הדעה הרווחת הינה שעל מנת להתקבל לעולם ההייטק - עליך ללמוד תואר טכנולוגי או לשרת ביחידה מודיעינית בצבא. אבל יש גם כאלו שבחרו בדרך אחרת ועדיין הצליחו להתקבל לעבודה הנחשקת. אולי גם אתם יכולים?

איגור מינץ

איגור מינץ (צילום: צילום פרטי)
איגור מינץ, מפיזיותרפיה ל-Data manager | צילום: צילום פרטי

בן 35, נשוי + 2, מתגורר בכפר סבא

כיום: Data manager בחברת Viz.ai המפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לזיהוי שבץ או דימום מוחי.

מה עשית עד התפקיד?

"מאז ומתמיד ידעתי שאני רוצה לעסוק במקצוע טיפולי. הקשר האישי עם המטופלים והתהליך השיקומי שעוברים יחד קסמו לי. לאחר לימודים אינטנסיביים של תואר ראשון בפיזיותרפיה במשך 4 שנים באוניברסיטת חיפה שרתתי במשך 5 שנים כפיזיותרפיסט בצה"ל בחיל המודיעין ועוד שנתיים נוספות בבית חולים תל השומר. אפשר לומר שאת רוב החיים הבוגרים שלי הקדשתי לפיזיותרפיה ולטיפול. עסקתי ופתחתי את עצמי בתחום גם מחוץ לקליניקה, ניהלתי פודקאסט מקצועי "מאזינים בתנועה" שם ראיינתי ואירחתי פיזיותרפיסטים מובילים בארץ לגבי שיטות טיפול שונות, דעות ובעיות נפוצות של מטופלים. אשתי יום אחד אפילו אמרה לי שהיא מרגישה שאני נשוי לתחום הפיזיותרפיה והיא המאהבת שלי. במשך השנים קיבלתי סיפוק גדול מאוד מהמפגש עם המטופלים והצלחתי לעבור איתם תהליך שגרם לשינוי משמעותי בחיים שלהם".

אז למה החלטת לעבור להייטק?

"בסופו של דבר נשחקתי. יש המון מטופלים עם בעיות דומות שצריך לראות בזמן קצוב, והיה לי קשה לשמור על האנרגיות לאורך זמן והתשוקה לטיפול דעכה. ההחלטה לא באה ביום בהיר אחד. פשוט ניסיתי לפתח תחומי עניין אחרים שלי. בזמן הפנוי, בערבים אחרי שעות ארוכות בקליניקה הייתי יושב ומתחיל ללמוד לתכנת לפי סרטונים ברשת, שם נחשפתי לעולם הדאטה והוקסמתי. משהו שם ריתק אותי. בשלב די מאוחר נפל לי האסימון שאין לי באמת אופק מקצועי ושבשלושים-ארבעים השנים שנותרו לי לעבוד אהיה פיזיותרפיסט או שאפתח עסק ואנהל פיזיותרפיסטים - ושתי האופציות האלה הפחידו אותי. זה נתן  לי את האומץ לעשות את המעבר הזה. הרגשתי ששווה לנסות, שאין לי מה להפסיד. זה לא פשוט אחרי עשור שבו אתה עוסק בתחום מסוים, לומד ומתפתח בו, צובר ניסיון וקשרים ומשקיע בזה הרבה משאבים, לעזוב הכל יום אחד ולהתחיל מאפס. ובכל זאת, הבנתי שהעתיד שלי כפיזיותרפיסט לא מתאים לי, אני נשחק ולא נהנה מהיום יום שלי. היו לי כמובן חששות ולא ידעתי איך הניסיון הזה יתגלגל אבל הרגשתי שאני חייב לנסות ופשוט התחלתי לשלוח קורות חיים ולדבר עם כל מי שאני מכיר שיכול לקשר אותי לתפקיד רלוונטי".

איך הצלחת להיכנס להייטק וכמה זה היה קשה?

"השתדלתי לחזק את היכולות הטכניות שלי עצמאית, קראתי ולמדתי הרבה בזמן הפנוי. האמנתי שזה יצליח גם אם ייקח הרבה זמן. אומנם לא רציתי לעבוד כפיזיותרפיסט, אבל העובדה שכבר יש לי מקצוע ביד הרגיעה אותי. במקביל דאגתי לשלוח ולהעביר את הקורות חיים לכל עבר, לכל נמען רלוונטי. בסופו של דבר מכר משותף שעובד כאן ב-viz.ai העביר את קורות החיים שלי, עברתי את כל שלבי הגיוס, שכולל ראיונות אישיים וטכניים  ומבחן בית, והשאר זה היסטוריה, כבר 8 חודשים אני עובד כ-Data manager ונהנה מכל רגע".

