מחירי הדיור עלו בשנה האחרונה ב-15% ורוכשים ושוכרים נעשים נואשים יותר ויותר למצוא דירה במחיר אטרקטיבי. אך גם אם מצאתם נכס שנראה מתאים והולם את התקציב - יש כמה טריקים שצריך לשים אליהם לב לפני שסוגרים את העסקה.

יש בעלי דירות שמציגים את הדירה ככזו שנמצאת רגע לפני התחדשות עירונית, מה שמעלה את מחיר הכנס. לדוגמה, לגבי דירה שפורסמה באתר למכירת דירות במרכז פתח תקווה מצוין במודעה שכבר חתמו על פינוי-בינוי. אך בשיחה עם מוכר הדירה התגלתה מציאות אחרת בתכלית – הפרויקט רק בחיתוליו וספק אם יצא לפועל. "צריך לשים לב - לא רוכשים דירה בתמ"א 38 לפני שמוודאים שיש היתר בנייה, שיש ליווי בנקאי ושאכן הבנייה החלה ויש ערבויות כמו שצריך", מזהיר עו"ד דורון אריאל, מומחה למקרקעין.

 

אתר בניה בבאר יעקב, פברואר 2022 (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
"צריך לשים לב - לא רוכשים דירה בתמ"א 38 לפני שמוודאים שיש היתר בנייה", אילוסטרציה | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

טריק נוסף שמשתמשים בו לא מעט מוכרים הוא לשווק נכס באתר כדירה כשבפועל בכלל מדובר במרתף, חנות או אפילו חדר כביסה. גם מעסקה כזו מתריע עו"ד אריאל: "זו יכולה להיות עסקה קשה ביותר עבור הרוכש, מסוכנת ביותר, ללא אפשרות לליווי בנקאי. צריך להתרחק מזה".

עוד התנהלות בעייתית של מוכרי דירות היא למשוך את המשכיר באמצעות מחיר אטרקטיבי במודעה - ואז לדרוש מחיר גבוה יותר כשהמשכיר מתעניין בנכס. כך היה עם פרויקט ברחובות - דירת 5 חדרים שהוצעה בסכום של 6,100 שקלים במודעה, שונתה בהתכתבות עם נציגה ל-6,500 שקלים בחודש. "יצרו איתנו קשר, אמרו לנו שהם גובים 300 שקלים יותר. בעצם מנסים למשוך אנשים לפרויקט הזה ומוכרים להם מידע שקרי", מספרת מאיה רוז, שמחפשת דירה להשכרה.