מיד לאחר תחילת המלחמה הטילו בריטניה, ארה"ב, מדינות האיחוד האירופי ומדינות נוספות ברחבי העולם שורת סנקציות נרחבת על רוסיה ובכירים רוסים – בהם יותר מאלף אוליגרכים. האוליגרכים הרוסים, שהפכו בשנים האחרונות לשחקנים חשובים בעולם העסקים במערב, הפכו מיד למטרות עבור רבות מהסנקציות – בשל קרבתם לקרמלין ולנשיא ולדימיר פוטין. ה-BBC חושף כי רק בבריטניה בלבד הוחרמו לאוליגרכים הרוסים רכוש ונכסים בשווי של יותר מ-800 מיליון לירות סטרלינג (כמעט 3.5 מיליארד שקלים).

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

האוליגרך המוכר מכולם שהוטלו עליו סנקציות הוא כמובן איש העסקים הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ', הבעלים של מועדון הפאר צ'לסי. מאז שהוטלו עליו הסנקציות הוא כבר העמיד את הקבוצה למכירה, אולם בנוסף אליה הוחרמו גם שורת נכסי נדל"ן רבים, והוא כמובן אינו היחיד.

בריטניה נחשבת לאחד היעדים המועדפים ביותר על העשירים הרוסים בקרב מדינות המערב, בשל מערכת מעקב ומיסוי סודית ומבוזרת יחסית, המקשה על מי שמעוניין להתחקות אחר כל הנכסים של אדם מסוים. "בשל מערכת הסודיות כאן בבריטניה ובשל הקשר לתלות בגורמים בחו"ל, קל מאוד לאנשים להסתיר את הכסף והנכסים שלהם בבריטניה, ואפילו למשטרה אין בהכרח ראיות היכן נמצא כל הרכוש הזה", אמרה ל-BBC עו"ד רייצ'ל דיוויס, העוסקת במאבק בשחיתות.

 רומן אברמוביץ'

הסנקציות על אברמוביץ' הוטלו כבר בתחילת חודש מרץ, והוא מיד העמיד למכירה את מועדון הכדורגל צ'לסי (שזכה בליגת האלופות בעונה החולפת) תמורת סכום של 3 מיליארד ליש"ט. בנוסף לכך הוחרמו יותר מ-50 נכסי נדל"ן בבעלותו של אברמוביץ' בבריטניה בעלות כוללת של יותר מ-230 מיליון ליש"ט, כולל בית מידות גדול בעל 15 חדרי שינה.

בין נכסיו של אברמוביץ' יש עשרות דירות יוקרה באזורים יוקרתיים ומבוקשים בלונדון, כולל מלון ומתחם מגורים משולב בשכונת צ'לסי, סמוך לאצטדיון הקבוצה סטמפורד ברידג'. הנכס היקר ביותר שלו הוא הבית בשכונת קנזינגטון היוקרתית בעל 15 חדרי השינה, ברחוב שזכה לכינוי רחוב "המיליארדרים". בעבר נחשב הבית למעונם בני משפחת המלוכה ושגרירים זרים.

רומן אברמוביץ (צילום: רויטרס)
רומן אברמוביץ | צילום: רויטרס
היאכטה של רומן אברמוביץ (צילום: Filip Filipovic, getty images)
היאכטה של רומן אברמוביץ | צילום: Filip Filipovic, getty images

על אברמוביץ' מוטלות סנקציות מצד בריטניה והאיחוד האירופי בלבד. על פי הדיווחים, גורמים בישראל ואפילו נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי ביקשו מממשל ביידן שלא להטיל סנקציות על אברמוביץ' – הן בשל תרומתו הגדולה למוסדות בישראל והן בשל מאמציו להביא להפסקת המלחמה בין רוסיה ואוקראינה.

אלישר אוסמנוב

האוליגרך הרוסי ממוצא אוזבקי הוא מייסדה ובעליה של חברת USM Holdings, ולפני המלחמה דורג על ידי המגזין בלומברג במקום ה-94 ברשימת עשירי העולם, עם הון מוערך של 21 מיליארד דולרים. הוא בן 68, ואת עיקר הונו עשה בתעשיות הכרייה, העצים וההשקעות. בריטניה החרימה לו שורת נכנסים בשווי של יותר מ-150 מיליון ליש"ט.

הסנקציות על אוסמנוב הוטלו כבר ב-3 במרץ, עם ההחלטה הבריטית להקפיא את כל נכסיו בבריטניה. גם אוסמנוב, כמו אברמוביץ', מכיר מקרוב את עולם הכדורגל האנגלי, ובעבר היה חלק מבעלי המניות של מועדון הכדורגל ארסנל. בנוסף, הוא מקורב לבעלי קבוצת הכדורגל אברטון, פארהד מושירי, שמכהן בעצמו כנשיא USM Holdings. מיד עם הטלת הסנקציות הודיעה אברטון על ניתוק כל הקשרים עם אוסמנוב, כולל הסרת שמה של החברה בבעלותו מנותני החסות שלה.