מה ההבדלים העיקריים בין החיים החדשים לישנים?

"יש הבדלים משמעותיים. העבודה בויז העניקה לי מחדש משמעות שאבדה בקריירה הקודמת. המוצר שלנו הוא בעל ערך בריאותי ממשי - האלגוריתמים שלנו מזהים שבץ, דימומים במוח, תסחיף ריאתי ועוד, והמערכת מאפשרת תקשורת מהירה בין גורמים רפואיים להקדמת הטיפול. הידיעה שיש לי חלק בהצלת חיי אדם והפחתת מוגבלויות וסבל בקנה מידה עולמי גורמת לי לאושר רב. עכשיו אני רואה אופק להתפתחות בקריירה שלי. בנוסף, התנאים והתרבות הארגונית בתעשייה ובויז בפרט הם יתרונות משמעותיים - אני נהנה מהאפשרויות של עבודה מרחוק ופיצול ימי העבודה, שמאפשרות לי להיות משמעותי בגידול בנותיי. יש את התנאים המפנקים של המשרד, מקרר מלא בכל טוב, מכונת קפה איכותית ונוף מדהים וכל אלה בנוסף לצוות אנושי מדהים שאני נהנה מאוד לעבוד איתו ומרגיש שאני לומד ומפתח את עצמי כל הזמן".

מה ההבדל במשכורת?

"בתפקיד הראשון שלי בהייטק כג'וניור אני מרוויח 20% יותר ממה שהרווחתי כפיזיותרפיסט עם תואר וניסיון משמעותי בתחום, וכמובן שהפוטנציאל צמיחה של המשכורות והאופק התעסוקתי שלי כאן בויז רחב יותר מאשר העתיד המקצועי שלי כפיזיותרפיסט, וזה בכלל בלי לדבר על התנאים הסוציאליים, ימי החופש, מודל העבודה ההיברידי שיוצר גמישות וכל הפינוקים הנוספים במשרד".

טיפ למישהו שרוצה להיכנס להייטק

"אל תחששו לבדוק את האפשרות לשנות מקצוע. גם אם זה נראה מפחיד ויש הרבה חוסר וודאות - תאמינו בעצמכם, תשקיעו ותלמדו. שווה לנסות, מדובר בהחלטה שתשנה את שארית חייכם, ואף פעם לא מאוחר מדי".

עדי פופקו כהן

עדי פופקו כהן (צילום: צילום פרטי)
עדי פופקו כהן, פעם קלינאית תקשורת היום מפתחת | צילום: צילום פרטי

בת 30 מרמת גן, נשואה טרייה

כיום: Full-Stack developer בחברת Cobwebs Technologies, המפתחת מערכת המאפשרת חיפוש וניתוח של מידע מודיעני דרך מקורות גלויים ברשת, במטרה לנתח פעילות בלתי חוקית בעולם הפיסי והדיגיטלי ולהתריע על איומי סייבר מגוונים.

מה עשית לפני?

"לפני התפקיד הנוכחי שלי הייתי קלינאית תקשורת במשך שנתיים בגני תקשורת בעיר בת ים. לפני כן, למדתי במשך שלוש וחצי שנים תואר בהפרעות בתקשורת באוניברסיטת תל-אביב".

למה החלטת לעבור?

"השכר בתחום כשכירה לרוב פחות מתגמל. בנוסף, חייבים לשלב כמה עבודות בתחום הזה כי כמעט אין משרות מלאות. השילוב של שני הדברים הביא אותי למחשבה על מעבר תחום. הקורונה מהבחינה הזו הייתה קרש קפיצה נהדרת לשינוי. במהלך הסגר הראשון היה לי זמן לחשוב והגעתי למסקנה שאני לא מרוצה בעבודה שלי. אחרי הרבה חשיבה והתייעצויות, נזכרתי שבתיכון הייתי במגמת מחשבים והחלטתי לנסות ולאתגר את עצמי ולחזור אל התחום, הקורונה פינתה לי זמן וניצלתי אותו ללמידה עצמאית. למזלי גם הייתה לי תמיכה מלאה בבית, משפחה וחברים שלא הפסיקו להאמין בי גם כשהיה לא קל בכלל".

חשבת שבסוף תגיעי להייטק?

