רגע לפני העיצומים שמתוכננים מחר בגנים ובבתי הספר היסודיים, שר האוצר אביגדור ליברמן כינס היום (ראשון) מסיבת עיתונאים ובה פירט את דרישותיו בנוגע להסכמי השכר עם ארגוני המורים. השר הבהיר שהוא מכיר בחשיבות של העלאות השכר ויתמוך בכך, אך הן לא יגיעו בלי להבטיח טיפול בסוגיות נוספות שעלולות לעורר קשיים במשא ומתן. 

השר ציין ארבעה עקרונות מנחים שהם בסיס להסכם שכר עם המורים:

  1. צמצום פערי השכר בין המורים הוותיקים לצעירים.
  2. האפשרות לתמרץ מורים על מצוינות ולא רק על ותק.
  3. צמצום הפער בין חופשות ההורים לחופשות התלמידים.
  4. גמישות ניהולית למנהלי בתי הספר.

השר לא פירט על כל נושא ולא הציב דרישות חד-משמעיות, אך הבהיר שאלו העקרונות המובילים את האוצר בגיבוש ההסכם. במסיבת העיתונאים נכחו, מלבד השר ליברמן, גם יו"ר הנהגת ההורים הארצית, מירום שיף ונשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר. מהיעדרותם של נציגי ארגוני המורים, ניתן ללמוד ששר האוצר מביא את הדרישות שלא בהסכמתם והוא למעשה מכין את הקרקע למאבק במסגרת המשא ומתן.

"אין ויכוח לגבי העלאת שכר המורים - הוותיקים, החדשים והמנהלים, כולם צריכים העלאת שכר, השאלה היא מה השיעור אצל כל אחד", אמר שר האוצר. "מה שבולט לרעה בישראל זה פער גדול מידי בין השכר של המתחילים לשכר של הוותיקים. אנחנו חושבים שזה לא נכון, בפרט אם רוצים להביא דם חדש ואיכותי למערכת".

יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יו"ר הסתדרות המורים, יפה בן דויד | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד אמר השר: "מה שבולט במערכת החינוך הישראלית בהשוואה למערכות חינוך במדינות מתקדמות אחרות זה הפער בשכר בין מורים מתחילים למורים ותיקים, והוא חייב להצטמצם. עלינו להתמקד גם בפרמטר העיקרי בשכר המורים, שנכון להיום הוא ותק ולא מצוינות - אנחנו רוצים לשים את המצוינות במרכז. אי אפשר להתעלם גם מהפער בין החופשות של ההורים לחופשות של התלמידים, הפער לא סביר ונדרשת כאן התאמה. וכמו כן עלינו לאפשר למנהלים גמישות ניהולית, במצב הנוכחי אין באפשרותו של המנהל להחליף או לפטר מורה ונדרש לשנות זאת.

"כדי שתהיה לנו את היכולת לגייס מורים מתחילים עם נתונים טובים, אנחנו חייבים להציע לאנשים צעירים ואיכותיים שרואים את עצמם משתלבים במערכת החינוך ומלמדים לימודי ליבה ותוכניות מיוחדות. התוכניות שקיימות היום לא נותנות מענה לבעיה, ולכן כמו שבצבא יש את תוכנית 'תלפיות' כך צריך להביא למערכת החינוך תוכניות שיסייעו לגייס מורים חדשים".

השר טען שבמשרד החינוך תומכים בעקרונות הללו, על אף שאף נציג מטעמם או מטעם השרה, לא נכח במסיבת העיתונאים. לגבי אי הימצאותם של נציגי ארגוני המורים אמר השר: "המחלוקת עם המורים זה לא רק לגבי שכר - אנחנו רוצים גמישות הרבה יותר גבוהה למנהל בית ספר, אנחנו רוצים מסלולים ייחודיים לצעירים מוכשרים שייכנסו למערכת, אנחנו רוצים לטפל בפערים, בחופשים. הניסיון להפריד בין שכר המורים לשאר השאלות, היא לא מתאימה לנו. כרגע המחלוקת היא אם מתמקדים רק בשכר המורים או גם בסוגיות האחרות".

שרת החינוך שאשא ביטון הדגישה מוקדם יותר היום כי "את מדיניות החינוך קובע רק משרד החינוך. בלי שיפור משמעותי בשכר המורים - תקציב המדינה לא יעבור" עוד אמרה שאשא ביטון: קודם כל שאגף התקציבים במשרד האוצר ייתן למורים את מה שמגיע להם על מה שהם עשו ועושים. רק אחר כך נסכים לדון בדברים הנוספים שהמורים יכולים לתת ואת המשמעות בעבורם".

