גל ההתייקרויות במשק יתחיל להיות מורגש בקרוב בכל כיס: בזמן שאירופה כבר מתמודדת עם גל עליות מחירים היסטורי, השפעות המלחמה באוקראינה מתחילות לחלחל גם למוצרי היסוד בישראל. האינפלציה בחודש יוני האיצה לרמה של 4.5%, אך היא עדיין לא הגיעה לשיאה. מה עלה, מה צפוי לעלות ומתי יהיה לזה סוף?

ההתייקרות האחרונה שעלתה לכותרות היא העלייה במחיר הלחם: בעקבות המלצת ועדת המחירים, מחיר הלחם המפוקח היה אמור לעלות היום ב-11% עד 36%. העלייה הזו נובעת מהצמדת המחיר המפוקח למחירי חומרי הגלם, כלומר מחיר החיטה העולמי. אוקראינה, שמהווה אחת מיצואניות התבואה המרכזיות בעולם, נמצאת תחת סגר ימי כבר מספר שבועות והעולם כולו מרגיש זאת. הודו, יצרנית חיטה נוספת, כבר הודיעה שתעצור את הייצוא כדי להבטיח אספקה שוטפת לאזרחיה.

המחסור העולמי מוביל לעליות מחירים, שמתגלגלות בסופו של דבר גם לכיסו של הצרכן הישראלי. בינתיים הקמעונאים הסכימו לדחיית התייקרות הלחם המפוקח בשבועיים. שרת הכלכלה עדיין מנסה לעצור את העלייה של הלחם המפוקח, ומבקשת מרשתות השיווק ומהמאפיות לספוג אותה, אך לא ברור אם תצליח. גם אם כן, סביר להניח שמה שהמאפיות או הקמעונאים יספגו בלחם המפוקח הם יוסיפו ללחמים הלא מפוקחים, שמחיריהם יטפסו בכל מקרה בדיוק מאותן סיבות.

ענף הביצים הוא ענף שמתוכנן כולו – ממכסות הייצור של הלולנים והרפתנים ועד המחיר הסופי לצרכן. כחלק מהרפורמה בענף הלול הוחלט לסיים את התכנון בענף בעוד 10 שנים ולהפחית באופן מידי את המכסים על ביצים מיובאות. הפיצוי ללולנים על הצעדים האלה הוא העלאת מחיר הביצים, שלא עודכן כבר שנתיים וחצי, ב-6.5%. העדכון הזה נובע מהעלייה במחירי הגרעינים (מזון העופות) והוא מבוסס על המלצת ועדת המחירים מלפני שנה. לפיכך מחיר תבנית של 12 ביצים בגודל L עלה ב-0.75 שקלים, מ-11.3 ל-12.05 שקלים. מחיר מפוקח של חבילת 12 ביצים בגודל M עלה מ-10.4 ל-11 שקלים.

גם בענף החלב הוחלט על העלאת מחיר למוצרים שבפיקוח: החלב, הגבינה הלבנה, הגבינה הצהובה ומוצרים נוספים יתייקרו ב-4.9%. זו העלאה קטנה יחסית להתייקרות שהייתה צפויה: המחלבות ביקשו עלייה של כ-10% עוד לפני שהמלחמה באוקראינה החלה להשפיע על מחירי התבואה, וועדת המחירים המליצה על העלאה של 6.5%. סביר להניח שבקשות לעליות מחירים נוספות תקבל כבר הממשלה הבאה.

לחם לבן בפיקוח (צילום: נועם מוסקוביץ, פלאש 90)
הלחם האחיד יתייקר, וכך גם הלחמים הלא מפוקחים | צילום: נועם מוסקוביץ, פלאש 90

על מחירי החשמל דיברו כל שבוע שעבר: עליית מחירי הפחם בעולם כולו הובילה את מועצת החשמל להחליט על העלאת מחיר של 9.6% מאוגוסט. העלאה גבוהה במיוחד, ועדיין נמוכה מההשפעה בפועל של עליית מחירי הפחם. בהחלט סביר שמחירי החשמל יעלו פעם נוספת בעדכון לשנת 2023. המשמעות של התייקרות החשמל היא קריטית למשק כולו – ממשקי הבית שישלמו יותר בחשבון החודשי, דרך עסקים קטנים, מסעדות ובתי קפה, דרך מפעלים ועיריות – כולם יצטרכו לייקר את השירותים שלהם כתוצאה מההתייקרות הזו. וכאמור, מדובר בכמעט 10%.

