תיקון חוק "שכר שווה לעובד ולעובדת" נכנס היום (רביעי) לתוקף וכל החברות הגדולות במשק יצטרכו לפרסם במהלך היום את דוח פערי השכר בחברה. מלבד דוח פנימי שמועבר לכל עובד ועובדת על מצבו בחברה, הארגונים יצטרכו לפרסם גם דוח פומבי ובו נתונים על התפלגות השכר בחברה לפי קבוצות.

יש לציין שהחברות מחליטות בעצמן איך לחלק את העובדים, והמשמעות היא שחברות רבות יבחרו את החלוקה שמייצרת את התפלגות השכר השוויונית ביותר בחברה. יש לקחת זאת בחשבון כשקוראים את הנתונים, וזה אף מדגיש את חומרת הבעיה בחברות שבהן עדיין עלתה תמונה לא שוויונית. בנוסף החברות אמנם מחוייבות לפרסם את הדוח, אך לא מצויין איפה הן צריכות לפרסם אותו ואין כללי אכיפה על חברות שלא יפרסמו את הדוח.

בנק לאומי

בבנק לאומי 8,000 עובדים, מתוכם 60% נשים. הבנק בחר לחלק את עובדיו ל-11 קבוצות ועוד 3 תתי קבוצות: מדוח פערי השכר עולה כי ב-9 קבוצות פער השכר הוא לטובת הגברים, והוא נע בין 2% ל-11%. בקבוצה אחת פער השכר הוא לטובת הנשים בחברה, והוא נאמד ב-4%. קבוצה נוספת היא קטנה מכדי לאתר בה פערים. גם בקבוצה ה-11, שחולקה ל-3 תתי קבוצות, בשתיים מתוכן הפער הוא לטובת הגברים ונאמד ב-7% ו-12% בהתאמה. מהבנק נמסר כי הפערים מושפעים בעיקר מפרמטרים שונים, דוגמת: ותק, שעות נוספות וכדומה. 

בנק לאומי (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
ברוב הקבוצות הגברים מרוויחים יותר. בנק לאומי | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בנק דיסקונט

בבנק דיסקונט בחרו לחלק את העובדים ללא פחות מ-61 קבוצות שונות, חלוקה שלא מאפשרת להבין הרבה מהדוח עצמו. על אף החלוקה המאסיבית, ב-28 מהקבוצות פער השכר הוא לטובת גברים ורק ב-19 קבוצות הפער לטובת נשים (ב-14 קבוצות יש רק עובדים ממגדר אחד). הפער הגדול ביותר הוא לטובת גברים ומגיע ל-37%, ובבנק מסבירים כי הגברים בקבוצה זו עם ממוצע ותק שהינו פי 3 מממוצע הוותק של הנשים. ב-10 קבוצות נמדד פער שכר דו ספרתי, חציין לטובת נשים וחציין לטובת גברים.

בנק דיסקונט (צילום: Yossi Zamir, פלאש 90)
מה הם מסתירים? חילקו את העובדים ללא פחות מ-61 קבוצות. בנק דיסקונט | צילום: Yossi Zamir, פלאש 90

בנק הבינלאומי

הבנק הבינלאומי החליט לחלק את עובדיו ל-14 קבוצות. ב-6 מתוכן שכר הנשים גבוה יותר, וב-8 האחרות שכר הגברים גבוה יותר. ממוצע הפער בקבוצות שבהן נשים מרוויחות יותר נאמד ב-3.2%, ממוצע הפער בקבוצות שבהן הגברים מרוויחים יותר הוא כמעט 3%. הפער הגבוה ביותר מגיע ל-9.8% והוא לטובת הגברים. ב-12 מתוך 14 מקבוצות הפערים לא עולים על 4%.

בנק הפועלים

בבנק הפועלים חילקו את העובדים והעובדות ל-21 קבוצות שונות. מתוכן רק ב-3 קבוצות פער השכר נטה לטובת הנשים, וממוצע הפער לטובתן נאמד ב-6%. ב-18 הקבוצות האחרות הגברים הרוויחו יותר, וממוצע הפער לטובת הגברים נאמד בכ-4%. הפער הגבוה ביותר שנמדד היה 12%, אך ברובן המוחלט של הקבוצות הפערים נמדדו מתחת ל-10%.

בנק הפועלים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
בבנק הפועלים יש רק 3 קבוצות עובדים שבהן נשים מרוויחות יותר | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

ליברה

בחברת הביטוח ליברה חילקו את העובדים ל-6 קבוצות. ב-4 מתוכן שכר הנשים עולה על שכר הגברים, באחת מהן הפער לטובת הנשים מגיע ל-144%. בשאר הקבוצות הפערים הם: 17%, 9% ו-13% לטובת הנשים, ו-4% ו-5% לטובת הגברים. מליברה נמסר כי גם התפלגות העובדים בליברה היא שוויונית: 57% מעובדי החברה הן נשים ו43% הם גברים, והדרג הניהולי הבכיר בליברה מתחלק בין הנשים והגברים בצורה שווה (50% נשים ו50% גברים). המנכ"לית של ליברה ומייסדת החברה היא אישה. 

צ'ק פוינט

הראשונה לפרסם את הדוח בחרה לחלק את עובדיה ל-35 קבוצות. הפער הממוצע בשכר בכל הקבוצות נאמד ב-2% בלבד. ב-18 קבוצות הפערים נטו לטובת הנשים ובמרבית הקבוצות הפער לא עלה על 3%. באף קבוצה לא נמצא פער גדול מ-7.5%. בחברה הסבירו את הפערים על ידי הבדלי ותק, ניסיון או הישגים מקצועיים אישיים.

גיל שוויד (צילום: Yossi Zeliger/Flash90)
צ'ק פוינט מציגה תמונה יחסית שוויונית. מנג"ל החברה, שוויד | צילום: Yossi Zeliger/Flash90

פרטנר

פרטנר בחרה לחלק את עובדיה ל-14 קבוצות: ב-10 מתוך 14 הקבוצות הפערים הם לטובת הגברים. הפער הגבוה ביותר בשכר נאמד ב-11% והוא לטובת הנשים. הפער הגבוה ביותר לטובת הגברים נאמד ב-8%. ברוב קבוצות העובדים פערי השכר נמוכים מ-5%. פרטנר מסבירה את ההבדלים בשכר בוותק העובדים, שעות נוספות, משמרות, תגמול עבור ביצועים עסקיים, ניסיון קודם ועוד.