יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר, דורש מהבנקים להעלות את הריבית על הפקדונות: הח"כ פנה הבוקר (ראשון) לכל מנכ"לי הבנקים ולמפקח על הבנקים בדרישה להתאים את גובה הריבית בחסכונות לריבית במשק, וכן הודיע שיכנס דיון בנושא בוועדה.

"פניתי לכל המנכ"לים של הבנקים בדרישה להעלות את הריבית על הפיקדונות, למפקח על הבנקים כדי שיתערב, ולוועדת ההסכמות כדי שתאפשר לקיים דיון על הנושא בתחילת חודש ספטמבר – בוועדת הכספים", מסר ח"כ קושניר. "מצד אחד הבנקים גובים ריבית גבוהה יותר, אך מד שני מגייסים את הכסף מהציבור באמצעות פיקדונות בריבית כמעט אפסית.

"כתוצאה מכך, נפתח פער ברווחיות של הבנקים על חשבון כספי הציבור. על מנת לשמור על ערך הכסף של הציבור המופקד בבנקים המסחריים, אני דורש מהבנקים להתאים את גובה הריבית בחסכונות לנוכח העלאת הריבית של בנק ישראל. אפעל לכינוס ועדת הכספים בנושא בתחילת חודש ספטמבר, על מנת לעמוד על קיום דרישה זו".

חבר הכנסת אלכס קושניר (צילום: דוברות הכנסת)
ח"כ אלכס קושניר, יו"ר ועדת הכספים | צילום: דוברות הכנסת

מתחילת השנה העלה בנק ישראל את הריבית במשק משיעורה האפסי 0.1% ועד לשיעור של 2% ב-4 פעימוות. מטרת ההעלאה היא לבלום את האינפלציה, הן על ידי ייקור ההלוואות והן על ידי יצירת אלטרנטיבה להשקעות בדמות פקדונות בבנקים. אמנם ההלוואות אכן התייקרו בתקופה זו, ולא רק אלה הצמודות לריבית הפריים אלא גם הלוואוות בריבית קבועה, אך הבנקים לא העלו באותו שיעור את הריבית על הפקדונות.

המרווח הזה, בין הריבית העולה שמקבלים הבנקים על ההלוואות של הציבור, לבין הריבית שהם משלמים על לציבור על הפקדונות שלהם, מגדילים את הרווחיות של הבנקים באופן חריג. במקביל הציבור נפגע פעמיים: הן בגלל התייקרות ההלוואות, מהמשכנתא ועד המינוס, והן מהיעדרה של אלטרנטיבה להשקעות בבורסה או השקעות בנדל"ן, מה שפוגם ביעילותה של העלאות הריבית נגד האינפלציה.