השמש הנצחית, מי המלח הכחולים מול נוף ההרים המדברי, הבוץ השחור עם הסגולות הבריאותיות, הפכו את ים המלח לפנינה תיירותית. מבקרים מכל קצוות העולם מגיעים לחוות את הפלא. אבל במשך עשרות שנים, נראה שהזמן עצר מלכת. עכשיו מבטיחים לנו שים המוות עומד להתעורר חיים - בפרויקט בקעת ים המלח החדש.

במודעות שפרסם משרד התיירות מבטיחים כי במקום ייפתח אחד מיעדי הספא והנופש האקסקלוסיביים ביותר בעולם, עם ארכיטקטורה אקולוגית בעלת השפעה מועטה על הסביבה ומלונות אי נוחים להדהים. "אנחנו נמצאים פה על חצי אי מלאכותי", הסביר שמעון דניאל, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנת ים המלח. "חצי האי הזה, ששטחו הוא כ-80 דונם בסך הכול, יהיה עליו מלון, ספא. וזה משטח מלאכותי, שנבנה כמו האיים בדובאי", הוסיף.

מדובר רק בחצי אי אחד מתוך שלושה שנבנים בתוך ים המלח, או ליתר דיוק באזור הזה, בתוך בריכה מלאכותית של מפעלי ים המלח. כל האזור עבר שדרוג תשתיות, במטרה להקים מתחם תיירות יוקרתי שיכפיל את מספר חדרי המלון באזור. "כמעט 30 שנה שלא נבנה פה אף מלון, לא הייתה פה שום התחדשות", הסביר דניאל. "הפרויקט הזה מאפשר פה הכפלה של מספר החדרים פה, היא תביא פה למצב שיהיו 17 בתי מלון חדשים".

הדמיית פרויקט בקעת ים המלח (צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות)
"תהיה כאן הכפלה של מספר החדרים". הדמיית פרויקט בקעת ים המלח | צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות

כבר עכשיו נסלל כביש חדש מעל רצועת המלונות, טיילת ארוכה נבנתה ועצי הדקל שבה כבר נשתלו ברובם. 17 חופים בים המלח עברו שיפוץ ושדרוג מחדש - והכול לקראת שינוי האזור מן היסוד. "כל האזור הזה אמור להיות מרוצף בבתי מלון חדשים", אמר שמעון דניאל. "בחזית שלהם תהיה טיילת, שביל אופניים, תחנה לשאטל שמוליך את האנשים כי זה אזור ללא תנועה", הוסיף. "כל הגישה למלונות היא למעשה מאחור, מכביש חדש שבנינו".

"אנחנו בתהליך שיווק אגרסיבי של קרקעות, יש התעניינות גם מחוץ לארץ", הבהיר מנכ"ל משרד התיירות דני שחר. "מה שחשוב - שנייצר היצע מלונאי גדול ולא פחות חשוב, נוריד על ידי כך את המחירים".

הטיילת החדשה באזור המלונות בים המלח (צילום: חדשות 12)
הטיילת החדשה שנבנית באזור המלונות בים המלח | צילום: חדשות 12

כבר עכשיו חמש רשתות זכו במכרזים ותוכניות להקמת בתי מלון מהיוקרתיים בארץ: ביניהם פתאל, ישרוטל וורט. גולת הכותרת היא מרכז כנסים ענקי - שהוא למעשה כיפת ענק. מרכזים גדולים בבנייה הייחודית הזו, שגם מקצרת את הזמן ומוזילה עלויות, אפשר לראות באירופה ובארצות הברית. "יהיה פה מתחם שיכול להכיל 5,000 איש בבנייה בצורה מאוד ייחודית - שיושב על לחץ אוויר", הסביר מוטי גרין, יזם ברחברת ברקליס.

"האולם עצמו יהיה בצורת כיפה וכל החוויה שלו זו תהיה חוויה של 360 מעלות עם הקרנה, כל התקרה למעשה הופכת להיות מסך אחד גדול", הוסיף גרין. "זה מה שזה הולך להיות, ריביירה שהיא למעשה תהיה הכי פופולרית בארץ בוודאי ובכלל במזרח התיכון". לטענתו האולם עצמו צפוי להגיע לארץ בתוך ארבעה חודשים, והבנייה צפויה להסתיים כחודשיים לאחר מכן.

מוטי ושותפיו מהשטיח המעופף בטוחים שמרכז הכנסים ייפתח כבר השנה. אבל בישראל כמו בישראל, בכוונות הטובות מתנגשת תמיד בירוקרטיה. "זכינו במכרז לפני שלוש שנים", מסביר יוסי גלזר, מנכ"ל אזורי מלונות פתאל בדרום ובים המלח. "בגדול התוכניות מוכנות אבל האישורים קצת מתעכבים.

מנכ"ל החברה הממשלתית להגנת ים המלח על חצי האי המלאכותי שנבנה במקום (צילום: חדשות 12)
"כמו בדובאי". שמעון דניאל, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנת ים המלח, על חצי האי המלאכותי | צילום: חדשות 12
הדמיית פרויקט בקעת ים המלח (צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות)
"כמעט 30 שנה שלא נבנה פה אף מלון, לא הייתה פה התחדשות". הדמיית פרויקט בקעת ים המלח | צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות

המועצה האזורית תמר היא המועצה העשירה ביותר בארץ. היא נהנית מתקציב של יותר מ-130 מיליון שקלים, שעוד קוצץ השנה – כאשר בשטחה רק 1,450 תושבים. בתי המלון משלמים למועצה מיסים על סך 50 מיליון שקלים בשנה. ומהו תקציב התיירות? "התקציב הוא חמישה מיליון מתוך ה-133 – בערך 3.5%", הוסיף זיכרמן.

המלונאים טוענים שהמועצה פשוט מזניחה את אזור התיירות. לא מממנת שירותי הצלה, שמירה, ביטלה שירותי רפואה ולמרות התקציב הגבוה שלה והשטחים הנרחבים כל מתחם המלונאות נצבע כחול לבן. חוסר האמון מצד המלונאים הביא אותם לדרוש ממשרד הפנים להתנתק מהמועצה. בחודש האחרון הם נפגשו עם שרת הפנים בבקשה להקים באזור מועצה תיירותית או לעבור למועצה אזורית אחרת כמו ערד או דימונה.

הדמיית פרויקט בקעת ים המלח (צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות)
"אנחנו בתהליך שיווק אגרסיבי של קרקעות". הדמיית פרויקט בקעת ים המלח | צילום: סרטון תדמית של חל"י ומשרד התיירות

יותר ממיליארד שקלים כבר הושקעו בכל שיקום האזור הזה ובתשתיות להקמת בקעת ים המלח - זה השם של מתחם המלונאות המשודרג. אולי דווקא הפעם הבירוקרטיה לא תנצח והמקום הנמוך ביותר בעולם יהפוך לפנינת התיירות שעליה חולמים כבר שנים.

תגובת המועצה האזורית תמר: בתמר לא יוקם הולילנד ואין סיכוי שהמועצה והעומד בראשה יתנו ידם לקידום אינטרסים עסקיים של גורם כזה או אחר, אם קיים חשש שהם עלולים שלא להתיישר עם החוק והאינטרס הציבורי. לא נאפשר חריגות בנייה שישמינו את קופתם של בעלי המלונות על גבו של הציבור.