ממשלת גרמניה אישרה אתמול (רביעי) צעדים לחיסכון באנרגיה לקראת החורף ובצל השיבושים באספקת הגז מרוסיה. הצווים יגבילו את השימוש בתאורה ובחימום בבניינים ציבוריים, והממשלה מקווה שכך תצליח גרמניה לצמצם את צריכת הגז ב-2%.

מספטמבר כל הבניינים הציבוריים בגרמניה, מלבד בניינים חיוניים כמו בתי חולים, יורשו לחמם את המתחם עד למקסימום של 19 מעלות וידרשו לכבות את החימום לחלוטין בכניסות, במסדרונות ובמבואות. כמו כן, מונומנטים ובניינים ציבוריים לא יורשו להאיר עצמם למטרות אסתטיות וניתן יהיה לאסור על עסקים להאיר את חנויותיהם בלילות. חימום המים בבריכות שחייה פרטיות יוכל גם הוא להיאסר וממשלת גרמניה גם מתכננת להשיק קמפיין ציבורי שיסביר לתושבים כיצד לחסוך באנרגיה בבתיהם.

בנוסף לצעדים אלה, הצווים מורים על מתן עדיפות למטעני פחם ונפט על פני נסיעות נוסעים ברכבת. "אנחנו בסיטואציה של מחסור במסילות הרכבת", אמר שר התחבורה הגרמני, וולקר וויסינג. "המשמעות היא שאם יהיה צורך זמני במשלוחי דלק נוספים, אנחנו נצטרך לשים אותם בראש סדר העדיפויות שלנו". 

שר הכלכלה הגרמני, רוברט הבק, מסר כי החוקים יחסכו למשקי הבית, לחברות ולמגזר הציבורי כ-10.8 מיליארד דולר בתוך שנתיים. הבק אמר כי גרמניה רוצה לשחרר את עצמה "מהר ככל האפשר, מאחיזתו של יבוא הגז הרוסי", אך הוסיף כי "הצעדים הללו יחסכו אמנם באנרגיה, אבל לא ברמה שאנחנו יכולים להרים רגליים ולומר 'זה יספיק לעכשיו'".

השיבושים באספקת הגז כבר החלו

לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה גרמניה ייבאה 55% מהגז שלה מרוסיה, אך עד כה הצליחה להפחית זאת ל-35% בלבד והבהירה כי בכוונתה להשתחרר מהתלות הזו באופן מוחלט. למרות הצמצום, גרמניה היא עדיין שוק מרכזי עבור הכלכלה הרוסית, ובחודשיים הראשונים של המלחמה שילמה גרמניה לרוסיה כמעט 10 מיליארד דולר על גז ונפט.

מלבד רצונה של גרמניה להימנע מתשלומים לרוסיה, כבר עתה רוסיה משבשת את אספקת הגז למדינה ואם תתמיד בכך תוכל להוביל את גרמניה למשבר אנרגיה חמור בחורף הקרוב. רוסיה הפחיתה את משלוחי הגז בצינור המרכזי, הנורדסטרים 1, ל-20% מהקיבולת שלו והודיעה כי תעצור לחלוטין את המשלוחים לשלושה ימים בסוף החודש, בשל "עבודות תחזוקה".