"לא. ממש לא. כשהשתחררתי מהצבא היה לי ברור שאני רוצה לטפל. לא הייתי בטוחה מה בדיוק אני רוצה ללמוד, אבל היו לי אידיאלים מאד ברורים – לעשות משהו בשביל מישהו אחר ולעזור לו לנהל חיים טובים יותר.  קלינאות תקשורת עניינה אותי מאוד, בגלל השילוב של שפה וקוגניציה. לחלוטין לא חשבתי שאני הולכת להגיע להייטק, כי גם הייתה לי מין אמונה חוסמת כזו שבהייטק לא עושים דברים כאלה. מיתוס מוחלט שהתבדה בשנייה שהתחלתי לחקור קצת את התחום. יש המון חברות שהמוצרים שלהם עושים טוב, בתחום הטיפול ומחוצה לו, למשל המוצר שלנו עושה עבודה מדהימה, ועוזר ללקוחות שלנו לאסוף מידע מודיעיני ממקורות גלויים ברשת ולסכל איומי סייבר, טרור והונאות ברשת. מדהים בעיניי מה שאפשר לעשות בתחום הזה עם רעיון טוב ועבודה קשה".

איך הצלחת להיכנס להייטק וכמה זה היה קשה?

"למדתי עצמאית, ועבדתי ממש קשה בשביל זה. דברים טובים  דורשים עבודה קשה ונחישות – וזה מוטו שמלווה אותי הרבה. אני חושבת שהרבה מהקושי היה סביב ההחלטה: לעזוב מסלול קריירה שעבדתי עליו שנים, ותחושות צובטות של 'אני מוותרת על האידיאלים ועל המטופלים שלי בשביל שיפור בחיים שלי'. הייתי צריכה לשנות את צורת החשיבה שלי לחלוטין, מחשיבה הוליסטית יותר של טיפול למחשבה אנליטית, ופתאום ידע שצברתי במשך שנים נהיה לא רלוונטי למה שאני מתעסקת בו ביום יום. לשמחתי זמן קצר אחרי שהתחלתי להתראיין, הגעתי לראיון בCobwebs, שמעסיקים לא מעט מפתחים ומפתחות שעשו הסבות מקצוע, ומבינים כמה נקודות המבט וצורות החשיבה המגוונות שלנו תורמות ליצירתיות שלנו".

מה ההבדל בין החיים החדשים לישנים?

"אחד ההבדלים העיקריים הוא הקצב. בתחומי הטיפול אנחנו רואים הרבה מטופלים שונים ביום, שחייבים להתעסק בהם עכשיו, ל-45 דקות, ומיד לאחר מכן לקפוץ למטופל הבא. בניגוד  לפיתוח – ששם אני כותבת פיצ'ר, או פותרת באג, ואני עובדת על זה כמה שעות רצוף, וממש יכולה לשקוע במטלה לזמן ממושך, עד שאני פותרת אותה. הבדל נוסף הוא הגמישות. יש לי לו"ז היברידי, כמה ימים מהבית וכמה מהמשרד. בימים בבית אני עובדת בצורה מרוכזת – בשקט שלי, ומפיקה המון מימי העבודה האלה כשצריך לחקור ולהתרכז – ומצד שני יש את הימים במשרד שבהם יותר קל לבקש עזרה, ולעבוד במשותף או לתכנן פרויקט חדש.

"היום אני הכי מרוצה שיש. כמו שאני מפרגנת למקום העבודה, נותנת את ה'מעבר' ומשקיעה, אני מרגישה שמשקיעים בי בחזרה. אני עובדת הרבה יותר שעות מבעבר, וזה לא קל בכלל, אבל אני מרגישה הרבה יותר טוב, ומתעייפת הרבה פחות, כי התנאים של העבודה כמפתחת פשוט מאפשרים לי יותר".

מה ההבדל במשכורת?

"המשכורת שלי השתפרה משמעותית, ביותר מ-50% ביחס לקודמת, מעצם המעבר להייטק וההבדל בין התחומים. יש בדיחה קבועה אצל קלינאיות תקשורת - שאם את רוצה להיות בתחום את צריכה בעל מהנדס. אז עכשיו אני הבעל המהנדס של עצמי".

