מי היה מאמין בנובמבר אשתקד, כשהביטקוין הגיע לשווי שיא של כמעט 69 אלף דולר, שחודשים ספורים לאחר מכן נראה אותו מגרד את ה-18 אלף מלמטה? בשבת בצהריים, אחרי שבוע קשה בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, הביטקוין נפל לשווי של 17,749 דולר והאת'ר נפל במקביל לשווי של 897 דולר בלבד. היום (ראשון) המטבעות אמנם התאוששו מעט, אך הביטקוין עדיין לא חוצה שוב את רף ה-20 אלף דולר. אז איך זה קרה?
לפני כשבוע פורסמו נתוני האינפלציה בארה"ב. מדד המחירים לצרכן היה גבוה מהתחזיות ונאמד בעלייה של 8.6% בשנה, שיא של יותר מ-4 עשורים. בשוק הבינו שנתון כזה, לקראת דיוני הפד והחלטת הריבית, צפוי להביא להחלטה ניצית במיוחד והציפיות להעלאת הריבית התעדכנו מעלה. התגובה בשווקים להתפתחויות האלה הייתה צפויה להגיע ביום שני, תחילת שבוע המסחר בארה"ב, וכך אכן קרה.
יום שני
השבוע נפתח עם צניחה במחירי המטבעות הקריפטוגרפיים וספציפית ירידה של 17% ביום בשווי הביטקוין. צלזיוס, אחת החברות הגדולות למסחר בקריפטו, זעזעה את השוק כשהודיע שהאפשרות למשוך ולהעביר בין חשבונות מושהת בעקבות "תנאי שוק קיצוניים". בכך צלזיוס נעלה הלכה למעשה 12 מיליארד דולר בנכסי קריפטו, ועררה חשש אמיתי לגבי יכולת הפרעון שלה.
יום שלישי
אחרי הנפילות החדות, ביום שלישי שוקי הקריפטו הגיעו ליציבות מסוימת: הביטקוין נסחר סביב 22 אלף דולר והאת'ר בסביבות 1,100 דולר. בזמן שמשקיעים העריכו את הנזק מנפילת צלזיוס עוד חברת ענק בתחום הודיעה על פיטורי עובדים. קוינבייס הודעה שהיא מפטרת כמעט חמישית מעובדיה בעקבות התנודתיות בשווקים. "נתוני האינפלציה האחרונים (בארה"ב) הפתיעו רבים אני חושב", מסר הנשיא וסמנכ"ל התפעול של החברה בהודעה על הפיטורים הנרחבים. "בהינתן מה קורה בכלכלה זה מרגיש כמו הצעד הזהיר ביותר". קונבייס הצטרפה לקריפטו.קום ולג'מיני, חברות מהענף שכבר הודיעו על פיטורי עובדים.
יום רביעי
הבנק הפדרלי הודיע כי הריבית בארה"ב תעלה ב-0.75% - ההעלאה הגדולה ביותר ב-28 השנים האחרונות מאז 1994. מדובר היה בהחלטה ניצית אך צפויה, כתגובה לנתוני האינפלציה הגבוהים שפורסמו בסוף השבוע. תחילה השווקים הגיבו דווקא בעליות מתונות, גם בתחום הקריפטו, וביטאו בכך את התקווה שהפד יצליח לעצור את האינפלציה המשתוללת ולמנוע מיתון. אך התקווה הזו הייתה קצרת מועד.
יום חמישי
יום קשה בבורסות והביטקוין מתרסק יותר מכולם: המטבע הפופולרי צונח מתחת ל-20 אלף דולר, מחיר שלא נראה מאז סוף 2020, שיא משבר הקורונה. הקריפטו, שנחשב לאחד מנתיבי ההשקעה המסוכנים ביותר, סובל מהעלאת הריבית ומהחששות ממיתון. הבריחה של המשקיעים לנכסים בטוחים יותר מובילה להיפטרות מנכסי הקריפטו שמציפים את השוק ומחיריהם זולים מתמיד.
סוף השבוע
לא נראה שהמכירה הגדולה בשוק הקריפטו מאטה, והשיא הגיע בשבת בערב כשהביטקוין נפל מתחת ל-18 אלף דולר. ככל שהמטבע צונח החששות של המשקיעים מיכולת ההחזר של העסקים והקרנות שמתעסקות בקריפטו גדלים, מה שמגביר את הלחץ על השוק ואת המכירה של הנכסים הקריפטוגרפיים. הביטקוין, כמו מניה מסוכנת במיוחד, צונח ברגע שהמשקיעים מתחילים לפחד. העובדה שהתחום עדיין לא הוסדר באף מדינה לא מקלה על המשקיעים. השאלה מה יקרה לקריפטו בעתיד הנראה לעין תלויה גם במצב הכלכלי העולמי, וגם במצבן של החברות שמנהלות את הנכסים הללו.