שטראוס פרסמה את הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של שנת 2022, ובו השפעות הריקול הענק של מוצרי החברה. בעוד הכנסות החברה עלו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, הרווח הנקי חווה פגיעה עצומה וירד בכמעט 80% ל-43 מיליון שקל בלבד.

הכנסות החברה ממכירות נאמדו ברבעון הראשון של שנת 2022 בכ-2.27 מיליארד שקל, עלייה של 11.5% מהכנסותיה בתקופה המקבילה אשתקד. במקביל הרווח של החברה נפגע משמעותית: הרווח הגולמי ירד ב-17.6%, מ-812 מיליון ברבעון הראשון של 2021 ל-662 מיליון שקל ברבעון הנוכחי. הרווח התפעולי ירד בכ-64%, מ-289 מיליון ל-102 מיליון בלבד, והרווח הנקי (סך המכירות פחות כלל ההוצאות) ירד בכמעט 80%, מ-206 מיליון שקל ל-43 מיליון שקל בלבד.

החברה מעריכה, על פי אומדנים ראשוניים, כי בשל אירוע הריקול והשבתת המפעל צפויה פגיעה ברווח הנקי של החברה בשנת 2022 בהיקף של 230-170 מיליוני שקלים. האומדנים כוללים אומדנים בדבר עלויות השבת המפעל לכושר יצור מלא, אובדן רווחים בהתאם לתחזיות בדבר מועד סיום השבתת המפעל וחזרה לייצור ומכירות המבוססות על תרחישים אפשריים שונים, עלויות נלוות נוספות, וכן בהתחשב בהערכת החברה בדבר קיומו של כיסוי ביטוחי לחלק מהנזקים שנגרמו לחברה.

גיורא בר דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
גיורא בר-דעה, מנכ"ל קבוצת שטראוס | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

כמו כן, נכון למועד פרסום דוח זה לחברה אין יכולת להעריך את ההשפעה העתידית על נתחי השוק של החברה במוצרי הממתקים, והדבר מותנה בין היתר במועד סיום השבתת המפעל וחזרתו לפעילות מלאה וכן בהשפעות עקיפות של אירוע הריקול על תוצאות החברה, אם וככל שיהיו.

היקף ההשפעה על תוצאות החברה לרבעון הראשון של שנת 2022 הינו פגיעה במכירות של כ-64 מיליון שקל, פגיעה ברווח התפעולי של כ-154 מיליון שקל ופגיעה ברווח הנקי של כ-119 מיליון שקל. כלומר הריקול אחראי ל-73% מהירידה ברווח הנקי הכולל של החברה ברבעון זה.

ההשפעה על תוצאות מוצרי "תענוג והנאה" (הכוללים את מוצרי הריקול מהמפעל שנסגר) הינו פגיעה במכירות של כ-60 מיליון שקל ופגיעה ברווח התפעולי של כ-153 מיליון שקל. סכומים אלו כוללים אומדנים בגין זיכויים ללקוחות החברה, עלויות איסוף המוצרים מהרשתות והחנויות, אומדן היקף השמדת מלאי, עלויות פיצוי לפי קביעת החברה לצרכנים ועלויות נלוות נוספות וכן השפעת מס.

מפעל שטראוס עלית בנוף הגליל (צילום: ויקיפדיה)
מפעל שטראוס עלית בנוף הגליל שהושבת. ארכיון | צילום: ויקיפדיה

עוד מציינת החברה כי נכון למועד פרסום הדוח הוגשו כנגד החברה 8 בקשות לאישור תובענות כייצוגיות. כמו כן התקבלו 6 בקשות שהוגשו למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב יפו על ידי מבקשים שונים, לגילוי ועיון במסמכים לצורך בחינת האפשרות להגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד נושאי משרה ובעלי תפקידים בחברה.

בדוחות מפרטת שטראוס את הצעדים שבהם נוקטת החברה לצמצום הנזק מאירוע הריקול: החברה התקשרה עם מספר ספקים בעלי מומחיות לתיקון הליקויים שזוהו במפעל ולביצוע ההתאמות הנדרשות לטובת השבת המפעל לכושר ייצור מלא בזמן הקצר ביותר ובהלימה לדרישות האיכות שהוגדרו על ידי משרד הבריאות. על מנת לאפשר חזרה לפעילות עסקית פועלת החברה להאיץ פרויקטים והתקשרויות עם ספקי משנה לאספקת מוצרי ממתקים לשוק בהקדם האפשרי. כמו כן, בוחנת החברה את מבנה העלויות ואת ההזדמנויות ליישום תהליכי חסכון והתייעלות בטווח הקצר.