אלישר אוסמנוב (צילום: Mikhail Svetlov, getty images)
אלישר אוסמנוב | צילום: Mikhail Svetlov, getty images
האחוזה של אלישר אוסמנוב (צילום: Contributor, getty images)
האחוזה של אלישר אוסמנוב | צילום: Contributor, getty images

בין נכסיו שהוחרמו ניתן למנות בית חוף יוקרתי בצפון לונדון שרכש בשנת 2008 תמורת 48 מיליון ליש"ט, ואחוזה גדולה מהמאה ה-16 במחוז סארי שמדרום מערב ללונדון. לצד זאת, הנכס היקר והמשמעותי ביותר של אוסמנוב שהוחרם במסגרת הסנקציות האחרונות שהוטלו עליו הוא היאכטה העצומה שלו, ששוויה מוערך בכ-600 מיליון דולרים. זמן קצר לאחר תחילת המלחמה תפסו השלטונות באיטליה את היאכטה כשעגנה במדינה.

על אוסמנוב מוטלות סנקציות מצד בריטניה, ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי.

אולג דריפסקה

אולג דריפסקה הוא בעליה של חברת ההשקעות הרוסית Basic Element, ובשנת 2013 הוערך הונו על ידי מגזין פורבס בכ-8.8 מיליארד דולרים. הוא נחשב לאחד מעשירי רוסיה ומקורב מאוד לולדימיר פוטין. הוא מקושר לנכסים בשווי של יותר מ-70 מיליארד ליש"ט סמוך לארמון באקינגהאם ובמחוז סארי.

בנוסף לכך, לדריפסקה בתים נוספים, כולל בית שנפרץ בימיה הראשונים של המלחמה על ידי מפגינים אנטי-רוסים. דוברו הכחיש כי הבית שייך לו, וטען כי הוא בבעלות בני משפחתו. גורמים בממשלת בריטניה מעריכים כי הוא בעליו של בית מידות גדול מהמאה ה-17 סמוך לארמון באקינגהאם, שנרכש בשנת 2004 תמורת כמעט 5 מיליון ליש"ט על ידי קרן השקעות מאיי הבתולה הבריטיים, שככל הנראה קשורה לאחזקותיו.

אולג דריפשקה (צילום: Mikhail Svetlov, getty images)
אולג דריפשקה | צילום: Mikhail Svetlov, getty images
האחוזה של אולג דריפשקה (צילום: Contributor, getty images)
האחוזה של אולג דריפשקה | צילום: Contributor, getty images

הרשויות בבריטניה התקשו לקבוע באופן חד משמעי כי דריפסקה הוא הבעלים של נכסים רבים בבריטניה, אך הסתפקו בחשדות בעניין בלבד כדי להורות על החרמתם. על דריפסקה מוטלות סנקציות מצד בריטניה, האיחוד האירופי וארה"ב.

מיכאיל פרידמן

מיכאיל פרידמן הוא איש עסקים רוסי ממוצא יהודי, בעל אזרחות ישראלית. הוא נולד בלבוב שמערב אוקראינה, והוא אחד ממייסדי קבוצת ההשקעות הגדולה "אלפא גרופ". בשנת 2022 העריך מגזין פורבס את הונו בכ-14.8 מיליארד דולרים. ממשלת בריטניה הקפיאה אחוזה ויקטוריאנית בצפון לונדון שבבעלותו, שרכש בשנת 2016 ב-65 מיליון ליש"ט.

מיכאל פרידמן (צילום: Mikhail Svetlov, getty images)
מיכאל פרידמן | צילום: Mikhail Svetlov, getty images
האחוזה של מיכאל פרידמן (צילום: Leon Neal, getty images)
האחוזה של מיכאל פרידמן | צילום: Leon Neal, getty images

ב-15 במרץ הוטלו עליו סנקציות מצד ממשלת בריטניה, לאחר צעד דומה מצד האיחוד האירופי. על פי ההחלטה, הוא נחשב "שותף קרוב" של פוטין. הוא אמר ל-BBC שההחלטה להחרים את נכסיו בבריטניה הותירה אותו "המום", והוא הכחיש את הטענות לקשרים קרובים עם פוטין וכינה אותן "לחלוטין לא נכונות". על פרידמן מוטלות סנקציות מצד בריטניה ואיחוד האירופי.

פיוטר אבן

האוליגרך הרוסי בן ה-67 עומד בראש אלפא בנק, הבנק המסחרי הגדול ביותר ברוסיה. בשנת 2021 העריך מגזין פורבס את הונו בכ-5.3 מיליארד דולרים. ממשלת בריטניה החרימה אחוזה שבבעלותו במחוז סארי, בשווי של כ-15 מיליון ליש"ט. מוטלות עליו סנקציות מצד בריטניה והאיחוד האירופי.