יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, דב בהרב, עוזב את תפקידו לאחר שלושה שבועות בלבד בגלל "מעורבות אגרסיבית של שיקולים פוליטיים". במכתב חריף שהעביר היום (שלישי) לשרת האנרגיה קארין אלהרר ולשר האוצר אביגדור ליברמן, מזכיר בהרב שני הליכי מינוי מרכזיים בחברה שהיוו את הסיבה לעזיבתו וכותב: "למיטב שיפוטי, התנהלות זו עלולה לפגוע בחברה ובניהול התקין שלה". 

"הריני להודיעכם על עזיבתי את תפקידי כדירקטור ונבחר על ידי דירקטוריון החברה כיושב ראש דירקטוריון חברת החשמל לישראל החל מהיום עם שליחת מכתב זה", כתב בהרב במכתב התפטרותו. "לפני פחות משלושה שבועות, בישיבה שבה בחרתם בי לכהן כיו"ר החברה, הבטחתי להביא לתפקיד יכולות ניהול שיתרמו לביצועי החברה, להמשך יישום הרפורמה ולהוספת שינויים פורצי דרך לחברה הממשלתית הגדולה בישראל.

"הגעתי נכון להתמודד עם עבודה קשה ואתגרים ניהוליים מורכבים, אך לצערי הרב, בשבועות הקצרים אך האינטנסיביים שעברו מאז בחירתי - אשר במהלכם התנהל הליך לבחירת מנכ"ל לחברה והליך איתור להחלפת מזכיר דירקטוריון החברה - נחשפתי למעורבות אגרסיבית של שיקולים פוליטיים בקרב חברי דירקטוריון וגורמים בהנהלת החברה כמוה לא ראיתי באף אחד מהתפקידים הבכירים שמילאתי בחברות מובילות במשק".

בהרב סיכם: "למיטב שיפוטי, התנהלות זו עלולה לפגוע בחברה ובניהול התקין שלה. לאור זאת החלטתי לעזוב באופן מיידי את התפקיד והדירקטוריון. אני שב ומודה לשרת האנרגיה ולשר האוצר על מינויי לתפקיד ומצר על המציאות אשר לא מאפשרת את הגשמתו".

האירועים שהובילו לעזיבה המהירה

יש לציין שבהרב כיהן במשך שנתיים כיו"ר דירקטוריון התעשייה האווירית, וזו לא הפעם הראשונה שהוא נתקל בגופים שמעורבת בהם פוליטיקה. העובדה שהוא לא צלח אפילו חודש אחד בתפקיד מעידה על התנהלות בעייתית במיוחד בחברת החשמל, חברה שהציבור כולו מושפע מאיכות שירותיה.

הראשון הראשון שמציין בהרב הוא מינוי מנכ"ל החברה. ועדת איתור המנכ"ל החלה לפעול עוד לפני כניסת בהרב לתפקיד וכל העת נשמע ביקורת חריפה מאוד על התנהלותה. כך למשל המנכ"ל הנבחר, מאיר שפיגלר, שהיה המועמד המועדף על שר האוצר ליברמן, קיבל ניקוד ל 10/10 בסעיף ניסיון בענף האנרגיה, בעוד שסמנכ"ל שעבד בחברה 20 שנה קיבל רק 7. היועצת המשפטית של החברה דרשה בעקבות אירועים כאלה לתקן את הניקוד של המועמדים.

קארין אלהרר, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
"עדויות קשות על פעילותם של עסקנים פוליטיים". אלהרר | צילום: פלאש 90, חדשות

האירוע השני שמזכיר בהרב הוא הליך החלפת מזכיר הדירקטוריון. בעוד שבהרב ביקש להשאיר את המזכיר הקודם לתקופת חפיפה ובשלב מסוים דרש להשהות את ההליך, ל-N12 נודע כי הדירקטוריון וההנהלה הבכירה דחפו לבחירתה של מור חלוץ, מי שהייתה ראש המטה של שר האנרגיה לשעבר, יובל שטייניץ. היועצת המשפטית של החברה אישרה את דרישתו של בהרב להשהות את הליך הבחירה, לפחות עד שייכנס לתפקיד באופן מלא, אך בדירקטוריון ניסו לעקוף את חוות הדעת הזו. 

שרת האנרגיה, קארין אלהרר, מסרה בעקבות התפטרותו של בהרב: "קיבלתי בצער את הודעתו של דב בהרב על התפטרותו מדירקטוריון חברת החשמל. בצער רב יותר שמעתי את העדויות קשות על פעילותם של עסקנים פוליטיים ודחיקת שיקולים מקצועיים לשוליים בקרב חלק מחברי הנהלת הדירקטוריון, התנהלות שלא תרפה את ידיי. אמשיך לפעול במטרה להביא לניהול מקצועי, תקין ונכון של החברה הממשלתית הגדולה בישראל ובוודאי בשוק האנרגיה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "רשות החברות מצטערת מאוד על החלטתו של דב בהרב להתפטר מתפקידו. הרשות סבורה כי למר בהרב היה תפקיד חשוב באתגרים שנכונו לחברה בשנים הקרובות. לגופו של עניין, מיד עם פנייתה של שרת האנרגיה לאישור מועמדותו של מר בהרב כיו"ר דירקטוריון חברת החשמל, נרתמה במלוא כוחה רשות החברות הממשלתיות, לקידום העניין. לאור העובדה כי מר בהרב אינו חבר בנבחרת הדירקטורים, קידמה הרשות בהליך מהיר את מינויו במסלול תואם נבחרת כדירקטור בחברה תחילה.

"הליך המינוי ארך כשלושה שבועות בלבד. מדובר בלוח זמנים קצר וחסר תקדים. המינוי המהיר כדירקטור איפשר למר בהרב לכהן כיו"ר ועדת האיתור לבחירת המנהל הכללי, בהליך הבחירה. עם תום הליך הבחירה, מר בהרב, יחד עם כל חברי ועדת האיתור והדירקטוריון, בחרו פה אחד במר שפיגלר לתפקיד מנכ"ל החברה.

"בכל הנוגע להכרעה בדבר בקשת מר בהרב לכהן כיו"ר בהיקף של 50% בלבד, המתינה רשות החברות להתייחסות הדירקטוריון בסוגיה זו. עד כה טרם התקיים דיון וממילא לא התקבלה עמדת הדירקטוריון והאם בקשתו למינוי בהיקף העסקה של 50% עולה בקנה אחד עם טובת החברה נוכח אתגריה הייחודים של החברה".