ראש הממשלה יאיר לפיד הודיע היום (רביעי) כי החל מינואר 2023 מדינת ישראל תבטל 97 תקני מזון הייחודיים לישראל ותתיישר לפי התקן האירופאי בתחום המזון בשורת מוצרים שונים. מטרת פתיחה זו של השוק היא הורדת יוקר המחיה בישראל, שידועה בבירוקרטיה המכבידה וברגולציה שמקשה על כניסת מתחרים לשוק. בין המתנגדים להסרת הרגולציה לעיתים קרובות נמצאים היצרנים הישראלים, שהתקנים שמקשים על ייבוא מסירים מהם את איום התחרות.

בחודשים האחרונים בחנו חברי הוועדה לבחינת תקני המזון בראשות יו"ר רשות האסדרה יואל בריס את תקני המזון הישראליים, והחליטו על ביטול תקנים והתיישרות עם הסטנדרט האירופאי במגוון מוצרים שונים. הוועדה מורכבת מנציגים ממשרדי הממשלה השונים יחד עם הרשות להגנת הצרכן ורשות התחרות, ומטרתה להשוות ככל הניתן את הרגולציה הישראלית בתחום המזון לזו של מדינות מפותחות אחרות.

ראש הממשלה יאיר לפיד
"הממשלה שמה לה לדגל לקצץ ברגולציה עודפת כדי להקל על יוקר המחיה״. ראש הממשלה לפיד

התקנים שיבוטלו צפויים להקל על ייבוא ועל ייצור מקומי של מוצרי מזון שונים בהם שוקולד, שימורי ירקות למיניהם, פסטה, אורז, קרקרים, פירות מיובשים, ריבות, מגוון מוצרי ירקות קפואים, תבלינים, מרקים יבשים, קטשופ, חרדל, מיונז, תה, מוצרי חלב וגלידה ועוד.

הרפורמה בייבוא עברה כמה שלבים קשים, למשל הרפורמה בתמרוקים שאושרה לבסוף ביולי, אך ענף המזון הוא הקשה ביותר לפיצוח. כבר לפני החג ישבו הגורמים למשא ומתן, בו האוצר ניסה לבטל כמה שיותר תקנים ומשרד הבריאות לשמור על כוחו כרגולטור – וכעת למעשה הצדדים הגיעו להסכמות. נראה שמשרד הבריאות הסכים להתפשר על סעיפים, ומשרד האוצר הצליח לבטל 97 מתוך 127 תקנים.

ארגז תרומת מזון מוצרי יסוד לנזקקים (צילום:  Africa Studio, shutterstock)
97 תקנים יבוטלו החל מינואר הקרוב באופן מלא. אילוסטרציה | צילום: Africa Studio, shutterstock

עבור יבואני המזון הוחלט כי יבוטלו 97 תקנים מלאים החל מה-1 בינואר 2023, ואילו עבור היצרנים הישראלים יוסרו רשמית 97 תקנים בעלי שונות מהסטנדרט האירופאי ב-4 פעימות עד לשנת 2026, כאשר בינואר הקרוב יבוטלו לחלוטין 60 תקנים. בנוסף, יבוטלו באופן כמעט מלא 19 תקנים ליבואנים וליצרנים.

משרד הבריאות התחייב לבחון 13 תקנים נוספים, והוועדה לבחינת תקני המזון מסרה כי תמליץ על אימוץ תקנים אמריקנים ואירופאים ותפעל לשינוי 27 תקנים נוספים. יחד עם זאת, שינויים אלו כפופים לתיקוני חקיקה ותלויים בתוצאות הבחירות.

״המפתח להגברת התחרות והורדת המחירים״

"הממשלה שמה לה לדגל לקצץ ברגולציה עודפת כדי להקל על יוקר המחיה ולפתוח את השוק לתחרות״, מסר ראש הממשלה יאיר לפיד. ״בהמשך למדיניות הממשלה, רשות האסדרה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם משרדי הממשלה השונים למען האזרחים. מהלך התאמת התקנים לסטנדרט האירופי יביא להורדת יוקר המחייה ופתיחת שוק המזון לתחרות – אנו נמשיך לפעול לטובת אזרחי מדינת ישראל כך שיוכלו לצרוך מזון מגוון, בטוח ובמחירים תחרותיים".

אביגדור ליברמן (צילום: N12)
״בשורה אדירה במסגרת רפורמת היבוא״. שר האוצר אביגדור ליברמן | צילום: N12

שר האוצר אביגדור ליברמן הודיע כי צעדים נוספים להורדת יוקר המחיה ננקטים, וכי ״ביטול תקני המזון הייחודיים לישראל היא בשורה אדירה במסגרת רפורמת היבוא. התאמת הרגולציה הישראלית למקובל בעולם המפותח, הינה המפתח להגברת התחרות והורדת המחירים לצרכן. שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי הוסיפה: "זהו צעד משמעותי להגברת התחרות, הוזלת עלויות היבוא ועידוד רשתות קמעונאיות נוספות להיכנס לישראל״.

סגן השר אביר קארה פנה הערב לראש הממשלה לפיד ותהה מדוע הוא לא נתן לו קרדיט על הרפורמה: "שמח שאתה סוף סוף תומך פומבית במלחמות שלי וברפורמות שהובלתי להורדת יוקר המחייה", כתב. "אבל זה מאוד מבאס שאתה גונב עליהן את הקרדיט. תפרגן, מה אכפת לך".