואה לאג"ח איטלקי, כלומר את הריבית שתשלם ממשלת איטליה על החובות שלה.

לכן, כדי לא להכניס את המדינות החלשות באיחוד למשבר כלכלי, הבנק המרכזי באירופה נאלץ למתן את צעדיו. אך האינפלציה לא מחכה לבנק המרכזי, להפך: ביוני נמדדה באירופה אינפלציה של 8.6%, עלייה של 0.5% ממאי. במקביל באיחוד האירופי נמדדה אינפלציה שנתית של 9.6%, גבוהה ב-0.8% ממאי. הנתונים הללו לא הותירו לבנק המרכזי ברירה והובילו אותו להחלטה הנוכחית.