מפגין ראשון נהרג מירי משטרתי בסרי לנקה לאחר שבועות של מחאות שקטות ברחבי המדינה, עקב המשבר הכלכלי החמור שנגרם בשל מדיניות הממשלה. ראש הממשלה, מהינדה ראג'פקסה, הבטיח היום (רביעי) לחקור את נסיבות המוות. במקביל החלו בוושינגטון שיחות בנוגע לחבילת סיוע ענקית מקרן המטבע העולמית, רגע לפני שהמדינה מגיעה לחדלות פירעון.

זה שבועות שאזרחי סרי לנקה מפגינים ברחובות, בדרישה להדיח את הנשיא, גוטבאיה ראג'פקסה ואת ממשלתו. אתמול השתמשה המשטרה באש חיה כדי לפנות מפגינים מפסי רכבת שנחסמו במשך שעות לטענתה. 12 מפגינים נפצעו, 2 במצב אנוש, ומפגין אחד נהרג. בתגובה הבטיח ראש הממשלה כי נסיבות מותו של המפגין ייחקרו.

הפגנות בסרי לנקה (צילום: רויטרס)
ההפגנות בסרי לנקה. לרוב מדובר בהפגנות שקטות ולא אלימות | צילום: רויטרס

בינתיים המשבר הכלכלי רק הולך ומעמיק והאזרחים מתמודדים עם מחסור חמור בכל מוצרי הבסיס, ממזון ותרופות ועד דלק וחשמל. "יש לנו קשיים אמיתיים. אנחנו אוכלים רק ארוחה אחת ביום וגם מצרכים מאוד קשה לקנות, אין לנו אבקת חלב לילדים. אין לנו מוצרים בסיסיים אחרים, אז איזה עתיד אנחנו יכולים לראות?", סיפר אחד המפגינים, ג'ק צ'מינדה, דייג בן 47. "בכל הנוגע לעתיד שלנו, אנחנו מרגישים שנרעב ונמות, זה המצב. אין לנו שום תקווה לעתיד, אנחנו רק עסוקים בלשרוד עכשיו".

קרן המטבע לא ששה לסייע לסרי לנקה, שוב

עומס החובות של סרי לנקה למדינות זרות יותר מהכפיל את עצמו בעשור האחרון, מ-25 מיליארד דולר ב-2011 ליותר מ-56 מיליארד דולר היום. כעת תשלומי הריבית הגבוהים על החוב, מקבלים עדיפות על פני אספקת מוצרים ושירותים בסיסיים לתושבים ובימים האחרונים שרים בממשלה הסרי לנקית אישרו שהמדינה לא תוכל להחזיר את חובותיה וייתכן כי תעצור את התשלומים. אם המדינה אכן תגיע לחדלות פרעון, זו תהיה הפעם הראשונה מאז קיבלה את עצמאותה מהבריטים ב-1948.

הפגנות בסרי לנקה (צילום: רויטרס)
שורה של החלטות גרועות הובילה את המדינה לסף חדלות פרעון | צילום: רויטרס

בצל ההתפתחויות הללו פנה אתמול שר הכלכלה לקרן המטבע הבינלאומית וביקש באופן פורמלי סיוע חירום למדינה כדי לסייע במאזן התשלומים. סרי לנקה מבקשת סיוע חירום של 3 מיליארד דולר ממגוון מקורות, והקרן המטבע היא רק אחד מהם. מלכתחילה מדובר בבקשה חריגה שכן התוכנית הזו מיועדת לחברות בקרן המטבע שמתמודדות עם עליית מחירים משמעותית.

היום נמסר מהקרן כי תוכנית הלוואות פוטנציאלית נמצאת בשלבים ראשוניים בלבד ובכל מקרה כל אישור של הלוואה כזו ידרוש מסרי לנקה להציג מסלול יציב להחזרת חובותיה. "תוכנית סיוע מטעם קרן המטבע תצטרך להיות מעוצבת לפתרון בעיית התשלומים החמורה של סרי לנקה ולהחזיר את הכלכלה שלה למסלול יציב של צמיחה במהירות האפשרית", אמר האחראי על המדינה בקרן המטבע, מאסאהירו נוזאקי. סרי לנקה קיבלה במשך שנות עצמאותה לא פחות מ-17 חבילות סיוע מקרן המטבע.

שורה של החלטות גרועות ריסקו את הכלכלה

הודו וסין כבר הזרימו מיליארדי דולרים לסרי לנקה, כחלק ממאבק ביניהן על ההשפעה במדינה. "הודו תתמוך באופן מלא בסרי לנקה בדיונים עם קרן המטבע הבינלאומית, במיוחד בנוגע לבקשה המיוחדת שהוגשה לזרז סיוע מורחב", פרסם אתמול משרד האוצר של הודו, זאת בזמן שבייג'ין בנתה בסרי לנקה נמלים וכבישים בשנים האחרונות.

הפגנות בסרי לנקה (צילום: רויטרס)
מחסור במוצרי בסיס והפסקות חשמל תכופות הוציאו את האזרחים לרחובות | צילום: רויטרס

 

המשבר הפיננסי במדינה נובע מניהול כושל של הכלכלה, יחד עם החלטות גרועות ופופוליסטיות של הממשלה שמונהגת על ידי נשיא מושחת. כך למשל, על אף מצב כלכלי בעייתי, החליטה הממשלה על הפחתת מסים ב-2019 והוסיפה על כך תוכנית "מהפכנית" להפוך את התעשייה החקלאית במדינה לאורגנית לחלוטין, מה שחיסל הרבה מהחקלאות באזור, אחד מהענפים המרכזיים בכלכלה הסרי לנקית. המצב הוחמר על ידי מגיפת הקורונה והמלחמה באוקראינה, שתיהן הובילו לעליית מחירי הדלק שהפך למוצר נדיר במדינה. הדלק, החשמל, המזון והתרופות הולכים ואוזלים כבר שבועות. 

ומה לגבי תיירים ישראלים בסרי לנקה?

משרד החוץ הישראלי עדכן החודש את האזהרה שלו לנוסעים למדינה. "בימים האחרונים מתקיימות מחאות אלימות ברחבי סרי לנקה ובעיקר בבירה קולומבו", נמסר. "זאת על רקע משבר כלכלי קשה במדינה הגורם למחסור בדלק, אספקת חשמל מקוטעת ולשירות מוגבל בבתי החולים. עקב כך מומלץ לישראלים השוהים במדינה, או שוקלים להגיע אליה בזמן הקרוב, לנקוט במשנה זהירות בערים ובדרכים המרכזיות ולהתרחק מהפגנות ומוקדי אלימות בשטחה. כמו כן, רצוי לעקוב אחר העדכונים באמצעי התקשורת במדינה ולהיות קשובים להנחיות הרשויות במהלך המשבר. יש להמשיך ולעקוב אחרי פרסומי המלצות לנוסעים לחו"ל".