בזמן שרוסיה עוצרת את משלוחי הגז והנפט שלה לאירופה ומעלה את המחירים שמשלם כל משק בית במערב, מארה"ב ועד ישראל, נשאלת השאלה אם הסנקציות שהוטלו עליה כדי שתשלם את המחיר על הפלישה לאוקראינה ממלאות את מטרתן. בקרמלין מנסים לצייר תמונה ולפיה התלות המערבית ביצוא הרוסי גבוהה מהתלות של רוסיה במערב, אך האם זה באמת המצב?

רק השבוע פרסמה קרן המטבע הבינלאומית את תחזית הצמיחה העולמית שלה, ובה לאכזבת רבים שיפרה את תחזית הצמיחה הרוסית. "למרות הנזק שהסנקציות המערביות גרמו למוסקבה נראה שהקרמלין מנווט בסופה טוב מהצפוי, כשהוא מרוויח ממחירי האנרגיה הנוסקים", נכתב. קרן המטבע שיפרה את התחזית שלה לשנה הקרובה ב-2.5%, למרות שהכלכלה הרוסית עדיין צפויה להתכווץ ב-6%. עם זאת לשנת 2023 קרן המטבע הנמיכה את התחזיות שלה ב-1.2%, להצטמקות של 3.5%.

בטווח הארוך מדובר בפגיעה אסטרטגית חמורה

הסנקציות המערביות על רוסיה פוגעות בכלכלה הרוסית אבל הכסף שמממן את המלחמה באוקראינה עדיין קיים בזכות מחירי הסחורות המזנקים. היצוא הרוסי של נפט, גז ומתכות נפל בצורה משמעותית בחודש האחרון בגלל הסנקציות שהפחידו קונים בינלאומיים אבל המחירים הגבוהים צמצמו את ההשלכות של זה על ההכנסות של המדינה, כך לפי הערכות הקרמלין שפורסמו בתקשורת הרוסית בשבוע החולף. 

צבא טייוואן, שי ג'יפינג, ולדימיר פוטין (צילום: ap)
סין עדיין לא יכולה להחליף את המערב. פוטין ושי ג'ינפינג, ארכיון | צילום: ap

עם זאת, במחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ייל, שגם עוקבת אחרי עזיבת החברות הבינלאומיות את רוסיה מאז הפלישה, מבהירים שעליית מחירי הסחורות רק מחביאה את הפגיעה הבלתי הפיכה במעמד האסטרטגי של רוסיה כיצואנית. המחקר המקיף ניסה להתחקות על הידרדרותה הכלכלית של רוסיה מבלי להסתמך על נתוני הקרמלין, והתמונה שהוא מצייר חמורה בהרבה מכל מה שפורסם עד עתה.

יצוא האנרגיה הרוסי מהווה 60% מהכנסות הממשלה, הרבה יותר ממדינות אחרות, ולפי החוקרים: "המעמד האסטרטגי של רוסיה כיצואנית סחורות התדרדר באופן בלתי הפיך, ועכשיו היא מנהלת עסקאות מפוזיציה של חולשה, אחרי שהפסידה את השווקים הקודמים שלה". רוסיה אמנם מנסה להתחבר לשווקים חדשים באסיה אך ההצהרות הפומפוזיות של פוטין על חיבור לסין עוד רחוקות מלשנות את התמונה. רשת הצינורות לאסיה מהווה שבריר מהכמות שיכולה לעבור ברשת צינורות הגז לאירופה.

האינפלציה במערב היא משחק ילדים לעומת ההתייקרויות ברוסיה

אך כדי להבין לעומק את מצב המשק הרוסי, צריך להסתכל לא רק על הפגיעה ביצוא אלא גם על הפגיעה ביבוא. היבוא ברוסיה מהווה כמעט 20% מהתמ"ג וב-2021 כמעט 75% ממוצרי הצריכה שאינם מזון יובאו לרוסיה. בסקטורים מסוימים שיעור היבוא אפילו גבוה יותר, כמו בתחום מוצרי התקשורת, שם הוא מגיע ל-86%.

