אופ"ק פלוס, ארגון המדינות מייצאות הנפט ושותפותיו, הפתיע היום (שני) את השווקים והחליט לצמצם את ייצור הנפט מאוקטובר בכ-100 אלף חביות ליום, על אף עליית מחירי האנרגיה העולמית.

רק בחודש שעבר החליט הארגון להגדיל את הייצור בדיוק באותה הכמות, וכבר אז ההחלטה להגדיל את הייצור באופן זניח, נתפסה בעיני רבים כדחייה של המחווה של נשיא ארה"ב, שהגיע לסעודיה במיוחד כדי לבקש להגדיל את ייצור הנפט. הנסיקה של מחירי הנפט בעולם, לצד השיבושים באספקת הגז באירופה, מובילה לעלייה משמעותית במחירי האנרגיה, שהיא אחד הרכיבים המשמעותיים באינפלציה שפוגעת בכלכלות רבות.

מוחמד בן סלמאן, ג'ו ביידן, פסגה, ג'דה, ערב הסעודית (צילום: רויטרס)
מוחמד בן סלמאן עם ג'ו ביידן במהלך הפסגה בג'דה | צילום: רויטרס

מחירי הנפט זינקו בחדות בעקבות ההודעה: מחירו של נפט גולמי מסוג ברנט קפץ ב-3.9% ל-96.63 דולר לחבית. מאז יוני מחירי הנפט ירדו בכ-25%, לאחר שהגיעו לשיא כל הזמנים במרץ. האינפלציה והעלאות הריבית מעוררות בעולם חשש למיתון, והוא בתורו עלול לגרור האטה בביקוש לנפט ועל כן ירידה במחירו.

אופ"ק פלוס מסרו בהודעה כי ההחלטה להחזיר לאחור את מכסות הייצור לכמות של אוגוסט איננה מפתיעה, כי מלכתחילה ההעלאה האחרונה "נועדה רק לספטמבר". הכינוס הבא של הארגון מיועד ל-5 באוקטובר.

ההודעה הזו מגיעה על רקע העימות המחריף על אספקת האנרגיה בין רוסיה למערב, ובפרט לאיחוד האירופי. בסוף השבוע ענקית הגז הרוסית השביתה את צינור הגז המרכזי, נורד סטרים 1 שעובר בין רוסיה לגרמניה, ללא מגבלת זמן, והגבירה את החששות האירופאיים ממחסור בגז לקראת החורף ומיתון כלכלי.

צינור הגז נורד סטרים 1 בלובמין (צילום: רויטרס)
צינור הגז נורד סטרים 1 בלובמין | צילום: רויטרס

ההחלטה של רוסיה הגיעה בעקבות הודעת מדינות ה-G7 שיטילו מחיר גג לנפט הרוסי, בניסיון להגביל את יכולת המימון של מוסקבה במלחמה באוקראינה. רוסיה הודיעה שלא תמכור נפט למדינות שיגבילו את מחיר האנרגיה שהיא מייצאת.

בינתיים בשווקים עוקבים אחרי ההתפתחויות בהסכם הגרעין עם טהרן. הסכם כזה יאפשר לאירן לייצא נפט, מה שיחזיר את הכלכלה שלה למסלול, אך במקביל יגדיל את האספקה העולמית ויוריד מחירים.

מחיר הדלק לצרכן בישראל צמוד למחיר הנפט העולמי, וזה הרכיב המשמעותי שמשנה את המחיר הסופי מידי חודש. הירידה במחירי הדלק בחודשים האחרונים, יחד עם החלטת האוצר להפחית את מס הבלו, הורידה את מחיר הבנזין בתחנות מ-8.08 שקלים ביולי ל-6.37 שקלים בספטמבר. עדכון המחיר מתבסס על מחיר הנפט בחמשת הימים האחרונים בחודש, והוא יתבצע בלילה שבין 30.9 ל-1.10.