הממשלה רוצה שתעזרו לה לפתור את האתגרים שעומדים בפניה, והיא גם מציעה פרסים: הבוקר (שני) השיקו משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה והחשב הכללי במשרד האוצר את אתר האתגרים הלאומי - פלטפורמה חדשה שמציבה בפני בעלי עניין רלוונטיים אתגרים מרכזיים שעימם מתמודדים משרדי הממשלה, על מנת לעודד את הגורמים השונים להציע פתרונות אפשריים. על סמך פתרונות כאלה, משרדי הממשלה יוכלו לקדם מהלכים לטובת הציבור. מדובר בפיילוט מקדים לקראת השקת פלטפורמת "זירת האתגרים הממשלתית".
במסגרת הפיילוט, חברות ויחידים שיזהו פתרון לאחד מהאתגרים הממשלתיים יוכלו להירשם באתר https://challenge.gov.il, ולהגיש את הצעותיהם. לאחר תהליך בחינת ההצעות, ייבחרו שלוש חברות להדגמה בכל אתגר, ובמקרים מתאימים החברות יקבלו מענק לכיסוי העלויות. לצורך קידום הפיילוט, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה יעניק מענקים בסך כולל של 450 אלף שקלים להצעות שייבחרו להדגמה באתגרים אלו (כ-50 אלף שקלים לכל הדגמה).
הפלטפורמה פותחה לפי הדגם שכבר נוסה והוכח במדינות שונות בעולם, כגון אתר challenge.gov בארה"ב. המטרה הינה כי שבעתיד יועלו לזירת האתגרים הממשלתית לפחות 20 אתגרים בשנה, וכבר כעת נבחנים אתגרים נוספים, כגון: עידוד בני נוער לצריכת תרבות (משרד התרבות והספורט); מתקנים ניידים של אנרגיה מתחדשת, שניתן להזיז אותם בקלות ללא עלויות גבוהות (רשות מקרקעי ישראל); חשיפה בגילאים מוקדמים למגוון האפשרויות בעולם ההייטק ויצירת אפשרות בחירה (משרד החינוך); עידוד חווית צפייה ללא אלימות במגרשים (משרד התרבות והספורט); ועוד.
בשלב זה עלו לאתר שלושה אתגרים:
1. פתרונות וכלים להגברת המוגנות בספורט בקרב נשים, בדגש על ילדות ונערות, בשיתוף עם משרד התרבות והספורט: ספורטאים וספורטאיות, בפרט נשים בדגש על ילדות ונערות, עלולות להיות בסיכון בסביבה הספורטיבית שבה הן מתאמנות ומתחרות. משרד התרבות והספורט פועל למימוש צעדים משמעותיים לקידום מוגנות בספורט בישראל, בפרט דרך מינוי ממונה מוגנות באיגודי והתאחדויות ספורט. אולם, האתגרים סביב נושא זה רבים, ובכלל זה היעדר נתונים מעודכנים. האתגר מבקש לאתר טכנולוגיות ושיטות חדשניות לקידום מוגנות בספורט, היכולות להבטיח את שלומם של הספורטאים והספורטאיות, ולקדם סביבת ספורט בטוחה, חיוביות, ומעצימה לכל משתתפיה. בשלב הפיילוט (שלב ההדגמה), הכלים ימוקדו בענפים אולימפיים ובקרב נשים בדגש על ילדות ונערות, על מנת לבחון את השפעתם בפועל.
2. מיפוי קווי חשמל עיליים להפחתת קרינה בלתי מייננת, בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה: בישראל פרושים עשרות אלפי קילומטרים של קווי חשמל הפולטים קרינה בלתי מייננת, קרינה שהוגדרה כגורם מסרטן. המשרד מעוניין לאתר אזורים בעייתיים שבהם הקרינה עלולה לפגוע בבריאות הציבור ולתכנן את הטיפול בקווים אלה. במסגרת האתגר, מבקש המשרד להגנת הסביבה לאתר פתרונות חדשניים שיאפשרו מיפוי כלל ארצי של קווי חשמל עיליים, ובכלל זה איתור המיקום של קו המתח; זיהוי סוג המתח; תצורת הקו והצגת הנתונים בשכבת GIS.