באספקט הזה רוסיה חווה משבר סחורות: על פי המחקר של ייל, היבוא לרוסיה התרסק והכלכלה הרוסית מתמודדת עם מחסור באספקה בשורה של ענפים, מחומרי גלם, דרך חלקי חילוף ועד טכנולוגיות. אמנם הקרמלין הפסיק לפרסם את נתוני היבוא של רוסיה, אך על פי ההערכות, שמבוססות על הנתונים של שותפי הסחר של רוסיה, מדובר בצניחה של כ-50%. לא רק הצרכנים סובלים ממחסור, גם היצרנים ברוסיה צריכים להתמודד עם היעדר חלקים וחומרי גלם. כך למשל מצוטט במחקר של ייל דיווח בארה"ב, ולפיו חיילים אוקראיניים סיפרו שכשהם איתרו ציוד צבאי רוסי הם ראו שהוא מלא בחלקים שנלקחו ממדיחים ומקררים.

מקדונלדס רוסיה, סנט פטרסבורג (צילום: רויטרס)
החברות עזבו והרוסים סובלים ממחסור בתחומים רבים. מקדונלדס לפני שעזבה, ארכיון | צילום: רויטרס

המחסור משפיע על המחירים: האינפלציה ברוסיה הגיעה לשיעור של 20% בחודשים שחלפו מאז הפלישה, השיעור הגבוה ביותר מאז המשבר בברית המועצות בשנות ה-90. כשמחלקים את זה לסקטורים התמונה אפילו יותר חמורה, בסקטורים שתלויים ביבוא (כמו מוצרי טכנולוגיה, רכבים מערביים, ומכשירי חשמל) האינפלציה מגיעה ל-20%-60%. המחיר של אייפון ברוסיה למשל הכפיל את עצמו כבר בשבוע שבו יצאה אפל מהמדינה, ובמרץ הגיע למעל 2,000 דולר. מאז המחיר הולך ומאמיר. 

כתוצאה מכך גם ההוצאה של אזרחי רוסיה והמכירות של הקמעונאים צנחו באופן משמעותי. על פי המחקר של ייל, לעומת שנה רגילה שבה נמכרים בכל חודש ברחבי רוסיה כ-100 אלף רכבים, הנתונים האחרונים מראים שבכל רוסיה נמכרו ביוני 27 אלף מכוניות בלבד. במקביל מתפתח ברוסיה שוק אפור של מוצרי יבוא שנמצאים במחסור, שהמחירים בו כלל לא מדווחים.

האקסודוס הרוסי: מי שיכול לברוח - בורח

"(פוטין) מוחק את כל שלושת העשורים האחרונים של השקעות זרות ברוסיה ומעודד עזיבה סימולטנית חסרת תקדים של הון ושל אוכלוסייה מהמדינה", כתבו החוקרים. רוסים אמידים עוזבים את המדינה בהמוניהם למרכזים פיננסיים אחרים כמו דובאי. למעשה הזרימה של כסף רוסי לדובאי כל כך חזקה שעל פי המחקר, גורמים מקומיים בשוק הנדל"ן בדובאי מאמינים שההגירה הזו היא שעומדת מאחורי הנסיקה של מחירי הנדל"ן בעיר בחודשים האחרונים. חברות נדל"ן מקומיות מדווחות על זינוק של 100% ואפילו 200% ברוכשים הרוסים בשנה האחרונה.

דובאי (צילום: רויטרס)
הרוסים האמידים עוזבים את המדינה. דובאי, ארכיון | צילום: רויטרס

"פוטין נזקק להתערבות פיסקלית ומוניטרית שאינה בת קיימה, כדי להחליק את החולשות המבניות של הכלכלה שלו", סיכמו החוקרים. "אלה כבר שלחו את התקציב הממשלתי שלו לגרעון לראשונה מזה שנים ורוקנו את יתרות המט"ח שלו, למרות מחירי האנרגיה הגבוהים. המצב הפיננסי של הקרמלין במצב הרבה הרבה יותר חמור ממה שנהוג לחשוב".