הבנק העולמי חתך את תחזית הצמיחה העולמית והזהיר שמדינות רבות עלולות להיקלע למשבר כלכלי בזמן שהעולם נכנס לתקופת סטגפלציה שמזכירה את שנות ה-70. הצמיחה העולמית השנה צפויה לרדת ל-2.9% בלבד, אחרי שנאמדה ב-5.7% ב-2021.

מדובר בתחזית נמוכה ב-1.4% מהתחזית שניתנה על ידי הבנק העולמי בינואר השנה. בבנק צופים שהצמיחה תישמר ברמה הזו גם ב-2023 וב-2024 והאינפלציה תמשיך להיות מעל היעד ברוב הכלכלות, מה שמייצר סכנות לסטגפלציה.

הפלישה של רוסיה לאוקראינה שהובילה לעלייה משמעותית במחירי הסחורות, השתלבה עם הנזקים שנותרו מהמגיפה. הכלכלה העולמית נכנסת כעת, על פי הבנק העולמי, ל"תקופה ממושכת של צמיחה חלשה ואינפלציה מוגברת".

"המלחמה באוקראינה, הסגרים בסין, ההפרעות בשרשרת האספקה וסכנות הסטגפלציה מקשים על הצמיחה. למדינות רבות יהיה קשה מאוד להימנע ממיתון", מסר נשיא הבנק העולמי, דייוויד מלפאס. הצמיחה במדינות המפותחות צפויה לרדת בחדות מ-5.1% ב-2021 ל-2.6% ב-2022, ולהתמתן עוד יותר ב-2023 עד ל-2.2%. במדינות המתפתחות לעומת זאת הכלכלה צפויה לצמוח ב-3.4% ב-2022 - אחרי צמיחה של 6.6% ב-2021 והרבה מתחת לממוצע של 4.8% בשנים 2011-2019.

מה זה סטגפלציה? סטגפלציה היא מצב שבו מחד שיעור האינפלציה גבוה, כלומר המחירים עולים בקצב גובר, ומאידך הצמיחה הכלכלית מתמתנת, כלומר הפעילות במשק מאטה. במצב כזה קובעי המדיניות הכלכלית עלולים למצוא את עצמם ללא פתרון, שכן הפעולות שנועדו לרסן את האינפלציה (למשל העלאת ריבית) מחמירות את המיתון הכלכלי, ופעולות שממריצות את הפעילות במשק עלולות להגביר את האינפלציה.

איך להימנע ממשבר?

הבנק העולמי מציע לראשונה הקבלה רשמית בין המצב הכלכלי העולמי כיום לבין הסיטואציה שפקדה את הכלכלה העולמית לפני 50 שנה, במשבר של שנות ה-70. בין קווי הדמיון מציין הבנק העולמי את ההפרעות בצד ההיצע, התחזיות להיחלשות הצמיחה, והפגיעות של הכלכלות המתפתחות אל מול המדיניות המוניטרית המצמצמת שנועדה להילחם באינפלציה.

מנגד הבנק העולמי גם מציין מספר הבדלים מהותיים, ביניהם החוזק של הדולר האמריקני, מחירי נפט נמוכים יותר ומאזנים חזקים במוסדות הכלכליים המשמעותיים, שמאפשרים מרחב תמרון. על מנת למנוע מההיסטוריה לחזור על עצמה, הבנק העולמי מפציר בקובעי המדיניות לתאם את הסיוע לאוקראינה, להילחם בעליית מחירי הנפט והמזון ולקבוע מדיניות הסדרת חוב לכלכלות המתפתחות.