שנתיים של מגפה שינו לחלוטין את שוק העבודה - בענפים רבים כמו תחבורה, מסעדנות ואבטחה, קשה מאוד למצוא ידיים עובדות. מדובר במכה של ממש עבור בעלי העסקים, שמתחרים במשכורות גבוהות בענפים אחרים. אם בעבר אמרו שמדובר בדור מפונק או שאנשים לא רוצים לצאת מהבית אחרי מענקי הקורונה, היום ברור שזה כבר לא המצב. "אם היו לי עוד 300 או 350 עובדים הייתי יכול לתת להם תעסוקה", סיפר צביקה הלפרין, מנכ"ל חברת SIH אבטחה, ניקיון וכוח אדם.

"חסרים לנו עובדי ייצור, עובדי תפעול ועובדי מכירה", שיתף אבי ולדמן, מנכ"ל מאפיית לחמים. "אחרי שנגמרו החופשות ללא תשלום, חשבנו ששם נגמרה הבעיה ומאז אנחנו מבינים שהבעיה הזאת כנראה הולכת ללוות אותנו עוד הרבה זמן קדימה". במאפייה ובחברות אחרות מנסים לשדל צעירים ומבוגרים בעלי ניסיון תעסוקתי עשיר וגם כאלה ללא ניסיון להגיע לעבוד אצלם, ובדומה לחברות הייטק הם מציעים לעובדים מענקים שונים. מאפיית "לחמים" מתגמלת עובד שמביא עובד חדש לעסק בבונוס של 1,500 שקלים, וב-"אגד" מציעים מענק של לא פחות מ-75 אלף שקלים לנהגים שנשארים בחברה 3 שנים לפחות.

לאן נעלמו העובדים (צילום: חדשות 12)
לאן נעלמו העובדים | צילום: חדשות 12

אך למרות הקושי של ארגונים רבים למצוא עובדים, נראה שהעובדים לא מחכים בבית. בחודש האחרון שיעור האבטלה היה נמוך ועמד על 3.5%. לשם השוואה, שיעור האבטלה הגבוהה ביותר בזמן הקורונה עמד על 35%. נראה שעובדים רבים בוחרים בתעסוקה שתאפשר להם איזון נוח יותר בין בית לעבודה, בעיקר במקצועות הטכנולוגיים.

"אנחנו רואים גידול משמעותי בתעסוקה בכל המקצועות הטכנולוגיים", חשפה רוני שניצר, מנהלת אגף אסטרטגיה ותכנון מדיניות ב-"זרוע עבודה". "זה אומר שהעובדים האלה בהכרח באים על חשבון ענפים אחרים".