3. כלים טכנולוגיים מתקדמים להערכת מיומנויות בכתיבה ובדיבור בשפה האנגלית, בשיתוף עם משרד החינוך: האתגר קורא ליזמים וחברות עסקיות לאתר פתרונות טכנולוגיים לסוגיות שונות שעמן מתמודדים מורים להוראת האנגלית בשגרה. האתגר, לפתח כלי טכנולוגי שיוכל לסרוק באופן מהיר ויעיל חיבור או תשובה שתלמיד ניסח, ובד בבד גם לבדוק אם נעשה שימוש באוצר מילים מגוון, במילות קישור או שקיים מבנה תקין של משפט. כלי שכזה יוכל לייעל למורה את תהליכי ההוראה, יחסוך למורה את עבודת הבדיקה ויאפשר לו להשקיע את הזמן שהתפנה בליווי ובקידום פרטני של כל תלמידה ותלמיד. האתגר מזמין יזמים וחברות להציג כלים טכנולוגיים מתקדמים שיסייעו למורים בצמצום הזמן של קריאת חיבורים מרובים והקשבה לשיחות והקלטות, ולצד זאת לשפר את המשוב הניתן לתלמידים כך שיביא לשיפור האנגלית הכתובה והמדוברת.
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "האתגרים שניצבים מולנו משתנים כל הזמן, לכן צריך להביא פתרונות יצירתיים, לשתף פעולה, להשקיע ברעיונות חדשים ובטכנולוגיה מתקדמת. הגברת שיתוף הפעולה בין המוח הישראלי, שמוכיח עצמו במגוון זירות ותחומים ברחבי העולם, לבין ממשלת ישראל, יהווה מכפיל כוח בקידום הכלכלה והחברה".
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן: "אחרי עבודה מעמיקה ומקיפה, אני גאה להציג את יוזמת הצ'אלנג'ים הממשלתית שפותחה בשותפות של משרדי עם אגף החשב הכללי במשרד האוצר. זוהי פלטפורמה ראשונה מסוגה שתאפשר קשר בין עסקים ויזמים לטובת עזרה לנו בממשלה - לפתור בעיות שונות באמצעות המוח הישראלי והידע בתעשיית ההייטק הישראלית".
מנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, הילה חדד חמלניק: "אתר האתגרים הלאומי הוא בשורה של ממש, והאפקט שלו יורגש בכל רבדי החיים בישראל. כדי להביא את החדשנות לאזרחי המדינה, צריך להביא אותה לממשלה. הפרקטיקות הנהוגות בגופי הממשלה מחלחלות לכל ענפי המשק הישראלי, ו'אתר האתגרים הלאומי' הוא כלי מרכזי בקידום תהליכי חדשנות במשרדי הממשלה. באמצעות פלטורמה זו, שמעודדת יזמות ויישומה בממשלה, ניתן יהיה לחשוף את אתגרי הממשלה לתעשייה, ולתת להם מענה תוך רתימת המהירות ויכולות התעשייה הפרטית לצרכים ממשלתיים ציבוריים ולטובת האזרח. אני רוצה להודות במיוחד לאגף החשב הכללי במשרד האוצר על היוזמה ושיתוף הפעולה הפורה והמשמעותי בקידום פרויקט לאומי חשוב זה".
החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג: "אנו מברכים על שיתוף הפעולה עם משרד החדשנות והמדע כחלק מהתהליך של מנהל הרכש בחשב הכללי להטמעת טכנולוגיות רכש מתקדמות. מדובר בתהליכים חדשניים אשר מטרתם להתמודד עם אתגרים בסביבה דינאמית, ויסיעו למשרדי הממשלה להתאים עצמם לאתגרים אשר באים לפתחם".