הדולר מתחזק ומגיע היום (רביעי) ל-3.54 שקלים, רמה שלא היה בה מאז 2020. מטבעות אחרים נחלשים גם הם מול הדולר, ומדד ה-DXY, שעוקב אחר ערך הדולר מול סל של ששה מטבעות, הגיע הבוקר לשיא של 20 שנה.

ההתחזקות של הדולר מתרחשת על רקע החלטת הריבית של הפד משבוע שעבר וכן הירידות בבורסות. השוק התנודתי מוביל משקיעים לחפש נכסים בטוחים, והדולר נחשב מטבע בטוח באופן מסורתי. העובדה שהבנק הפדרלי ממשיך להעלות באגרסיביות את הריבית על הדולר ולא מראה סימנים של האטה, מרחיבה את פערי הריבית של הדולר מול מטבעות אחרים, ומחזקת את תנועת המשקיעים אל הדולר, כמקלט בצל ההתפתחויות המטרידות בשווקים העולמיים.

אלו גם הסיבות העיקריות להיחלשות השקל מול הדולר, וזה אחד הגורמים שמחזקים את הצפי להעלאת ריבית אגרסיבית נוספת של בנק ישראל ביום שני הקרוב. בנק ישראל צפוי להמשיך לעקוב במדיניותו אחרי הבנק הפדרלי, למרות שנתוני האינפלציה האחרונים היו חיוביים והראו ירידה בקצב עליית המחירים השנתי.

התחזקות הדולר מסייעת ליצואנים הישראלים - מוצריהם נהיים זולים יותר בחו"ל והביקוש אליהם עולה. לצד זאת, הפיחות של השקל מקשה על היבואנים ועל הצרכנים, שמשלמים יותר על מוצרים שמיובאים בדולרים, ומוסיף ללחצי האינפלציה החזקים ממילא.   

חוסר האמון בראש ממשלת בריטניה הפיל את הפאונד

מלבד הגורמים שמחזקים את הדולר, ישנם גורמים מקומיים שמחלישים את המטבעות שנסחרים עמו. הליש"ט הגיע בתחילת השבוע לשפל היסטורי מול הדולר, ורבים רואים בפיחות של המטבע הבריטי הבעת אי אמון נחרצת בראשת הממשלה החדשה, ליז טראס. כעת חוששים שהפאונד יצנח לשווי הדולר, או יירד מתחתיו, כמו שקרה לאירו לפני כחודש.

ליז טראס, ראש ממשלת בריטניה החדשה (צילום: reuters)
התוכנית של טראס ריסקה את הפאונד | צילום: reuters

ביום שישי האחרון הכריזה טראס על תוכנית להתמודדות עם המיתון והאינפלציה, שכוללת הגדלה של הוצאות של הממשלה לצד קיצוצי מיסים מאסיביים. בשוק מאמינים כי תוכנית זו לא רק שלא תסייע לאזרחים הבריטים, אלא תכביד עליהם בהגדלת החוב של בריטניה בתקופה של ריביות עולות. הבנק המרכזי בבריטניה ביצע סיבוב פרסה והכריז על רכישה של אג"ח ממשלתי, בניסיון לעצור את העלייה בתשואות בעקבות הכרזתה של ראשת הממשלה, וכן את הפיחות במטבע.

המשבר באירופה לא מאפשר לאירו להתחזק

האירו השתווה לדולר כבר באמצע יולי, לראשונה ב-20 שנה, ומאז הוא אף ירד לשווי נמוך יותר. מהכרזת הריבית של הבנק הפדרלי מוסיף האירו לרדת וכבר הגיע ל-0.96 דולר. על המטבע האירופאי מופעלים לחצים שלא מאפשרים לו להתאושש. הבנק המרכזי האירופי אמנם נוקט במדיניות של העלאות ריבית, אך הוא עושה את זה באיחור ניכר אחרי הבנק הפדרלי, ובצעדים קטנים יותר.

אירופה, שהסתמכה על גז רוסי, נמצאת על ספו של משבר אנרגיה לקראת חורף קר וחשוך במיוחד. מחירי האנרגיה מוסיפים ללחצי האינפלציה, שהגיעה לשיא היסטורי של 9.1% ביולי. לצד זאת, הבנק האירופאי לא יכול להראות נחרצות כמו בנקים אחרים ולהעלות את הריבית באותה אגרסיביות, שכן הוא משפיע גם על מדינות שמצבן הפיננסי אינו מזהיר. כל אלו מותירים את האירו חלש ברמה היסטורית.

באסיה הריביות עדיין נמוכות

גם באסיה המצב לא מזהיר: היואן הסיני שנסחר בשוק הבינלאומי ירד לרמה הנמוכה ביותר שלו מאז 2011, והיואן המקומי הגיע לרמתו הנמוכה ביותר מאז המשבר של 2008. הבנק העממי של סין בוחר במדיניות שונה מזו של הבנקים המרכזיים במערב, והוא למעשה מוריד את הריבית בניסיון לעורר את הכלכלה ולהחזיר את הצמיחה. הכלכלה הסינית נחלשת בשל מדיניות אפס הקורונה שעדיין משביתה מפעלים ואזורים שלמים בסין.

טוקיו, יפן (צילום: רויטרס)
ביפן הבנק המרכזי לא נלחם באינפלציה. טוקיו, ארכיון | צילום: רויטרס

ביפן המצב שונה: הבנק המרכזי מבטיח להשאיר את הריבית ברמתה האפסית, והאינפלציה אמנם חצתה את היעד אך היא עדיין נמוכה משמעותית ביחס לשאר העולם. ביולי נמדד קצב שנתי של 2.4% בלבד. בנוסף בבנק המרכזי בטוחים שהאינפלציה לא נובעת מגורמים הקשורים בביקוש של הצרכן היפני, ולכן לא רואים סיבה להתערב.

עם זאת, הין היפני חווה השנה את הירידה החדה ביותר שלו מול הדולר אי פעם, מה שמתחיל להטריד את ממשלת יפן. בשבוע שעבר התערב הבנק המרכזי בשוק המט"ח לראשונה מאז 1998, ורכש ין כדי למתן את הנפילה של המטבע המקומי.

_OBJ