מספר שינויים משמעותיים נכנסו אתמול (שני) לתוקף והחלו להשפיע על ההוצאות הקבועות של משקי הבית בישראל: ירידת מחיר הדלק ב-1.5 שקלים לליטר, עליית מחיר החשמל ב-8.6% והתייקרות מוצרי החלב המפוקחים ב-4.9%. בדקנו כמה זה באמת יעלה לכם החודש:
כמה תשלמו יותר על החשמל?
מחירי החשמל עלו באוגוסט ב-8.6% שהם קצת יותר מ-5 אגורות לקוט"ש. על פי רשות החשמל, משק בית ממוצע של כ-4 נפשות, אשר חי בדירת 2-3 חדרים, משתמש בשנה אחת ב-8,000 קוט"ש, כלומר כ-660 קוט"ש בחודש. על פי החישוב הזה המחיר החודשי למשק הבית על פי רשות החשמל יעלה החודש בממוצע מ-324.9 שקלים ל-353 שקלים - עלייה של כ-28 שקלים.
יש לציין שלא בכל החודשים צריכת החשמל זהה: כך למשל בחודשי יולי-אוגוסט צריכת החשמל עולה מעל 900 קוט"ש בחודש וכך גם בחודש ינואר. לעומת זאת בחודשים אפריל-מאי ואוקטובר-נובמבר הצריכה יורדת ל-500 קוט"ש ומטה. בנוסף ישנם בתים רבים בישראל שצורכים יותר חשמל מה שעלול להגדיל את הפער החודשי בכמה עשרות שקלים.
כמה תשלמו יותר על החלב?
גם מחיר המקסימום של מוצרי החלב המפוקחים עלה ב-4.9%. אם בוחנים מוצרים ספציפיים רואים שמדובר בעלייה של עשרות אגורות לצרכן הבודד: חלב 3% בקרטון עלה מ-5.94 שקלים ל-6.23 שקלים, פער של כ-30 אגורות; שמנת חמוצה עלתה מ-2.28 שקלים ל-2.40 שקלים, פער של 12 אגורות, גביע גבינה לבנה 5% עלה מ-4.75 שקלים ל-4.98 שקלים, פער של 23 אגורות.
על מנת לחשב את הפער בהוצאה למשק בית הסתכלנו על סקר הוצאות משקי הבית של הלמ"ס, שעודכן לאחרונה ב-2018. אז הוציא משק בית ממוצע בישראל כמעט 140 שקלים בחודש על מוצרי חלב מפוקחים. מאז התבצעו שתי עליות מחיר של מוצרי החלב, ב-2019 ועכשיו ב-2022. בהנחה שהצריכה המשפחתית נותרה זהה, עליית המחיר האחרונה תוסיף למשפחה הממוצעת כ-7.2 שקלים בלבד בחודש לחשבון המשפחתי.
יש לציין שמשק בית ממוצע בסקר ההוצאות של הלמ"ס אינו זהה למשק הבית הממוצע בחישוב של חברת החשמל, וגם כאן ככל שצריכת מוצרי החלב המשפחתית גבוהה יותר, כך הפער בהוצאה החודשית יהיה גבוה יותר. על פי הלמ"ס משקי בית מהחמישון הנמוך ביותר הוציאו 10 שקלים יותר על מוצרי החלב המפוקחים מאשר משקי בית מהחמישון הגבוה ביותר. כלומר משפחות במצב כלכלי קשה יותר ישלמו יותר על עליית המחיר הזו, אך עדיין מדובר בעלייה של שקלים בודדים.
כמה יעלה לכם הדלק?
במחירי הדלק דווקא נרשמה ירידה היסטורית. צו הבלו שנכנס לתוקף הפחית את המס על בנזין בחצי שקל נוסף, זאת במקביל לירידה במחירי הנפט העולמיים להיחלשות הדולר מול השקל בחודש יולי. כל הגורמים הללו הובילו לירידה של 1.5 שקלים במחיר ליטר בנזין, שיעור הירידה הגבוהה ביותר בחודש אחד בישראל.
להוזלה הזו יש משמעות גבוהה מאוד לצרכן הישראלי: במכוניות עם מיכלי דלק קטנים הירידה הזו תגלם הוזלה של כ-50 שקלים במיכל אחד, ובמכוניות עם מיכלי דלק גדולים ההוזלה יכולה להגיע ל-150 שקל לתדלוק. בהנחה שמשק בית ממוצע ממלא דלק לפחות פעמיים בחודש, ולעיתים מחזיק יותר ממכונית אחת, ההוזלה הזו יכולה להגיע למאות שקלים בחודש.
ובכל זאת חשוב לציין שחלק משמעותי מהירידה במחיר הדלק הוא זמני בלבד: הפחתת מס הבלו הינה בתוקף רק לחודש אוגוסט וכבר בספטמבר תעלה בחזרה בחצי שקל. לגבי שאר הגורמים שהורידו את מחיר הדלק החודש, אפשר רק לקוות שהם יישארו איתנו גם בחודשים הבאים.