טיפ למישהי שרוצה להיכנס להייטק

"תיקחו את הסבת המקצוע כפרויקט – תחקרו אילו אפשרויות יש, אילו מקצועות יש, תנסו להבין מראש מה הכיוון ותתחילו לחפש קורסים מקוונים בסיסיים שקשורים למקצועות השונים, רק כדי לטעום קצת מכל תחום ולהבין מה הכיוון. תתייעצו עם מכרים שכבר עשו הסבה - יש קבוצות בפייסבוק,'"נשים משלבות נשים במקצועות ההייטק', 'הופכות למפתחות' והמון קהילות תומכות עם נשים חזקות שישמחו לכוון, לתת מידע וכיוונים לקריירה חלופית".

עדי שאול

עדי שאול (צילום: נעה פן)
עדי שאול, חברת ההייטק שעבדה איתה הציעה לה להצטרף | צילום: נעה פן

בת 39, נשואה + תאומים בני 6

כיום: Creative content manager  ב-Augury, יוניקורן ישראלי העוסק בתחום התעשייה 4.0, מפתחת חיישנים חכמים לניטור פעולות מכונה בקווי ייצור.

מה עשית עד התפקיד?

"במשך עשור תכננתי אירועים ועצבתי חללים, מקטנים ועד גדולים, דירות, משרדים, חלונות ראווה, חתונות, אירועים עסקיים, אירועי תוכן, עיצוב ותכנון פופ אפים, עבודה שוטפת עם משרדי קריאייטיב ועם הלקוחות הכי גדולים בתעשיות שונות".

למה החלטת לעבור להייטק?

"כסף מעולם לא היה מה שהניע אותי קדימה, חיפשתי את האתגר הבא. בזמנו, בתחום האירועים התקציבים היו גדולים מאוד ולקוחות הגיעו אליי מפה לאוזן. המשכורות באירועים ובעיצוב פנים הם בהתאם לפרויקט ותמיד הצבתי רף גבוה בנושא".

איך הצלחת לעשות את המעבר?

"אוגורי הייתה לקוח שלי, עיצבתי את משרדי החברה ואת חווית העובד בחלל הפיזי. לפני כשלוש וחצי שנים, ללא תכנון מוקדם שזו דרך הקריירה שבה אצעד, אוגורי שכרה את שירותי להפיק להם אירוע תוכן של ימי העצמה בחברה. האירוע הדהד במשרד כהצלחה גדולה והחלטנו ששיתוף הפעולה יימשך ולאחר תקופה קצרה העסיקו אותי במשרה מלאה".  

מה ההבדלים בעבודה החדשה?

"פעם ראשונה, הרגשתי את התחושה של להיות חלק מצוות, שבונה יחד וחושב יחד על פתרונות יצירתיים ולא רק כמפעל 'להצעות מחיר ולרעיונות' מול לקוח. ניתנת לי אוטונומיה בעבודה וחדוות היצירה היא גדולה ומרגשת. תחושת הערך בעבודה גדלה כשהתחלתי לעבוד בצוות גלובלי עם אנשים שגרים בניו יורק ובכל ארה"ב ואירופה. למדתי על כוחו של פידבק ככלי שגורם לי לצמוח ולהשתפר כל יום".

האם חשבת שבסוף תגיעי להייטק?

"לא חלמתי על משרה מלאה בהייטק. אם היית אומרת לי שזה מה שאני אעשה כשאהיה בת 40, כנראה שלא הייתי מאמינה לך - אבל אני מאוד מודה על ההזדמנות והתזמון. קולגות שלי מתחום האירועים והעיצוב עברו שנתיים מאוד לא קלות, ורבים לא שרדו את העצירה והשינויים. אנשים שהסתגלו מהר למצב וראו את המצב החדש כהזדמנות, הצליחו להתגבר על המכשולים".

מה ההבדל במשכורת?

"העבודה באירועים היא עונתית. כמעצבת עצמאית היו תקופות מאוד עמוסות ולצידן תקופות של חוסר ודאות ללא אירועים. בתקופות אלה לקחתי על עצמי פרויקטים של עיצוב חלונות ראווה וחללים שונים. השינוי המשמעותי עבורי ביחס לשכר היא היציבות החודשית, השנתית המאפשרת לי לתכנן קדימה".

טיפ למישהי שרוצה להיכנס להייטק

"תחשבו לאן אתם רוצים להגיע ותרכשו כלים פרקטיים שיסייעו לכם. אני חקרתי ולמדתי תחילה את השפה המקצועית דרך לינקדין או רשתות חברתיות, וכך תרגמתי את היכולות שלי ואת הניסיון שצברתי בקריירה לפני ההייטק לעולמות התוכן שאני עוסקת בהם כיום".