שינוי לוח החופשות

בנושא התאמת חופשות התלמידים לחופשות ההורים, השר ליברמן סירב לתת פרטים אך רון תומר הציג את עיקרי המתווה שבו תומכים התעשיינים: לעבור מחופשת יולי-אוגוסט פלוס חגים, לחופש גדול של אוגוסט-תשרי. תומר טען שמתווה זה טוב למשק, ואף לא ייפגע בחופשות המורים, למרות שלא ברור עדיין איך זה ייתכן.

"מתווה התאמת ימי החופשה בבתי הספר והגנים לימי החופש בשוק העבודה, הנו שינוי מתבקש ומבורך, ששם סוף לשנים של חלם", אמר תומר. "פריון העבודה בישראל נמוך יחסית לעולם המפותח ואחת הסיבות לכך הן שלשת חודשי הקיץ (יולי, אוגוסט, ספטמבר), אשר בהם העובדים שיש להם ילדים בגיל בתי הספר נאלצים לעבוד חלקית וגם בשעות העובדה טרודים בסידורים לילדים. הדבר פוגע בעיקר בעובדים בפריפריה והשכבות הנמוכות וגם לצערי מקשה בעיקר על נשים ומשפחות חד-הוריות. חשובה לכולנו מערכת חינוך חזקה ואיכות הוראה גבוהה אבל כזאת שמשקפת את צרכי כלל האוכלוסייה. יש רק סקטור אחד שחופשותיו מסונכרנות כיום עם חופשות התלמידים, אלו המורים, ייתכן שמכאן נובעת התנגדות ההנהגה שלהם לשינוי שפוגעת בכלל הציבור".

כשנשאל לגבי התוכנית שפורסמה בטיוטת חוק ההסדרים, על קיצוץ תקציבים למוסדות חרדיים שלא מלמדים לימודי ליבה, ענה ליברמן: "זה הדבר הכי חשוב, לימודי ליבה זה לא רק סיסמה, אין מספיק מורים שם, צריך לבנות מנגנון פיקוח אפקטיבי. אין שום סתירה בין לימודי ליבה ליהדות, אין פה שום מחלוקת".

מירום שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית: "הסכם טוב עבור עובדי ההוראה במערכת החינוך – הוא האינטרס של כולנו ובעיקר לילדינו. מערכת החינוך משוועת לקלוט מורים איכותיים שראויים לשכר הגון והוגן. גם המנהלות והמנהלים ראויים לחיזוק מעמדם. הם עמוד התווך של מערכת החינוך. התאמת ימי החופשה של המורים לימי החופשה של כלל המשק היא צורך חיוני בעיקר לחיזוק התא המשפחתי, אך יש לעשות זאת, ללא פגיעה בהיקף ימי החופשה של המורים. הקורונה הדגישה את הצורך בתא משפחתי חזק ותומך למען חינוך ועתיד ילדינו".

סכסוך העבודה במערכת החינוך החל בשל פתיחת הסכמי השכר שלא עודכנו מאז 2019. המורים דורשים העלאות שכר משמעותיות, וכעת מציג משרד האוצר באופן ברור את דרישותיו. יו"ר הסתדרות המורים, יפה בן-דויד, הכריזה על עיצומים ביום שני (מחר). מורי הסתדרות המורים (בתי הספר היסודיים) והגננות יסיימו לעבוד בשעה 13:00, ובערב תיערך הפגנה בתל אביב.

מהסתדרות המורים נמסר: "צר לנו שליברמן מגבש תוכניות עם מעטפת עם ארגונים שאינם רלוונטיים למערכת החינוך. מגוחך שהתעשיינים וארגון ההורים יקבעו את תנאי העסקת המורים. אולי הם גם יתגייסו ללמד במקום אלפי עובדות ועובדי ההוראה שעוזבים את מערכת החינוך? נראה כי ליברמן אימץ את העמדה המנותקת של פקידי משרדו שעוצמים את העיניים לנוכח העזיבה ההמונית של עובדי ההוראה שמוביל לקריסת מערכת החינוך כבר בשנת הלימודים הקרובה. שר האוצר חושב כנראה שניתן להמשיך וליהנות מכל העולמות: גם להמשיך ולתקוע את ההסכם באמצעות הצבת תנאים שיפגעו בעובדי ההוראה וגם לצפות שהם יישארו במערכת. הסתדרות המורים נחושה להמשיך במאבק וההפגנה מחר היא רק יריית הפתיחה".