החשמל משפיע באופן ישיר על מחיר המים, גם הוא מוצר שמסופק על ידי חברה ממשלתית ומפוקח על ידי המדינה. כעת צופים כי בעדכון הקרוב של מחיר המים בינואר 2023 תגולם העלייה במחירי החשמל.

כתבת מגזין- פקק בכניסה לתחנת דלק בירושלים - ג'מאל  (צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90)
מחיר הדלק כבר מורגש בכל כיס. ארכיון | צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90

וכמובן העלייה שכבר משפיעה על הכיס של כולנו, היא העלייה במחיר הדלק. המלחמה באוקראינה ובפרט הסנקציות הכלכליות על רוסיה, מייצרות בעולם משבר אנרגיה שמתבטא בעלייה של מחירי הנפט. בתחילת יולי עלו מחירי הדלק ביותר מ-4% וחצו את רף 8 השקלים. במדד המחירים לצרכן עליית מחירי הדלק ושומני הרכב הייתה בראש ההתייקרויות שהקפיצו את המדד החודשי וכך צפוי להיות גם במדד יולי. הבשורה החיובית: האינפלציה הגבוהה בעולם מעוררת חשש עולמי ממיתון, שיוריד את הביקוש לנסועה ולתיירות. הצפי הזה כבר מוריד את מחירי הנפט, וצפוי להתגלגל גם למחיר הדלק בחודש אוגוסט.

עד כמה המחירים עוד יעלו?

מה שמשותף לכל ההתייקרויות הנ"ל הן העובדה שמדובר במוצרי יסוד. העליות במחירים של כל אחד מהמוצרים האלה בנפרד הייתה יכולה להיות מטרידה, אך יחד הם ממש מעוררים חרדה: אם המגמה תימשך סביר להניח שההתייקרויות יתגלגלו למוצרים רבים נוספים והאינפלציה תוסיף להתגבר. ביוני האינפלציה הגיעה "רק" ל-4.5%, אך רבות מעליות המחירים הללו עדיין לא קיבלו ביטוי במדד, וביולי-אוגוסט השפעתן תהיה ניכרת.  

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום: החדשות 12, החדשות12)
בנק ישראל צופה שהאינפלציה תתייצב ב-2023. הנגיד ירון, ארכיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

מלבד המוצרים הללו, שמחיריהם נקבעים על ידי המדינה, במדד המחירים לצרכן היה ביטוי להתייקרויות נוספות: מחירי השכירות עלו בחוזים החדשים ב-6.5%, והעלייה הזו כנראה תתגבר בכל חודש שיחלוף. גם מחירי החופשות עלו כבר ביוני ב-3.8%, ואת המחירים של יולי-אוגוסט אנחנו נראה בחודשים הבאים.

בבנק ישראל צופים שעליות המחירים במשק יימשכו ואף יתגברו עד סוף שנת 2022. בהסברים שצירפה הוועדה המוניטרית להחלטת הריבית האחרונה היא הבהירה כי בנק ישראל נחוש להילחם באינפלציה, וימשיך בהעלאות הריבית כמתוכנן. עם זאת, עליות המחירים נובעות בחלקן מגורמים גלובליים שמשפיעים על שרשראות האספקה, ועל אלה העלאות הריבית לא משפיעות. החדשות הטובות הן שבבנק ישראל עדיין אופטימיים, ומאמינים שכבר ב-2023 המחירים יחזרו להתייצב, והאינפלציה תחזור לקצב הרצוי שלה.